Stručnjaci savjetuju kako efektno i funkcionalno postaviti tepih u spavaću sobu

Dizajnerica Jenon Bailie kaže da su tepisi u spavaćim sobama jednako važni kao i ostali ključni dijelovi namještaja za uređenje doma, a ne tek dekorativni komad o kojem se razmišlja naknadno.  

Boja, dizajn i najvažnije, tekstura, koju tepih donosi u spavaću sobu mogu podići vaš prostor iz apatičnog u uzbudljiv i u kojem ćete željeti provoditi vrijeme. Ne zaboravite i na to da je opuštanje prije spavanja presudno za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Međutim, s toliko toga čime se opremaju tipične spavaće sobe, kao što su noćni ormarići, komode i sam krevet, mnogi nisu sigurni gdje staviti tepih. U današnjem članku donosimo odgovor na to pitanje.

Izvor: Pinterest

Tepih možete postaviti ispod kreveta, ali dobro će funkcionirati i ispod ostalog namještaja

Mnogi dizajneri interijera smatraju da je postavljanje tepiha ispod kreveta za spavanje dobar način da se unese malo boje i teksture u uređenje spavaće sobe, bez da se oduzme mnogo podnog prostora. Jedna od dizajnerica koje se s tim slažu je i Jenon Bailie koja smatra da zapravo ne postoje nikakva pravila koja se odnose na to koji tepih postaviti. Veličina i oblik su osobna preferencija, ali tepih doista može biti umjetničko djelo za pod spavaće sobe koje će ju učiniti toplom, udobnom i šik.

Smjestite sav namještaj na tepih

Kako biste odijelili mjesto na kojem spavate od ostatka spavaće sobe, odaberite tepih dovoljno velik da na njega stane sav namještaj u sobi. Prema Jenon Bailie, ovo stvara veći i dramatičniji efekt. Također preporučuje da postavite prednje noge namještaja na rub tepiha kako bi se komadi namještaja činili više uzemljenim u prostoru. Imajte na umu da ovaj izgled najbolje funkcionira u velikim spavaćim sobama, pogotovo ako želite stvoriti različite zone unutar sobe koristeći tepih. Takav raspored je odličan i ako imate klupu u podnožju kreveta za spavanje.

Tepisi ispred noćnih ormarića

Odlična opcija koja osigurava da imate nešto meko i udobno pod nogama kad izlazite iz kreveta svako jutro je postavljanje tepiha ispred vaših noćnih ormarića. Ovakav izgled se može postići tepihom srednje veličine, a može se čak postići pomoću dva manja tepiha, po jedan sa svake strane kreveta.

Za one koji žele isprobati ovaj izgled, Heather Mastrangeli preporučuje da stavite tepihe malo ispred noćnih ormarića i protegnite ih iza kraja kreveta kako bi se stvorio simetričan izgled koji okomito centrira krevet.

Diane Meyer kaže da je osnovno pravilo pri postavljanju tepiha ispred noćnih ormarića osigurati da podnožje vašeg kreveta bude na tepihu, jer to sprječava neželjeno pomicanje tepiha. Meyer također preporučuje kupnju tepiha koji je dovoljno širok da ga dotaknete kad ujutro ustajete iz kreveta.

Izvor: Pinterest

Tepih ispod trećine ili dvije trećine kreveta

Za one koji vole kako tepih izgleda ispod kreveta, ali ne vole hodati po njemu, imamo rješenje za vas: postavite tepih ispod jedne ili dvije trećine okvira kreveta. Na ovaj način ćete ujutro izaći i dotaknuti sam pod dok ćete uživati ​​u svim prednostima koje tepih dodaje vašem prostoru.

Za dizajnericu Lindsey Graziano, postavljanje tepiha ispod dvije trećine kreveta je postizanje savršenog izgleda u sobi. Suprotno onome što mnogi vjeruju, brojni dizajneri interijera zapravo ne preporučuju da se tepisi stavljaju ispod cijelog kreveta, jer time ga gubite u prostoru, smatra Graziano. Umjesto toga, preporučuje da tepih postavite samo oko jedne trećine do četvrtine ispod kreveta, tako da može zasjati u podnožju kreveta dok još uvijek uzemljuje prostoriju i dodaje boju i teksturu.

Nekoliko bitnih napomena ako želite u svoju spavaću sobu postaviti tepih

Veličina kreveta za spavanje, kao i veličine same spavaće sobe važni su čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru tepiha prave veličine za vaš prostor. Ne postoji najbolja veličina tepiha koja odgovara svima.

Izvor: Pinterest

Lindsey Graziano predlaže da odaberete veličinu tepiha prema tome kako biste željeli stilizirati tepih ispod svog namještaja. Iako to nije uvijek slučaj, mnogi spajaju manje tepihe s manjim sobama i velike tepihe s većim sobama, jer mnogo malih tepiha u velikoj prostoriji može stvoriti pretrpan izgled.

Kako biste odredili veličinu tepiha koja je najbolja za vaš prostor, upotrijebite samoljepljivu traku da ocrtate idealne granice vašeg novog tepiha. Zatim izmjerite te granice, zaokružujući prema potrebi gore ili dolje. Za one koji se muče s izborom između dvije veličine, Diane Meyer savjetuje da uvijek odaberete veći tepih, jer premali tepih može izgledati skučeno.

Heather Mastrangeli kaže da iako se slojevito postavljanje tepiha može činiti kontraintuitivnim, to je zapravo sjajan način dodavanja vizualnog interesa spavaćoj sobi uz manje troškova.

Jenon Bailie se slaže s tim, budući da slojevitost dodaje oblik i dimenziju te isto tako služi kao zvučna izolacija za stanovanje. Slojevitost je također jednostavan način da se nastavi shema boja ili atmosfera koja je već uspostavljena u prostoriji spajanjem nijansi ili tekstura.

Za klasičan izgled, Kaitlyn Oakes predlaže slojevito oblaganje velikog prirodnog tkanog tepiha s manjim, tradicionalnijim stilom.

Izvor: https://www.livingcozy.com/blog/rug-under-bed

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu