Kako urediti dom u britansko kolonijalnom stilu

Britansko kolonijalni stil nastao je na Karibima, u Indiji i Africi u doba Britanskog carstva i kolonizacije. To je spoj tradicionalnog britanskog stila i lokalnog dizajna, te materijala dostupnih u ovim tropskim dijelovima svijeta. Britanski kolonijalni stil simbolizira početak globalizacije, putovanja i istraživanja.

Elegantan, ali egzotičan, ovaj bezvremenski stil interijera izaziva opuštenu atmosferu s onakvim luksuznim detaljima kakve biste pronašli u odmaralištu s pet zvjezdica. Iako postoji mnogo slojeva u ovom globalno nadahnutom stilu, u nastavku pročitajte pet jednostavnih koraka kako primijeniti britansko kolonijalni stil u svom domu.

Priroda! S obzirom da ovaj stil potječe iz tropskih krajeva, namještaj je izrađivan od prirodnih trava, ratana, bambusa, trske i pruća. Ovi materijali dodaju teksturu – pokušajte s tepihom od sisala, svijetle i lagane tkanine i puno košara za pohranu.

Kontrast! Podovi od tamnog drveta glavna su značajka ovog dizajna. Izvorno su tikovina, mahagonij i ebanovina poticali iz lokalnih šuma, ali danas možemo podmazati pod ili upotrijebiti vinil da bismo postigli sličan izgled, cjenovno prihvatljiviji manjem budžetu. Bijeli zidovi i okviri prozora pružit će kontrast tamnim podovima. Svijetle i tamne boje, to jest crnu i bijelu možete čak pomiješati na namještaju kombinacijom drva, metala, mramora ili pločicama s monokromnim efektom.

Detalji egzotike! Palme, živopisni cvjetovi i životinjski print snažno se ističu i oživljavaju uspomene na uzbudljiva vremena avanture i otkrića. Predstavite ih na suptilne načine dodavanjem nekoliko jastuka na potpuno bijeli kauč, a za one hrabrije zid prekrijte privlačnim freskama iz džungle ili zidnom naljepnicom s botaničkom tematikom.

Luksuz i udobnost! Vratite se u vrijeme prije tehnologije kada su ljudi bili savršeno zadovoljni provesti popodne u udobnoj stolici pijuckajući ledeni čaj. Predimenzionirani kauči, dnevne ležaljke i viseće vreće za ležanje obilježje su dekadencije u dnevnoj sobi, dok u spavaćoj sobi ne možete pogriješiti s krevetom s baldahinom.

Prozračnost! Protok zraka bio je bitan u koloniziranim zemljama, s drvenim roletama i stropnim ventilatorima kao ključnim dodacima. Potražite stropne ventilatore od drveta ili ratana. Mreže protiv komaraca također su bile obavezne, ali ako ne uređujete kuću na moru u ovom stilu, mreže protiv komaraca možete preskočiti.

Ako ste ljubitelj ljeta, tropskih destinacija, prirodnih materijala, svježine i prozračnosti u svom domu, ovo je stil za vas! Mnoge detalje i namještaj možete pronaći u većini velikih trgovina za prodaju namještaja po povoljnim cijenama, a najzanimljivije mogu biti sitnice koje ćete kupiti kao suvenir na svom idućem putovanju u Indiju, Keniju ili Jamajku, te mnoge druge zemlje koje su nekada bile dio Britanskog Carstva.

Pročitajte još

Što sve trebate znati prije renovacije kuhinje ili kupaonice

Renovacija vašeg doma ili samo jedne prostorije može biti uzbudljivo, ali može biti i poprilično stresno. Ako...

Komentari

Povezano

Što sve trebate znati prije renovacije kuhinje ili kupaonice

Renovacija vašeg doma ili samo jedne prostorije...

Što je posjedovni list?

Uz svu ostalu dokumentaciju koju nekretnine imaju,...

Gdje i kako koristiti zidne tapete

Dekoriranje prostora zidnim tapetama istom tom prostoru...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu