Živjeti u kući ili stanu? Riješite se i ove dileme!

Došao je trenutak kada ste se odlučili odseliti od svojih roditelja, iznajmiti ili kupiti nekretninu, započeti samostalan život, ali niste sigurni kakav prostor odabrati? Kuću ili stan? Upitate li svoje prijatelje, rodbinu, kolege ili poznanike što bi oni preporučili, svatko će imati svoje razloge za i protiv kuće ili stana. Zato vam donosimo sve pozitivne i negativne strane života u kući naspram života u stanu kako biste sami mogli donijeti pravu odluku.

Jedan od glavnih razloga za useljenje u stan je njegovo održavanje. Za razliku od kuće o kojoj morate puno više brinuti, a održavanje je skuplje. Vlasništvo kuće donosi odgovornost za sve popravke, radove na dvorištu, preventivno održavanje i troškove koji to sve prate. Kad živite u stanu, ne morate se brinuti oko toga. Popravak krova ili stepeništa naplaćuje se iz pričuve koja je na mjesečnpj bazi neznatan iznos iz vašeg budžeta. Popravke na kući snosite isključivo vi sami.

S druge pak strane, život u kući pruža vam ono što život u stanu neće moći nikada, a to je mir, tišina, privatnost i okućnica, pogotovo ako imate psa ili malu djecu kojoj u dvorištu kuće možete urediti kutak za igru dok vi sjedite na terasi i pijuckate kavu. Život u kući pružit će vam puno veći prostor od stana. Garaža, tavan, vrt, terasa, dovoljno prostorija za sve vaše potrebe…

Mnogi će zagovarati veću sigurnost života u zgradi s puno susjeda oko vas, te više slobodnog vremena nego što ćete imati živite li u kući koju na dnevnoj bazi morate održavati. Lokacije na kojima se prodaju kuće često nisu atraktivne ili u zoni tramvaja, a one koje jesu poprilično su skupe. Još jedan razlog protiv kupnje kuće je njihova nefukncionalnost. Hoćete li pronaći savršenu kuću za sebe? S brojem i rasporedom prostorija kakav biste vi željeli?

U tom slučaju razmislite o gradnji kuće, prema savršeno smišljenom nacrtu. Smislite svoju idealnu kuću zbog koje se nikada nećete zapitati jeste li dobro odlučili.

Još jedna pozitivna strana života u kući je mogućnost organiziranja druženja s prijateljima, proslava rođendana ili bilo kakvih drugih partija bez brige da ćete smetati druge susjede, da će vam netko zvati policiju zbog preglasne glazbe, bez obilaženja okolnih stanova i nošenja kolačića uz najavu o proslavi koja će se taj vikend održati u vašem stanu i isprikama o mogućoj buci unaprijed. Kada živite u kući, o tome ne morate brinuti, a osim u dnevnom boravku, za lijepog vremena, proslavu možete održati i u dvorištu. Isto vrijedi i za susjede pokraj vas koji će također organizirati razne proslave i bučiti vama nad glavom kada se baš trebate naspavati.

Mlađe osobe prije će se odučiti za stan jer im je bitnija lokacija, možda još nisu financijski spremni za kupovinu ili najam kuće, dok će oni malo stariji, koji već imaju obitelj i možda bolju kreditnu sposobnost prije razmišljati o kući zbog većeg prostora i okućnice. No na kraju se sve svodi na vaš način života i prioritete, ali popisi za i protiv uvijek su dobra ideja koja će vam pomoći u odabiru.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu