Gdje i kako koristiti zidne tapete

Dekoriranje prostora zidnim tapetama istom tom prostoru daje poseban potpis, osobnost, privlačnost, stav. Mnogi dizajneri smatraju kako tapete igraju veliku ulogu u uređenju prostora, dok drugi misle da bi vam te iste tapete mogle vrlo lako dosaditi. Dobra vijest je to da tapete možete mijenjati prema raspoloženju, dobu godine ili kako god vas je volja.

Ovim dizajnerskim komadom možete dotjerati bilo koju prostoriju, a postoji toliko kreativnih ideja za uređenje zidnim tapetama koje nadilaze i same zidove!

Od vremena kada su zidovi kuhinja naših baka i prabaka bili oblijepljeni starim tapetama do danas, zidne tapete su definitivno napredovale i ponovno doživile vrhunac u korištenju i dekoriranju. Neki od razloga zašto ih dizajneri interijera vole su njihova pristupačnost, raznolikost, originalnost, fleksibilnost i izdržljivost.

Odabrati pravu tapetu za vaš prostor nije lako. Prvo što trebate napraviti je razmisliti kakvu atmosferu tim tapetama želite stvoriti, te kako će se one slagati s postojećim ili budućim namještajem, ali i kakvu percepciju prostorije želite stvoriti. U malim prostorijama nikako nemojte koristiti tamne boje tapeta jer će prostoriju učiniti vizualno manjom. Da biste dobili osjećaj širine prostora koristite hladnije i svijetle tonove.

Koji zid ukrasiti tapetom je sljedeće pitanje koje ćete si zasigurno postaviti. Najčešće je to zid koji se već ionako ističe, koji se prvi ugleda kada se uđe u prostoriju ili koji je arhitektonski značajan (poput zida na kojem se nalazi kamin). Uvijek na pameti imajte namještaj i druge dodatke u prostoru kako jedno od drugog ne bi odskakalo već stvaralo sklad.

Osim na zidove, tapetama možete osvježiti i strop prostorije koji najčešće ostavljamo prazan, te u bijeloj boji. Dodajte mu malo glamura i svježine. Uzorak može biti u skladu s uzorkom tepiha na podu za dodatan efekt. Ostacima zidnih tapeta koji su vam možda ostali ukrasite vitrinu ili pozadinu ormara s policama za knjige. Starom stoliću za kavu ili cvijeće također možete podariti novi izgled lijepim komadom tapete. Imate li dovoljno veliku kuhinju s otokom, koju želite osvježiti, oblijepite tapetama stranice otoka u skladu s bojama zavjesa, tepiha i blagavaonskih stolica. Zid u kupaonici? Zašto ne! Stepenice unutar kuće ili stana također su zanimljiva površina za igru s tapetama, a okvir kamina bit će zanimljiviji ako ga ukrasite tapetom i tako stvorite centralnu točku prostorije.

Zidne tapete odličan su izbor za stanove i apartmane u najmu. Na taj način lako možete obnoviti i osvježiti izgled prostora ili se riješiti mrlja koje su nastale. Isto vrijedi i za dječju sobu koju na taj način možete lako mijenjati prema željama i dobi vašeg djeteta.

Postavljanje zidnih tapeta može biti jednostavno ako se dobro pripremite i pratite instrukcije koje ste dobili s tapetama o postavljanju istih na zid. Poslužite se video uputstvima na internetu ili pak zamolite za pomoć nekoga tko je s tapetama više na ‘ti’ od vas. Na kraju svega uživajte u svom novom-starom prostoru!

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu