Cijene nekretnina u Hrvatskoj rasle iznad europskog prosjeka u drugom kvartalu

Unatoč tome što je prva polovica 2020. godine donijela neke nove izazove ne samo za globalno, već i hrvatsko gospodarstvo, cijene nekretnina i dalje su u porastu. Prema podacima kojeg je početkom listopada objavio Eurostat, Hrvatska se našla među zemljama s najvećim rastom cijena nekretnina na godišnjoj razini.


Prvi kvartal ove godine zabilježio je najsnažniji rast cijena nekretnina od 2007. godine.
Kad se uspoređuju prvi i drugi ovogodišnji kvartali, cijene nekretnina porasle su 1.7% u eurozoni i 1.5% na području Europske unije. Porast cijena u odnosu na prvi kvartal ostvarili su Luksemburg (+4.4%), Italija (+3.1%) i Austrija (+2.5%), dok su pad cijena zabilježili Mađarska (-7.4%), Estonija (-5.8%), Latvija (-2.3%), Bugarska (-1.1.%) i Irska (-0.1%).


Zemlje članice Europske unije u drugom kvartalu 2020. godine bilježe porast cijena nekretnina od 5.2%, a zemlje eurozone porast od 5.0% u odnosu na isti kvartal prošle godine.
Najviši porast cijena na godišnjoj razini zabilježio je Luksemburg (+13.3%), a iza njega su Poljska (+10.9%), Slovačka (+9.7%) i Hrvatska (+8.3%). S druge strane pad cijena su zabilježili Mađarska (-5.6%) i Cipar (-2.9%).


Cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu


Cijena novogradnje u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju porasla za 4.5%, a cijene postojećih objekata su porasle za 8.8%, u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.
Što se tiče samog Zagreba na godišnjoj razini su cijene nekretnina porasle za 8.7%, što je usporavanje rasta u odnosu na prošlu godinu kad je rast iznosio 12.6%. Jadran je zabilježio porast od 5.9%, a ostala područja visoki porast od čak 13.4%.
U odnosu na prvo tromjesečje ove godine, cijene su porasle za 1.8%, pri čemu je novogradnja poskupjela za 3.4%, a postojeće nekretnine za 1.6%.
Drugo tromjesečje ove godine je u odnosu na prvo tromjesečje zabilježilo porast cijena od 1.2% u Zagrebu, a na Jadranu 0.7%. Ostala područja imala su 6% više cijene.

Premda mnogi za porast cijena nekretnine krive subvencionirane stambene kredite koji se dodjeljuju posljednje četiri godine, Davor Kunovac iz Hrvatske narodne banke i Ivan Žilić s Ekonomskog instituta smatraju kako cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu sukladno cijenama na području Europske unije. Kako je ova godina donijela dva kruga prijava za subvencionirane kredite, od kojih su neki u prvom krugu dogovoreni prije razdoblja pandemije, na prave posljedice koje će ona ostaviti na tržištu nekretnina još ćemo morati pričekati. Procjena analitičara HNB-a je da će rast cijena nekretnine usporiti do kraja ove godine, a u sljedećim razdobljima bi mogao početi stagnirati ili opadati, ponajviše zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu