Uredite svoju malu kućnu biblioteku

“Soba bez knjiga je kao tijelo bez duše.” rekao je jednom davno jedan poznati rimski filozof, pisac i najpoznatiji govornik antičkog doba. Toliko je otprilike star i trend uređenja doma kutkom za knjige.

Od malih nogu djecu učimo kako se ponašati prema knjigama, što iz njih možemo naučiti i koliko su one vrijedne, stoga ne čudi činjenica da je kućna biblioteka ‘najvrjedniji’ dio svakog doma. Možda vašu malu knjižnicu čini samo jedna ili dvije police, možda je to cijeli zid prepun pročitanih stranica, a možda čak i čitava prostorija. U svakom slučaju, ovom kutku pridodat ćete posebnu pažnju, jer osim što je poseban sam po sebi u njemu ćete vi i vaša obitelj provoditi ugodne trenutke, prepune mašte, iznenađenja, uzbuđenja, mira… Zato tom prostoru posvetite posebnu pažnju.

Bilo da preferirate minimalistički stil, boho stil ili možda čak moderno barokni stil, u nastavku vam donosimo nekoliko inspirativnih kućnih biblioteka.

Rustikalno susreće moderno u ovom otvorenom prostoru čiji zid prekrivaju drvene police s knjigama. U kombinaciji s kožnim foteljama i glazbenim instrumentima stvorili ste prostor iz kojeg ćete teško htjeti izići van. Rasvjeta u obliku lampica ublažuje industrijski osjećaj i stvara posebnu atmosferu za uživanje u knjigama.

Zanimljivo uređena blagavaonica s knjigama na policama umjesto posuđem. Naopako postavljene knjige pružaju dozu misterije koliko i zabave. Drugačije, nesvakidašnje, pomalo buntovno i umjetnički.

Biblioteka u duginim bojama! Debata o tome trebaju li knjige biti posložene prema bojama vodi se već godinama. Jesu li knjige tu samo za pokazivanje ili ih uistinu čitate? Bilo kako bilo, pogled na šarenilo koji razvlači osmijeh na lice je dovoljan da uredite svoju kućnu biblioteku u takvom stilu bez obzira što drugi mislili o tome.

Luksuzni boho stil upotpunjen knjigama i biljkama podiže izgled dnevnog boravka na neku novu razinu. Velike i duboke, police osim knjigama upotpunite vazama, cvijećem, te raznim umjetninama i stvorite profinjenu atmosferu prostorije u kojoj s obitelji i prijateljima provodite najviše vremena.

Tonski mir… Veliki pomak koji trenutno vidimo u uređenju interijera je povratak prostorima koji su ‘meki’, niskog kontrasta, te uključuju prirodu i obilje prirodnog svjetla. Tunel od knjiga razdvaja dvije prostorije kao dva različita svijeta, baš kao što to čine i same knjige.

Kao što smo na početku rekli, kućnu knjižnicu može činiti i tek nekoliko polica popunjenih vašim najdražim literarnim djelima, a ako stepenište unutar svog stana ili kuće ispunite upravo takvim policama pretvorit ćete običan prostor kroz koji prolazite bez razmišljanja u potpuno neobičan, u kojem ćete svaki put zastati i diviti mu se.

Kuća unutar kuće. Prostor prepun prirodnog svjetla, knjige pastelnih boja i sobne biljke posute čine ovaj prostor čistom srećom! Ono što ga čini iznimno posebnim su stropne i zidne grede postavljene tako da stvaraju iluziju kuće unutar vašeg doma kao savršenog mjesta za upotpuniti knjigama.

Kada govorimo o kućnim bibliotekama na što nas one asociraju? Udobnost, toplinu, sigurnost, opuštanje… Upravo takvom ju i vi možete učiniti dodavanjem tepiha, udobne fotelje, podne lampe, mirisnih svijeća i jastučića za uživanje u pričama koje se skrivaju na vašim policama.

Bile one dječje, stručne, povijesne, moderne, debelih korica ili džepnih izdanja, male, velike, zabavne, ozbiljne, poznatih ili nepoznatih autora, sve zaslužuju svoje mjesto kada se već nalaze u vašem domu. Odredite kutak samo za njih i potičite želju za čitanjem samim pogledom na vaš mali književni kutak.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu