Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite predviđen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita kreće u ožujku. Već 15. veljače bit će raspisan javni poziv za dostavu ponuda kreditnih institucija koje se tiču visine kamatnih stopa te se zainteresiranim bankama ostavlja rok od osam dana po raspisanom pozivu za dostavu ponuda.

Na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavljena je informacija da će 8. ožujka građani moći podnositi zahtjeve za kredite svojim bankama, dok će 20. ožujka banke u ime svojih klijenata započeti s predajom zahtjeva za subvenciju APN-u. Javni poziv će za građane biti otvoren oko mjesec dana, stoga je krajnje vrijeme da pronađu stan ili zemljište na kojem žele izgraditi kuću. 

Procjenjuje se da je za ovaj poziv osigurano oko 9,3 milijuna eura, kojim iznosom bi se otprilike moglo subvencionirati oko 5.800 zahtjeva.

Kao i do sada, na poziv se mogu javiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina, u svom vlasništvu nemaju drugu nekretninu i kreditno su sposobni. Subvencije za stambene kredite bit će odobrene za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 EUR/m2, tj. do najvišeg iznosa kredita od 100.000 EUR. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Kredit će se subvencionirati prvih pet godina otplate, uz mogućnost produljenja za dodatne dvije godine za svako živorođeno ili usvojeno dijete u tom razdoblju, a isto vrijedi i za obitelji koje već imaju djecu. Ako podnositelj zahtjeva ili član njegovog kućanstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja, također ostvaruje pravo na produljenje subvencije.

Visina subvencije kreće se između 30% i 51% iznosa rate kredita, a ovisi o tome gdje se nekretnina nalazi, odnosno koji je indeks razvijenosti mjesta.

Više informacija možete doznati na sljedećoj poveznici: https://mpgi.gov.hr/vijesti-8/uskoro-krece-novi-krug-stambenih-subvencija-zaprimanje-zahtjeva-u-apn-u-od-20-ozujka/15117

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu