Analiza cijena nekretnina u centru Zagreba u drugom dijelu 2020. godine

Na cijene nekretnina u razdoblju od srpnja do prosinca 2020. godine i dalje su značajno utjecali događaji iz prvog dijela godine – potres u Zagrebu u ožujku, pandemija koronavirusa i jesenski krug subvencija, tijekom kojeg još nije bilo službeno objavljeno hoće li se one nastaviti.

Prosječna cijena nekretnina u drugom dijelu godine bila je 1951 EUR/m2,  te se blago spustila u odnosu na prvi dio godine kad je prosječna cijena nekretnina u centru iznosila 1991 EUR/m2.

U 2019. godini imali smo brojku od oko 9266 prodanih nekretnina na zagrebačkom tržištu nekretnina, dok je u 2020. godini ona pala na otprilike 7885. S obzirom na sve prethodno navedene događaje, riječ je ipak o blažem padu ukupnog broja prodanih nekretnina.

Prodaja u centru Zagreba pala za skoro 50%

Prodaja nekretnina u centru Zagreba u 2020. godini gotovo se prepolovila. 2019. godine imali smo 1130 prodanih nekretnina u centru, a godinu kasnije tek 662. Bez sumnje je na to utjecao potres koji je oštetio brojne nekretnine u središtu grada, ostavljajući ih neuporabljivima i neuseljivima. Sporost u obnovi i statičkom pojačanju zgrada dodatno će doprinijeti smanjenoj prodaji u centru, čineći ga tako manje poželjnim za stanovanje.

U prvoj polovici 2020. godine broj realiziranih kupoprodaja u centru iznosio je 334, te se isti broj skoro zadržao i u drugom dijelu godine, kad je prodano 328 nekretnina. Za usporedbu, prva polovica 2019. godine brojala je 608 prodanih nekretnina, a druga polovica 522.

Koje lokacije u centru su bile traženije od drugih, a koje su imale minimalan broj prodaja?

Najveći broj nekretnina kao i u prvoj polovici godine prodano je u cjenovnim blokovima Zvonimirova zapad, centar i istok, sveukupno njih 103. Prosječna postignuta cijena u bloku Zvonimirova zapad iznosila je 1788 EUR/m2, u bloku Zvonimirova istok bila je 1914 EUR/m2, dok je blok Zvonimirova centar postigao cijene od 1923 EUR/m2. Iza njih slijede cjenovni blokovi Maksimirska sa 44 prodane nekretnine čija je prosječna cijena iznosila 1782 EUR/m2 i Hebrangova s prosječnom cijenom od 1813 EUR/m2.

U nekim je cjenovnim blokovima prodana samo jedna nekretnina, primjerice u Gupčevoj zvijezdi s prosječnom cijenom od 2504 EUR/m2 i UPU Banjavčićeva s prosječnom cijenom od 2645 EUR/m2.

 * Izvor: Za izvješće o ostvarenim prodajnim cijenama nekretnina na području grada Zagreba za prvu polovicu 2020. godine korišteni su podaci evidentirani u sustavu eNekretnine, te su moguća blaga odstupanja u navedenim podacima.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu