Što morate znati o posredničkom ugovoru

Prodaja nekretnina uz posredovanje agencije za nekretnine moguća je samo uz potpisani posrednički ugovor. Kako je bilo kakvo ugovaranje pravnog posla u današnje vrijeme potrebno sklopiti u pisanom obliku, donosimo vam više informacija o posredničkom ugovoru i na što morate obratiti pozornost kad se odlučite na suradnju s agencijom.

Što je posrednički ugovor i kad se potpisuje?

Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina posrednik se obvezuje sklopiti posrednički ugovor kojim nastoji naći i dovesti u vezu osobu koja bi s nalogodavcem pregovarala o sklapanju određenog pravnog posla ili osnivanju određenog prava na nekretnini, a zauzvrat se nalogodavac obvezuje posredniku platiti posredničku naknadu ako taj pravni posao bude obavljen.

Posrednički ugovor obavezno se mora potpisati u pisanom obliku. Potpisuje se prije početka oglašavanja nekretnine i sklapa  na određeno vrijeme. Ako ugovorom nije određeno razdoblje njegova trajanja, u tom slučaju se smatra da je sklopljen na razdoblje od 12 mjeseci i može se produžavati ovisno o dogovoru između ugovornih strana.  

U posredničkom ugovoru potrebno je navesti podatke o posredniku i nalogodavcu, vrsti posla za koji se ugovor sklapa, opis nekretnine koja će biti predmet posredovanja i iznos posredničke naknade, kao i moguće dodatne troškove. Za posredničku naknadu može se definirati i rok za isplatu. Neki posrednici traže da se dio ili cjelokupni iznos posredničke naknade plati kod plaćanja kapare za kupnju nekretnine nalogodavcu, dok neki pristaju da im se posrednička naknada plati nakon što nalogodavac bude u cijelosti isplaćen. Prije potpisivanja posredničkog ugovora obavezno provjerite stavku u ugovoru koja vas obvezuje u kojem roku i koji iznos posredničke naknade morate platiti nakon obavljenog pravnog posla.

Posrednički ugovor sklopljen na određeno vrijeme prestaje istekom roka na koji je sklopljen ili otkazom bilo koje od ugovornih strana. Ako se u roku do kojeg je sklopljen posrednički ugovor sklopi pravni posao koji je rezultat djelovanja posrednika, nalogodavac je dužan u cijelosti platiti posredničku naknadu posredniku.

Nalogodavac se potpisivanjem posredničkog ugovora s agencijom za nekretnine može obvezati na isključivo posredovanje, tj. da za prodaju svoje nekretnine neće angažirati nekog drugog posrednika. Svaki je posrednik dužan upoznati nalogodavca s tom klauzulom i njenim pravnim posljedicama. Ako za vrijeme trajanja isključivog ugovora o posredovanju nalogodavac mimo posrednika s kojim je sklopio takav ugovor, s drugim posrednikom ugovori pravni posao, dužan je isključivom posredniku platiti ugovorenu posredničku naknadu kao i dodatne troškove učinjene tijekom posredovanja.

Koliko iznosi posrednička naknada?

Visinu posredničke naknade može odrediti sam posrednik, odnosno agencija za nekretnine. Ako kao vlasnik nekretnine želite angažirati posrednika, provjerite što je sve od usluga uključeno u posredničku naknadu te postoje li dodatni troškovi koje biste kao nalogodavac morali platiti.

Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina jasno je određeno da agencijsku proviziju plaća nalogodavac, odnosno osoba koja je s posrednikom potpisala posrednički ugovor i koja ga je angažirala da za njega obavi određen pravni posao. Najčešće su vlasnici nekretnina oni koji angažiraju agencije za nekretnine, ali ponekad i kupac zatraži da mu posrednik pomogne u potrazi za  nekretninom. Neke agencije za nekretnine naplaćuju naknadu od obje strane, i nalogodavca i kupca, što dovodi do visoke razine nepovjerenja u posao posredovanja kod kupoprodaje nekretnina.  Ako agencija za nekretnine ima potpisan posrednički ugovor s vlasnikom nekretnine za koju posreduje, posredničku naknadu ne smije naplatiti i od kupca.

Zaštita nalogodavaca od neprofesionalnih posrednika

Svaki je posrednik dužan prije sklapanja posredničkog ugovora upoznati nalogodavca sa svojim općim uvjetima poslovanja, kao i uvjetima navedenim u ugovoru. Savjet je za nalogodavce da provjere svakog posrednika s kojim žele surađivati. Preporuka je da prvo zamolite posrednika da vam ustupi prijedlog svog posredničkog ugovora nekoliko dana prije potpisivanja, kako biste ga provjerili i uvjerili se da vam odgovaraju svi navedeni uvjeti u njemu.

Ne potpisujte ugovore ako ih prije toga niste detaljno proučili i pročitali, te istražite posrednika i kakva je njegova poslovna politika. Provjerite kod susjeda ili svojih poznanika koji su imali dobra iskustva s posrednicima i zamolite da vam preporuče nekoga tko će vas provesti kroz cijeli proces kupoprodaje uspješno i na zadovoljstvo obje strane.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu