Ideje za organizaciju smočnice

Stanje vašeg doma utječe na stanje vašeg uma. Ako je vaš dom u konstantnom neredu, nije ni čudo što osjećate stres tam gdje biste ga trebali osjećati najmanje. Osimdnevne sobe, spavaćih soba i kupaonice, kuhinja također treba biti uredna. Prvo što u kuhinji trebate očistiti i organizirati je vaš hladnjak, a nakon toga ostava, smočnica ili špajza ukoliko ju imate.

Prvo što trebate razmisliti prije organizacije smočnice jest koju funkciju prostor treba imati. Je li to isključivo za čuvanje hrane? Ili u njoj čuvate i male kućanske aparate, krpe, vrećice za nabavku itd.? Što je sa sredstvima za čišćenje, dodatnim posuđem i ostalim? Funkcija prostora će odrediti kako i koliko prostora za pohranu trebate.

Drugi korak bio bi čišćenje prostorije od viška stvari i bacanje hrane kojoj je istekao rok trajanja. Nakon što ste sve izvadili van, bacili višak i počistili podove i police vrijeme je za grupiranje namirnica. Podijelite namirnice po kategorijama – tjestenine, umaci i ulja, začini, topli napitci, konzervirana hrana, slatkiši…a nakon toga odredite gdje će se koja kategorija nalaziti. Logično je da namirnice koje često koristite stavite u razinu očiju i nadohvat ruke, teške stvari koje kupujete na veliko (brašno, šećer, krumpir) držite na nižim policama, dok one koje rjeđe upotrebljavate stavite na najviše police.

Raspakiravanje namirnica iz originalne ambalaže i pakiranje u prozirne plastične ili staklene spremnike čini vašu ostavu ugodnijom za oko, te omogućuje i sve lakše snalaženje! Možda se čini kao dodatni posao, ali samo si trebate dati vremena da se naviknete.

Nakon što sve namirnice koje želite prebacite u spremnike, ne zaboravite ih označiti! Naljepnice u obliku slova, bijele naljepnice po kojima možete pisati ili crni marker direktno na staklo/plastiku su opcije s kojima se možete igrati.

Pro tips: Upute za kuhanje određenih namirnica možete izrezati s pakiranja i čuvati uz ili u posudi kako bi vam bilo lakše pripremiti ih. Uvijek držite mali stolčić u smočnici kao pomoć dohvaćanja namirnica na najvišim policama. S unutarnje vrata zakačite male ručkice na koje također možete objesiti stvari u smočnici.

Smočnica je vrlo vjerojatno jedno od najčešće korištenih prostora u kući, pa pripazite da je to ujedno i prostor koji uživate koristiti! Za reorganizaciju postojećeg prostora nije potrebno puno vremena ili novca, ali zato može napraviti veliku razliku u vašem svakodnevnom životu, a vi ćete se odmah osjećati bolje.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu