Cijene nekretnina kontinuirano rasle i u trećem kvartalu 2020. godine

Prema izvješću Eurostata, Hrvatska je i u trećem kvartalu prošle godine zabilježila porast cijena nekretnina na godišnjoj razini. Cijene su kod država članica Europske unije porasle 5.2% u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, a isti je porast cijena bio vidljiv i u drugom tromjesečju. Eurozona je i u drugom i u trećem tromjesečju imala porast od 4.9% u odnosu na iste kvartale godinu dana ranije.

Treće tromjesečje prošle godine je donijelo najviši porast cijena stambenih nekretnina Luksemburgu (+13.6%), Poljskoj (+10.9%) i Austriji (+8.9%). Hrvatska je u istom razdoblju zabilježila porast cijena nekretnina od 6.9% u odnosu na godinu ranije. Za usporedbu, prvo tromjesečje prošle godine donijelo nam je porast cijena od 9.1%, a drugo tromjesečje 8.3%.

Pad cijena nekretnina na godišnjoj razini u trećem kvartalu zabilježile su samo dvije države, i to Irska (-0.8%) i Cipar (-1.4%).

Na razini eurozone porast cijena u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal 2020. godine iznosio je 1.3%. Zemlje članice Europske unije zabilježile su isti rast cijena i u drugom i u trećem kvartalu te je iznosio 1.4%.

Mađarska je prema provizornoj, nepouzdanoj procjeni imala porast cijena nekretnina od 5.2%, u odnosu na drugi kvartal, a slijede ju Danska (+4.2%) i Latvija (+3.7%).

Gledano za Hrvatsku, prvi put u nešto više od dvije godine uočen je pad od 0.6% u trećem kvartalu, u odnosu na raniji kvartal. U drugom kvartalu cijene su porasle 1.8%, a u prvom 2.7%.

Pad cijena nekretnina u odnosu na raniji kvartal zabilježili su i Cipar (-4.8%), Rumunjska (-2.6%) i Italija (-2.5%).

Gledano samo za Hrvatsku, najskuplji kvadrati i dalje su u Zagrebu i priobalju. Centar Zagreba više nije najtraženija lokacija kao godinama ranije, već se traži novogradnja za koju je ponekad potrebno izdvojiti i više tisuća eura po kvadratu. Najjeftinije nekretnine mogu se pronaći u Slavoniji, gdje se po vrlo niskim cijenama prodaju obiteljske kuće s okućnicama i pripadajućim objektima.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu