5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu. Pomaže nam održavati naše domove čistima i urednima, ali kao i svi aparati, s vremenom se istroši i potrebno ga je zamijeniti. Vrlo je bitno znati kad je pravo vrijeme za zamjenu usisavača kako bi vaš dom i dalje bio čist i bez prašine.

S iznimkom vrhunskih brendova, većina usisavača ima životni vijek između četiri i šest godina. Iako neće biti potrebno zamijeniti svaki usisavač već nakon četiri godine, to je ipak dobar pokazatelj kad biste mogli početi razmišljati o novome. Za zamjenu je od osobite važnosti ako ste počeli primijećivati neki od sljedećih pet problema.  

Gubi snagu kod usisavanja

Usisavač koji je u dobrom radnom stanju morao bi imati veliku snagu kod usisavanja i s lakoćom očistiti svakodnevnu prašinu u vašem domu. Ako primijetite da počinje gubiti snagu, to bi mogao biti znak da ga uskoro treba zamijeniti. Nađete li se u situaciji da prolazite usisavačem jedno te isto mjesto nekoliko puta, a prljavština i dalje ostaje, aparat nije dovoljno snažan. Međutim, prije nego što ga bacite dobra je ideja provjeriti nema li možda nečega u cijevima što blokira prolazak, kao i filtere u kojima se nakuplja nečistoća. Nakon što isključite to kao potencijalne probleme, a i dalje imate problema s usisavanjem, definitivno je došlo vrijeme da uložite u novi usisavač.

Širi čudan miris

Primijetite li da vaš usisavač ispušta miris po paljevini prilikom usisavanja, odmah ga ugasite i isključite iz struje. Miris paljevine može značiti više toga, od manjih do ozbiljnih problema. U svakom slučaju najbolje je igrati na sigurno i odmah riješiti problem. Ponekad prljav ili začepljen filter može uzrokovati blagi miris paljevine. Čišćenje ili zamjena filtera brz je i jednostavan način za rješavanje ovog problema.

Neugodan miris paljevine također može značiti i da je vakuumski remen puknuo i motor ga pregrijava. Provjerite postoji li nešto što sprječava pomicanje remena, poput niti ili vlakana tepiha, i uklonite to kako biste ga oslobodili. Ozbiljan problem je ako je motor oštećen i postoji opasnost od pregrijavanja i izazivanja požara. Dok se motori mogu popraviti, obično je jednostavnije i lakše zamijeniti stari usisavač novim, pogotovo ako se radi o starijem modelu.

Glasan je

Većina je ovih kućanskih aparata malo glasnija, ali ako je vaš model glasniji od uobičajenog ili proizvodi čudne zvukove tijekom uporabe, to može biti znak za uzbunu. Glasni ili neobični zvukovi su pokazatelj da su se motor ili neke druge unutarnje komponente istrošile i da je vrijeme za zamjenu. Ponekad zvukovi koji dopiru iz vašeg aparata mogu biti posljedica toga da se nešto zaglavilo u cijevima, četkama ili filteru, pa čak i znak da se spremnik za prljavštinu treba isprazniti. Međutim ako nastavite čuti zvukove čak i nakon što ste sve pregledali, najbolje je promijeniti usisavač.

Postaje sve teže naći zamjenske dijelove

Bez razloga se emocionalno vežemo za naše stare uređaje i uvijek težimo popraviti ih, a ne zamijeniti kad se pojave problemi, pogotovo ako imate model koji se više ne prodaje. Međutim, ako vam je teško pronaći zamjenske dijelove za svoj usisivač, vjerojatno je vrijeme da kupite novi.

Često se začepljuje

Normalno je da se usisavači povremeno začepe, osobito ako ih koristite za čišćenje većeg nereda, ali ako primijetite da se začepljuje češće nego je to uobičajeno, možda je došlo vrijeme za novi aparat. Česta začepljenja u crijevima ili spremniku mogu uzrokovati istrošeni filtri ili prljave četke koje je potrebno zamijeniti. Iako ćete možda moći sami zamijeniti oštećene dijelove, osobito ako se radi o novijem modelu, također bi moglo biti lakše i u konačnici jeftinije kupiti poptuno novi usisavač.

Izvor: https://www.thespruce.com/when-to-replace-vacuum-7098407

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu