Subvencioniranje stambenih kredita uz izmjene nastavlja se do 2023. godine

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojim se ono nastavlja do 2023. godine. Riječ je o svima dobro znanom programu koji pomaže građanima kod rješavanja stambenog pitanja prilikom kupnje stana ili kuće, odnosno gradnje kuće. Subvencioniranje stambenih kredita potiče i demografsku obnovu društva, o čemu svjedoči činjenica da je u obiteljima koje su odlučile iskoristiti ovu mjeru do sad rođeno više od 2000 djece. U posljednjih četiri godine koliko se raspisuju javni pozivi, odobreno je 16.611 zahtjeva. Najviše zahtjeva pristiglo je u posljednjem jesenskom krugu ove godine, kad je zaprimljeno njih ukupno 4.651. O tome tko se sve može prijaviti na poziv koji raspisuje Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama već smo pisali, a posljednjim se izmjenama i dopunama jasnije definiraju određene stavke.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama će do 31. prosinca 2023. godine objavljivati nove javne pozive u svakoj kalendarskoj godini.

Izmjenama se određuje status djece kao članova kućanstva za koje se, ako u trenutku zaključenja ugovora o subvencioniranju kredita nemaju više od 18 godina, produljuje subvencioniranje kredita za dvije godine. Detaljnije se propisuje i koja je dokumentacija potrebna za podnošenje zahtjeva pa je tako za maloljetnu djecu potrebno priložiti i presliku prijave prebivališta, uz presliku rodnog lista.

Novost je da će i članovi kućanstva navedeni u zahtjevu, a ne samo korisnik kredita, morati prijaviti prebivalište u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed stana ili kuće, sve do isteka roka od dvije godine nakon roka subvencioniranja kredita. Taj će podatak morati biti uvršten u ugovor o subvencioniranom kreditu.

Dodatno se uređuju slučajevi kad nije potrebno vratiti uplaćena sredstva subvencija te se proširuju na prodaju stana ili kuće i u slučaju izgradnje veće kuće, a ne samo radi kupnje većeg stana ili kuće.

Procjena potrebnih sredstava za nastavak subvencioniranja stambenih kredita

Sredstva za subvencioniranje stambenih kredita osigurava državni proračun Republike Hrvatske. Procjenjuje se da je tijekom primjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita potrebno subvencionirati otprilike 4000 kredita u jednoj kalendarskoj godini. Maksimalan iznos ukupne kupoprodajne cijene ne smije prelaziti 750.000,00 kuna. Zbog toga je u državnom proračunu za 2021. godinu osigurano 263.500.000,00 kuna (213.500.000,00 za plaćanje subvencija iz obveza do 2021. i 50.000.000,00 kuna za nove subvencije koje će se odobriti u 2021. godini. Za 2022. i 2023. godinu osigurano je dodatnih 50.000.000,00 kn svake godine. Financijska sredstva za izvršenje obveza Republike Hrvatske prema ugovorima koji će biti sklopljeni na temelju ovog Zakona osigurat će se u državnom proračunu i nakon 31. prosinca 2023. godine.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu