Kakva je uloga predstavnika stanara?

Svaku zgrada treba održavanje kako bi mogla biti funkcionalna i omogućiti kvalitetno stanovanje. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, za upravljanje višestambenim zgradama, suvlasnici zgrade, odnosno stanari u zajedničkoj nekretnini moraju izabrati osobu koja će biti upravitelj zgrade i osnovati zajedničku pričuvu. Pričuva je određeni iznos kojeg stanari u višestambenim zgradama uplaćuju u fond zgrade za potrebe upravljanja i održavanja. Za njenu naplatu nadležan je upravitelj zgrade, a najniži iznos koji se uplaćuje je u visini koja odgovara 0,54% vrijednosti posebnoga dijela koji pripada stanarima, na godišnjoj razini.

Upravitelj zgrade može biti obrtnik ili tvrtka koja je registrirana za obavljanje takvih poslova, te se s njima potpisuje ugovor o upravljanju. Kako bi upravitelj mogao što lakše komunicirati sa svim suvlasnicima u zgradi i poduzimati određene radnje, može se imenovati i predstavnik stanara kao posrednik između upravitelja i suvlasnika zgrade. 

Predstavnik stanara dužan je održavati sastanke na kojima stanare informira o stanju zgrade, potrebnim radovima i troškovima. Za donošenje ključnih odluka o upravljanju zgradom održava se glasanje prilikom kojega stanari mogu dati ili uskratiti svoj pristanak za poduzimanje određenog posla. Kod glasanja za neke je odluke potrebna većina glasova, a kod nekih suglasnost svih stanara. Glasovi se računaju prema neto površini stambenog prostora, a ne prema broju glasova.

Predstavnika imenuju isključivo stanari zgrade u kojoj je i on sam suvlasnik. Njegova se odgovornost uređuje međuvlasničkim ugovorom, budući da Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ne sadrži takve odredbe.  

Opseg poslova u nadležnosti predstavnika stanara

Predstavnik stanara dužan je surađivati s upraviteljem zgrade, provjeravati stanje zgrade, prijavljivati kvarove, a sukladno tome i organizirati hitne intervencije i popravke u dogovoru s upraviteljem. Odabire izvođače radova, kontrolira radove i ovjerava račune za iste. Ne može odlučivati u ime stanara kao niti samostalno raspolagati novčanim sredstvima iz pričuve. Odgovoran je pred suvlasnicima, a ako počini štetu za koju se dokaže da je nastala njegovim djelovanjem, dužan ju je i nadoknaditi.

Osim poslova koji su vezani za kvalitetno funkcioniranje zgrade, dužan je provoditi kućni red, donijeti odluke o korištenju zajedničkog prostora i zemljišta koje služi zgradi.

Upravitelj i predstavnik stanara mogu u bilo koje vrijeme biti smijenjeni od strane stanara koji imaju većinu suvlasničkih dijelova, ako za smjenu postoji opravdan razlog.

Pročitajte još

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu. Pomaže nam održavati naše domove čistima i urednima, ali kao...

Komentari

Povezano

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Vodič za odabir umjetničkih djela za dnevnu sobu

Ako mislite da vam dnevna soba izgleda nepotpuno ili...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu