Na što paziti prilikom razgleda nekretnine

Razgled nekretnine bitan je korak u procesu kupnje nekretnine i vjerojatno ćete se nagledati svega prije nego što pronađete svoj budući dom. Prije nego vam otkrijemo na što obavezno morate obratiti pozornost prilikom razgleda, savjetujemo vam da prvo  odredite budžet i budete sigurni u izbor lokacije na kojoj ćete vrlo vjerojatno provesti dobar dio svog života. Provjerite kakav se sadržaj nalazi na mikro lokaciji i jesu li vam blizu trgovina, vrtić ili škola. Želite li se buditi u miru i tišini, ili biste se radije izgubili u vrevi grada?

Odredite si prioritete i budite svjesni da možda ono što vam u ovom trenutku odgovara, u budućnosti bi vam moglo smetati.

Održavanje zgrade

Ako kupujete stan u zgradi, željet ćete da i ona bude održavana i uredna. Zapuštene zgrade o kojima nitko ne brine mogu značiti da ćete plaćati veće troškove za njihovo održavanje. Obratite pozornost u kakvom su stanju stubište, zidovi i lift, ako ga zgrada ima. Neuredni hodnici sa zidovima s kojih se ljušti boja i klimavi rukohvati na stubištu mogu biti i pokazatelji loših susjednih odnosa. U konačnici bi to moglo značiti da će biti teško postići bilo kakav dogovor oko ulaganja u zgradu, zbog čega bi ona mogla sve više propadati.

Nemojte žuriti s razgledom

Kupnja nekretnine velik je korak i ponekad 10-15 minuta vremena provedenog u obilasku nekretnine jednostavno nije dovoljno kako biste stekli dojam o njoj. Nemojte dozvoliti da vas požuruju i uvijek si uzmite dovoljno vremena kako biste pregledali cijelu nekretninu. Ako nakon razgleda niste sigurni jeste li pogledali sve što vas je zanimalo ili ako ste propustili nešto provjeriti, uvijek možete organizirati drugi razgled. Nijedan vlasnik vas neće odbiti u tome.

Pokušajte uvijek dogovoriti razgled nekretnine za vrijeme danjeg svjetla, kako biste vidjeli je li ona dovoljno osvjetljena dnevnom svjetlošću. Na danjem svjetlu ćete lakše uočiti ima li možda neke nedostatke koje biste teško otkrili u kasnopopodnevnom ili večernjem obilasku.

Za provjeru instalacija angažirajte stručnjake

Kupujete li nekretninu u zgradi starije gradnje, obavezno provjerite s vlasnicima jesu li instalacije funkcionalne, kad su posljednji put mijenjane ili ih treba promijeniti. Upalite sva svjetla u nekretnini i pogledajte trepere li. Naime, treperenje i ”pucanje” svjetla može biti znak zastarjelih električnih instalacija.

Provjerite vodovodne instalacije, jer problemi s njima mogu uzrokovati visoke račune za vodu ili materijalna oštećenja na zidovima i namještaju. Kod neispravnih vodovodnih instalacija cijevi mogu kapati ili pokazuju znakove korozije. Mogu se ogledati i u mrljama na zidovima (plijesan), voda može biti crvenkaste boje, a pod može biti napuknut ili na nekim dijelovima podignut.  

Angažirajte osobu koja vam može pomoći s instalacijama kako biste bili sigurni u njihovu ispravnost ili kako biste dobili uvid u iznos koji je potrebno uložiti u njihovu obnovu. 

Vlaga može biti posljedica pomanjkanja brige o nekretnini, ali i pokazatelj nekvalitetne gradnje

Vlaga se može pojaviti kao plijesan na zidovima i nemoguće ju je sakriti, jer lako prodire kroz boju, a i specifičnog je miomirisa pa ćete je osjetiti već pri samom ulasku u nekretninu ili prostoriju. Iako za pojavu vlage ne možemo isključiti svakodnevne aktivnosti kao što su grijanje, kuhanje ili tuširanje, postoje i drugi faktori koji ju mogu prouzročiti. Najčešće je to nekvalitetna gradnja ili puknuće cijevi koje se dogodilo, pukotine na zidovima ili kratko vrijeme sušenja nakon izgradnje, što zahtjeva ozbiljno pristupanje tom problemu.

Ako je vlaga posljedica nepravilnog grijanja i prozračivanja, redovito prozračivanje i pravilno grijanje će vam pomoći riješiti taj problem. Danas na tržištu postoje različiti proizvodi od sredstava za čišćenje do metode koja se pokazala najučinkovitijom – građevinsko isušivanje.

Pukotine na zidovima mogu otkriti pravo stanje nekretnine

Pukotine mogu biti znak da građevina ima problema sa stabilnošću. Ukoliko na zidovima primijetite pukotine koje vas zabrinjavaju, najbolje da pozovete stručnjaka koji će ustanoviti koji je uzrok njihova nastanka.

Pukotine mogu biti posljedica ponašanja podloge na kojoj se gradilo ili pogrešno izračunate statike. Ponekad građevinski materijal ne može podnijeti preveliko opterećenje, pa zato nastanu pukotine. Mogu nastati i ako se građevina nalazi na području koje je sklono pomacima tla ili potresima,  ili ako se radi o novoizgrađenom objektu, slijeganje temelja je uobičajena pojava koja za sobom ostavlja pukotine.

Kod pukotina čiji je uzrok slijeganje, opterećenje materijala i elemenata, potrebno je poboljšati stabilnost objekta.

Pazite kakvu nekretninu kupujete

 Kupnja nekretnine iziskuje značajna novčana sredstva, stoga je vrlo važno provjeriti u kakvom je ona stanju, kako biste izbjegli dodatne troškove. Ako se sami ne snalazite najbolje u tome, a usluga stručnjaka vam je preskupa, uvijek možete sa sobom povesti nekoga tko je nedavno prošao kroz proces kupnje nekretnine i tko bi vam mogao pomoći. Već nakon nekoliko razgledanih nekretnina znat ćete i sami na što obratiti pozornost, sve dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu