Jeste li već čuli za KonMari metodu pospremanja?

Krajem stare i početkom nove godine pokušavamo se riješiti viška loših stvari. Onih psihičkih, ali i onih fizičkih. Kako biste u nadolazeću godinu ušli lakši, prozračniji i manje opterećeni, te ostavili prostora za nešto novo, potrebno je napraviti veliko spremanje i čišćenje.

Stvari koje smo nakupljali tokom godine, a koje zauzimaju previše prostora u našem domu bilo bi dobro ostaviti iza sebe. Višak odjeće donirati. Igračke kojima se djeca više ne igraju također. Rasčistiti tavan ili garažu od raznih nepotrebnih predmeta, a ono što ostane uredno posložiti kako bi bilo čim preglednije.

Ovdje u priču ulazi Marie Kondo, japanska savjetnica za organizaciju, autorica knjige i voditeljica TV serijala na Netflixu. Njezina metoda zvana KonMari metoda pospremanja zaludila je svijet. Vjerovanje da čist dom znači čist um podloga je metodi koja podrazumijeva podjelu stvari u domu u 5 kategorija. Kategorije se dijele na odjeću, knjige, papire, komono (razni predmeti) i sentimentalne predmete.

Kako se krećete kroz kategorije stvari u svom domu jedino pitanje koje si morate postaviti prije nego odlučite zadržati ili baciti/donirati neku stvar je – donosi li vam taj predmet sreću, zadovoljstvo? Ukoliko je odgovor ne riješite se tog predmeta.

1.Odjeća – svu odjeću stavite na jednu hrpu kako biste vidjeli koliko odjevnih predmeta posjedujete. Zatim odvojite one koji vam donose sreću od onih koji to ne čine. Slaganje odjeće u ormare i ladice također se radi posebnom tehnikom slaganja. Majice i hlače složite u uski pravokutnik, a onda ih presavijte na trećine kako bi odjevni predmet mogao stajati uspravno. Tako ćete dobiti na preglednosti.

2.Knjige – Marie Kondo smatra kako ne biste trebali imati više od 30 knjiga u svom domu. Stare knjige donirajte antikvarijatima, one koje ste pročitali naravno, ili ih pak poklonite svojim prijateljima. Dječje knjige možete donirati domovima za nezbrinutu djecu, vrtićima, školama, knjižnicama…

3.Papiri – potrebno ih je razdvojiti u tri kategorije, a to su važni papiri i dokumenti. Oni koji vam rijetko trebaju, ali uvijek ih morate imati u kući poput rodnih listova, domovnice, diplome i slično. Zatim papiri s kojima još ‘niste gotovi’ kao na primjer neplaćeni računi. Te zadnja kategorija papira bi bili papiri za razonodu kao sve ostalo što nije važno, a stoji u ladicama i zakrčuje prostor.

4.Komono – kao najveća kategorija zahtijeva plastične prozirne kutije u koje ćete spremiti stvari kako biste uvijek znali i vidjeli što se u njima nalazi. Također po kategorijama kao recimo baterije, olovke, kablovi, alat, ljekovi…

5.Sentimentalni predmeti – zadnja i najteža kategorija su predmeti od sentimentalne vrijednosti. Marie smatra da biste se svakom od tih predmeta trebali zahvaliti, a zatim samo po jedan zadržati. Imate li na desetke različitih fotografija, s primjerice proslave rođendana, odaberite nekoliko njih koje ćete sačuvati u albumu na polici, a ne neuredno razbacane po kutijama i ladicama.

Jeste li spremni za jedno veliko novogodišnje spremanje koje će pročistiti i vaš dom i vaš um? Svakako vrijedi pokušati! Sretna vam Nova 2021.godina!

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu