Najgori trendovi uređenja interijera posljednih nekoliko desetljeća

Svakih nekoliko godina javi se neki novi trend uređenja interijera i ako ćemo biti iskreni, nisu svi baš bili najbolji odabir. I dok se možda nekih trendova želimo ponovno prisjetiti, vratiti u modu i prilagoditi današnjem vremenu, neki drugi bi trebali ostati u desetljeću iz kojeg su došli. Nisu sve ideje o dizajnu bile namijenjene da traju dovijeka. Možete li si zamisliti kako i dalje živite u potpuno istom domu u kojem ste živjeli kao dijete? I ne baš, je li tako?

Prisjetili smo se nekih od najgorih trendova uređenja interijera posljednih desetljeća…

1950.-1960.

Davnih 1950-ih stil je zaista imao drugačiji ton nego danas. Ženstveni izgled nije bio toliko neobičan u spavaćim sobama tijekom ovog desetljeća – ružičaste nijanse, vrpce i volani. Kuhinje početkom 50-ih također su imale jedinstvenu i živopisnu estetiku. Crvena je često bila popularna nijansa. Umjesto da se ukomponira kroz detalje poput posuđa, tijekom tog vremena crvena tkanina je bila hit, kao i vinil u dnevnim sobama.

1960.-1970.

Jedan od trendova 1960-ih bio je taman (smeđi i crni) namještaj, a zadržao se i desetljećima kasnije. Jarke zelene, žute, narančaste, plave te nijanse cigle bile su boje s kojima se najčešće kombinirao spomenuti namještaj. U bojama su se mogli pronaći zidovi obljepljeni tapetama, zavjese, tepisi koji su još k tome često imali i gusti uzorak… Sve je to stvaralo osjećaj prenatrpanosti i zatvorenosti prostora.

1970.-1980.

Glavne karakteristike dizajna interijera iz 1970-ih su bile povratak prirodi, funky technicolor naglasci, uporaba svijetlih boja, geometrijskih oblika i uzoraka i otvorenost prostora. Naftna kriza 1973. i hipi kultura duboko su utjecali na interes za prirodnijim stilovima života. Upotreba drvnih materijala bila je široko rasprostranjena, uglavnom namještaj od bora ili tikovine, kao i puno kamena. Sobne biljke također su bile obilježje 1970-ih i njegove urbane oaze ili zatvorenih vrtova. Veliki prozori, krovni prozori i francuska vrata kako bi imali što veću količinu prirodnog svjetla. I dok je sve to u teoriji idealno, u praksi je izgledalo tako da to više ne želimo ponoviti.

1980.-1990.

Preppy stil (subkultura mladih u SAD-u povezana sa starim privatnim pripremnim školama za fakultete), pastelne boje i cvjetni uzorak – vaša je kuća vjerojatno imala jedan od ovih trendova u 1980-ima. Shabby chic stil rodio se u 1980-ima tako da su sve prostorije bile obilježene cvjetnim uzorkom do početka 1990-ih, ali kada s njim spojite čipkaste zavjese, plastične stolnjake i volane na posteljini i ovo postaje razdoblje uređenja interijera koje ne želimo ponovo vidjeti.

1990.-2000.

Ovo desetljeće donijelo nam je Backstreet Boyse, Spice Girls i Prijatelje, ali isto tako i neke od najgorih trendova za uređenje doma. Dizajn interijera devedesetih često je bio splet stilova i boja. Početkom

1990-ih police za knjige i medijski centri (oramrići za TV, liniju i ostalu medijsku tehnologiju) koji su izgledali prikladnije za ured, postali su trend u našim domovima. Tepisi u kupaonicama, spavaćim i dnevnim sobama prekrivali su podove od ruba do ruba. Hvala 1990-ima, ali stil i moda nisu bile njihova najjača strana.

2000.-2010.

Iako su 2000-e imale puno toga za ponuditi, moramo priznati da ovo desetljeće nije bilo poznato po svojim vrhunskim trendovima u dizajnu interijera. Jacuzzi i TV s ravnim zaslonom tih godina postali su hit pa su se kupaonice i dnevne sobe uređivale kako bi naglašavale ova dva predmeta. Sjedeće garniture i dalje su često bile tamnih boja, kao i kuhinjski elementi. Ovih godina miješali su se shabby chic, rustikalni i vintage stilovi – ne nužno u najboljoj izvedbi.

Zaustavit ćemo se ovdje, a ukoliko u svom interijeru pronalazite neke od navedenih primjera dizajna koji možda ne pripadaju današnjem dobu, ne brinite, uz male preinake sve se to može ispraviti nabolje.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu