Znate li koje su razlike između Art Deco i Art Nouveau stila?

Stručnjaci naravno znaju odgovor na ovo pitanje, ali što je s nama laicima? Često se dogodi da nam se pomiješaju stilovi možda baš zbog toga što oba započinju rječju art. Nekome su naizgled ova dva stila poprilično slična. Zapravo ih samo mali postotak ljudi može razlikovati. Jeste li vi među njima? Znate li koje su razlike između ova dva stila?

Oba pokreta pojavila su se kao reakcije na velike svjetske događaje; industrijsku revoluciju, odnosno I. svjetski rat. Iako su oba stila prihvatila modernističke elemente, lako ih je razlikovati ako znate što tražite. Art Nouveau ili Secesija reakcija je umjetnosti na industrijsku revoluciju, a prekinuo se s I.svjetskim ratom, dok je Art Deco reakcija na I.svjetski rat koja je nestala početkom II.svjetskog rata.

Art Nouveau stil (1880.-1914.) znači “nova umjetnost” i prihvatio je novu europsku industrijsku estetiku. Mnogi misle da ju je izazvao, ali to nije točno. Art Nouveau prikazivao je naturalističke, ali stilizirane oblike, često kombinirane s geometrijskim oblicima. Pokret je koristio oblike iz prirodnog svijeta koji se dugo nisu koristili poput insekata, korova, čak i mitskih vila.

Dizajni su bili asimetrični i reproducirali su organske oblike poput drveća i vegetacije. Zakrivljene crte preferirale su se nad ravnim paralelnim linijama. U arhitekturi su se koristili ukrasi koji su bili u skladu s prirodnim okolišem. Žene prikazane u secesijskim umjetničkim djelima često će imati valovitu kosu. Oni u izazovnijim pozama mogu spustiti kosu ili čak biti goli prekriveni valovitim naborima tkanine.

Art Nouveau objedinjuje stilove koji su se pojavili u mnogim europskim zemljama otprilike u isto vrijeme, a dva najpopularnija umjetnika ovog stila su Gustav Klimt i Alphonse Mucha.

Art Deco stil (1920.-1940.), je ime skraćeno od Arts Décoratifs, preuzeto od Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes održanom u Parizu 1925. godine. Pojavio se u Francuskoj i proslavio zoru industrijskog doba.

U Art Deco arhitekturi bile su popularne debele ravne linije poredane simetrično poput strojeva s jednako jakim bojama kao potpuna suptortnost prirodnim nijansama, a koristili su se i raskošni ukrasi koji su odražavali duh vremena. Duh tog vremena bio je pretežno pun samopouzdanja i uživanja u prosperitetu koji je donijela industrijalizacija i znanstveni napredak. Art Deco također odražava umjetničke pokrete ove ere: kubizam, fovizam, ekspresionizam itd.

Kraj Velikog rata ustupio je mjesto potpuno novoj raskoši i ekstravaganciji koja je definirala doba jazza i estetiku Art Deco. Pokret karakteriziraju pojednostavljeni i geometrijski oblici. Također je koristio moderne materijale poput kroma i nehrđajućeg čelika. Kada je Art Deco koristio prirodne materijale, obično su oni bili grafički ili teksturni, poput kože zebre ili neravnih listova paprati.

Art Deco se smatra prvim industrijskim stilom koji je karakteriziran čistim geometrijskim oblicima.

Mislite li da biste sada mogli lakše razlikovati ova dva stila? Biste li na jedan od ova dva načina uredili svoj dom? Možete li prepoznati arhitekturu ili umjetnost ovih stilova u svom gradu? Poigrajte se sljedeći put u šetnji gradom ili na nekom putovanju i testirajte svoje znanje.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu