Što je to eklektičan stil i kako izgleda eklektičan Božić

“Eklekticizam u umjetnosti je spajanje i miješanje raznih stilova ili ‘posuđivanje’ elemenata jednog umjetničkog pravca u drugim pravcima.” Prema tome eklektika nije stil već skup stilova pod istim imenom. Imenom koje dolazi od grčke riječi eklektikos, a znači birati najbolje.

Postao je jedan od popularnih trendova 2020.godine i mnogi se pitaju kako uopće pristupiti eklektici ili kako ju prepoznati. Primjerice, dnevni boravak u kojem se nalazi suvremeni namještaj, vintage naglasci i detalji, te moderna rasvjeta nazvao bi se eklektičnim prostorom jer spaja minimalno tri različita stila u jedan. Eklektikom postižemo skladno funkcioniranje različitih stilova uz pravilo da pravila zapravo i nema. Rezultat ovakvog stila uređenja interijera je originalnost!

Trend eklektičnog uređenja prostora nesumnjivo je reakcija na pretjerano uređene, savršeno njegovane interijere koje gledamo i koji nam se nameću posljednje 3 ili 4 godine na društvenim mrežama kao cilj kojem moramo težiti prilikom uređenja našeg životnog prostora, a od čega mnogi žele pobjeći.

Postoji nekoliko smjernica koje bi vam mogle pomoći pri uređenju ukoliko ste tek početnik na ovom polju, a to primjerice iskorištavanje starog, tradicionalnog namještaja i kombiniranje s novim i modernim. Zatim korištenje tapeta raznih uzoraka, te zidovi u boji. Koristite jastuke, zavjese i tepihe u većim količinama nego što biste to inače, te koristite različite materijale.

Primjer eklektike danas ćemo vam pokazati kroz jedan eklektičan Božić! Možda baš i vi odlučite na sličan način ukrasiti svoj dom.

Zanimljiva kombinacija tradicionalnog Božića i kiča. Ako volite boju, moderne komade namještaja pomiješane s onima iz second hand trgovina, te neobičnu mješavinu božićnih ukrasa iz djetinjstva, ovo bi mogao biti pravi stil za vas!

Pročitajte još

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu. Pomaže nam održavati naše domove čistima i urednima, ali kao...

Komentari

Povezano

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Vodič za odabir umjetničkih djela za dnevnu sobu

Ako mislite da vam dnevna soba izgleda nepotpuno ili...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu