Kakva je uloga predstavnika stanara?

Svaku zgrada treba održavanje kako bi mogla biti funkcionalna i omogućiti kvalitetno stanovanje. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, za upravljanje višestambenim zgradama, suvlasnici zgrade, odnosno stanari u zajedničkoj nekretnini moraju izabrati osobu koja će biti upravitelj zgrade i osnovati zajedničku pričuvu. Pričuva je određeni iznos kojeg stanari u višestambenim zgradama uplaćuju u fond zgrade za potrebe upravljanja i održavanja. Za njenu naplatu nadležan je upravitelj zgrade, a najniži iznos koji se uplaćuje je u visini koja odgovara 0,54% vrijednosti posebnoga dijela koji pripada stanarima, na godišnjoj razini.

Upravitelj zgrade može biti obrtnik ili tvrtka koja je registrirana za obavljanje takvih poslova, te se s njima potpisuje ugovor o upravljanju. Kako bi upravitelj mogao što lakše komunicirati sa svim suvlasnicima u zgradi i poduzimati određene radnje, može se imenovati i predstavnik stanara kao posrednik između upravitelja i suvlasnika zgrade. 

Predstavnik stanara dužan je održavati sastanke na kojima stanare informira o stanju zgrade, potrebnim radovima i troškovima. Za donošenje ključnih odluka o upravljanju zgradom održava se glasanje prilikom kojega stanari mogu dati ili uskratiti svoj pristanak za poduzimanje određenog posla. Kod glasanja za neke je odluke potrebna većina glasova, a kod nekih suglasnost svih stanara. Glasovi se računaju prema neto površini stambenog prostora, a ne prema broju glasova.

Predstavnika imenuju isključivo stanari zgrade u kojoj je i on sam suvlasnik. Njegova se odgovornost uređuje međuvlasničkim ugovorom, budući da Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ne sadrži takve odredbe.  

Opseg poslova u nadležnosti predstavnika stanara

Predstavnik stanara dužan je surađivati s upraviteljem zgrade, provjeravati stanje zgrade, prijavljivati kvarove, a sukladno tome i organizirati hitne intervencije i popravke u dogovoru s upraviteljem. Odabire izvođače radova, kontrolira radove i ovjerava račune za iste. Ne može odlučivati u ime stanara kao niti samostalno raspolagati novčanim sredstvima iz pričuve. Odgovoran je pred suvlasnicima, a ako počini štetu za koju se dokaže da je nastala njegovim djelovanjem, dužan ju je i nadoknaditi.

Osim poslova koji su vezani za kvalitetno funkcioniranje zgrade, dužan je provoditi kućni red, donijeti odluke o korištenju zajedničkog prostora i zemljišta koje služi zgradi.

Upravitelj i predstavnik stanara mogu u bilo koje vrijeme biti smijenjeni od strane stanara koji imaju većinu suvlasničkih dijelova, ako za smjenu postoji opravdan razlog.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu