Što je to eklektičan stil i kako izgleda eklektičan Božić

“Eklekticizam u umjetnosti je spajanje i miješanje raznih stilova ili ‘posuđivanje’ elemenata jednog umjetničkog pravca u drugim pravcima.” Prema tome eklektika nije stil već skup stilova pod istim imenom. Imenom koje dolazi od grčke riječi eklektikos, a znači birati najbolje.

Postao je jedan od popularnih trendova 2020.godine i mnogi se pitaju kako uopće pristupiti eklektici ili kako ju prepoznati. Primjerice, dnevni boravak u kojem se nalazi suvremeni namještaj, vintage naglasci i detalji, te moderna rasvjeta nazvao bi se eklektičnim prostorom jer spaja minimalno tri različita stila u jedan. Eklektikom postižemo skladno funkcioniranje različitih stilova uz pravilo da pravila zapravo i nema. Rezultat ovakvog stila uređenja interijera je originalnost!

Trend eklektičnog uređenja prostora nesumnjivo je reakcija na pretjerano uređene, savršeno njegovane interijere koje gledamo i koji nam se nameću posljednje 3 ili 4 godine na društvenim mrežama kao cilj kojem moramo težiti prilikom uređenja našeg životnog prostora, a od čega mnogi žele pobjeći.

Postoji nekoliko smjernica koje bi vam mogle pomoći pri uređenju ukoliko ste tek početnik na ovom polju, a to primjerice iskorištavanje starog, tradicionalnog namještaja i kombiniranje s novim i modernim. Zatim korištenje tapeta raznih uzoraka, te zidovi u boji. Koristite jastuke, zavjese i tepihe u većim količinama nego što biste to inače, te koristite različite materijale.

Primjer eklektike danas ćemo vam pokazati kroz jedan eklektičan Božić! Možda baš i vi odlučite na sličan način ukrasiti svoj dom.

Zanimljiva kombinacija tradicionalnog Božića i kiča. Ako volite boju, moderne komade namještaja pomiješane s onima iz second hand trgovina, te neobičnu mješavinu božićnih ukrasa iz djetinjstva, ovo bi mogao biti pravi stil za vas!

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu