Savjeti za uređenje poslovnog prostora

Možda velika većina zaposlenika radi od doma, ili ima priliku birati kada i koliko vremena će provesti radeći od doma, a koliko u uredskim prostorijama tvrtke za koju rade. Naravno ima i onih koji ne mogu birati, koji su se morali ili željeli čim prije vratiti u svoje urede. Upravo iz razloga koji nas je doveo do situacije u kojoj možemo birati, ali najviše zbog onih radnika koji to ne mogu, preuređenje uredskog prostora, male ili velike preinake, zamjene i novosti u svakodnevnom okruženju su nešto što bi moglo potaknuti veću motivaciju za radom, osjećaj sigurnosti među kolegama, a pritom i veću produktivnost.

Postoji nekoliko nepisanih pravila za uređenje uredskih prostora, ali pravila se mijenjaju, naučili smo to ove godine, no jedno koje biste svakako trebali pratiti je korištenje istih materijala i boja. Prebojite zidove u vašim uredima, držite se prirodnih boja, ali bijelim ili bež zidovima dodajte pokoju boju, poput zelene ili plave jer upravo one smiruju i potiču produktivnost. Zanimljivi detalji na zidovima mogli bi biti citati koji se tiču vaše struke, pogotovo ako se bavite nekim kreativnim zanimanjem, vaša misija i vizija, ili pak unikatne dekoracije (s vašim logom na primjer).

S obzirom na propisane savjete o razdvojenosti radnika imate priliku iz prostora izbaciti višak namještaja, te presložiti preostali i prostoru pružiti veću prozračnost. Stvorit ćete prostor u kojem će se vaši zaposlenici osjećati sigurno i ugodno, a dodate li otvorenom prostoru pregrade od biljaka pridonijet ćete pozitivnijem raspoloženju i energiji.

Jeste li ikada računali koliko sati svojeg radnog vijeka provedete sjedeći za radnim stolom? Skoro 80 000 sati! Zato je vrlo bitno svakom zaposleniku osigurati ispravan ergonomski radni stolac, te povišene radne stolove. Mislite li da je možda vrijeme da zamijenite stolce u vašim uredima? Također, s obzirom na višak prostora koji ste stvorili, odvojite jedan kutak gdje ćete postaviti 3 pilates lopte i stolić za kavu i čaj kako bi se vaši zaposlenici mogli barem nakratko rastegnuti, odmoriti i podružiti.

Rasvjeta je također jedna bitna stavka u (pre)uređenju radnog prostora. Imate li dovoljno danjeg svjetla ili vam je potrebna dodatna umjetna rasvjeta? Znate li tko je od vaših zaposlenika ljevak, a tko dešnjak, te vodite li računa o tome prilikom postavljanja rasvjete za njihove radne stolove? Odvojite minimalno novca i energije za detalje poput ovih i vaši kolege, zaposlenici, članovi tima, će vam biti iznimno zahvalni.

Krenuli smo pretpostavkom da je vaš ured jedan otvoren prostor, ali što ako se radi o nizu prostorija gdje je svaki zaposlenik odijeljen u svojoj prostoriji. Osim mana koje ovakav tip prostora predstavlja, to može biti i prednost jer vam daje mogućnost da prostoru pružite osobnost osobe ili nekoliko njih koje rade u tom prostoru svaki dan. Od malih, ali važnih stvari već nabrojanih, ovakvim uredima možete dati pomalo ‘raširene ruke’ i dozvoliti zaposlenicima da ih sami (pre)urede, ako žele, uz određeni, može biti i minimalni, budžet.

Ovi savjeti ne vode se samo isključivo  tehničkim dijelom uređenja prostora, već na ovaj način možete uključiti sve svoje zaposlenike i time im pružiti određeni osjećaj zajedništva, odgovornosti, potaknuti drugu stranu kreativnosti, stvoriti mjesto na kojem će uživati raditi, a ne samo ODraditi posao. U današnje vrijeme mnogo toga se mijenja u poslovnom svijetu, pa zašto ne i način uređenja uredskog prostora. Svakako je važno da vaši uredi i dalje zrače profesionalnošću, ali ako se u nekome od članova vašeg tima krije kreativac mogli biste imati vrlo zanimljiv, poseban, kreativan i originalan ured, pod uvjetom da i dalje predstavlja tvrtku i ono čime se ona bavi.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu