Kako popuniti rupe i pukotine na zidu – gletanje korak po korak

Obnova, renovacija, promjena ili uređenje vašeg stana, kuće, vikendice ili pak iznajmljenog prostora nije samo kupovina lijepog i novog namještaja. Prije tog završnog dijela uređenja, potrebno je napraviti i neke ‘prljave poslove’.

Odlučili ste osvježiti zidove novom bojom ili ste možda napravili rupu u zidu veličine teniske loptice pokušavajući zakucati čavao? Ono što ćete svakako morati napraviti prije nanošenja boje je gletanje! Možda nikada niste čuli za to, a možda i jeste, ali vam se čini kao kvantna fizika? Uz naših par koraka postat ćete stručnjak za gletanje i shvatiti da ne morate baš svaki puta zvati majstore, već uz malo truda i dobre volje nešto možete učiniti i sami. Pa krenimo…

Gletanje ili izravnavanje zidova važno je ako je površina nedovoljno ravna ili raspucana, stoga se prije nanošenja boje, pločica, tapeta ili drugih dekorativnih zidnih tehnika nepravilnosti trebaju ispraviti, a zidovi time zaštititi.

Za bojanje bilo kojeg zida, priprema površine je osnovna aktivnost koju je potrebno napraviti. U slučaju da je površina zida kojeg treba gletati zaprljana, potrebno je ukloniti nečistoće. Za to će vam koristiti čista krpa ili četka.

Sljedeći korak je odabir glet mase. Osnovna podjela glet masa je ne gipsane i cementno vapnene, a njen izbor ovisit će o vrsti površine koju želite obraditi.

Nakon što ste zid dobro očistili na njega trebate nanijeti podlogu tj. predpremaz ili impregnaciju jer ćete tako poboljšati vezu između neujednačene kvalitete površine , ali i učvrstiti staru žbuku. Nakon pripreme slijedi postupak gletanja.

Prilikom gletanja zidova prvi sloj umiješane glet mase mora biti nešto gušći od svih narednih. Ova smjesa se pravi uz pomoć dodatka za bušilicu, nalik mutilici, ili mikserom, miješanjem vode i pripremljene mase iz vreće. Što su neravnine veće, potrebno je nanijeti deblji sloj gleta, tako da u tom slučaju sama smjesa mora biti malo gušća. Pazite da u smjesi ne ostanu nerastopljene grudice, a nakon što je smjesa dobro izmiješana i potpuno homogena morate ju pustiti da odstoji 15-20 minuta kako bi se svi aditivi u njoj aktivirali.

Tako pripremljena masa za izravnavanje se nanosi ručno, čeličnim gleterom, u jednom ili više slojeva ukupne debljine od 1 do 5 mm, ovisno o masi koju izaberete. Gleter s masom se povlači po zidu odoydo prema gore. U slobodnoj ruci držite zidarsku lopaticu (špahtlu), s kojom ćete skupljati masu koja se razvukla po gleteru i ponovno je fokusirati na određene točke (najčešće u sredinu). Nakon što ste nanijeli prvi sloj ostavite ga da se suši barem 12 sati.

Nakon što se prvi sloj osuši prelazi se na brušenje (šmirglanje). Za brušenje se koristi fini brusni (šmirgl) papir, a vrši se kružnim pokretima. Tako nestaju sve izbočine sa zidova i dobije se glatka površina. Nakon završetka ovog postupka neophodno je ponovo premazati zid podlogom, kako bi se što bolje vezao drugi sloj gleta.

Drugi sloj gleta se priprema isto kao i prvi, s razlikom što je on sada malo rjeđi. Drugi sloj služi za popunjavanje rupa i neravnina koje su ostale nakon prvog sloja. Po nanošenju drugog sloja gleta i njegovom sušenju od novih 12 sati, opet se pristupa brušenju, ovaj put s nešto finijim brusnim papirom.

Upravo ste stigli do trenutka kada možete uzeti valjak u ruke i zid obojati u željenu boju, a samo gletanje ne mora biti niti teško niti dosadno, uposlite svoje ukućane ili prijatelje, zabavite se i budite kreativni!

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu