Najgori trendovi uređenja interijera posljednih nekoliko desetljeća

Svakih nekoliko godina javi se neki novi trend uređenja interijera i ako ćemo biti iskreni, nisu svi baš bili najbolji odabir. I dok se možda nekih trendova želimo ponovno prisjetiti, vratiti u modu i prilagoditi današnjem vremenu, neki drugi bi trebali ostati u desetljeću iz kojeg su došli. Nisu sve ideje o dizajnu bile namijenjene da traju dovijeka. Možete li si zamisliti kako i dalje živite u potpuno istom domu u kojem ste živjeli kao dijete? I ne baš, je li tako?

Prisjetili smo se nekih od najgorih trendova uređenja interijera posljednih desetljeća…

1950.-1960.

Davnih 1950-ih stil je zaista imao drugačiji ton nego danas. Ženstveni izgled nije bio toliko neobičan u spavaćim sobama tijekom ovog desetljeća – ružičaste nijanse, vrpce i volani. Kuhinje početkom 50-ih također su imale jedinstvenu i živopisnu estetiku. Crvena je često bila popularna nijansa. Umjesto da se ukomponira kroz detalje poput posuđa, tijekom tog vremena crvena tkanina je bila hit, kao i vinil u dnevnim sobama.

1960.-1970.

Jedan od trendova 1960-ih bio je taman (smeđi i crni) namještaj, a zadržao se i desetljećima kasnije. Jarke zelene, žute, narančaste, plave te nijanse cigle bile su boje s kojima se najčešće kombinirao spomenuti namještaj. U bojama su se mogli pronaći zidovi obljepljeni tapetama, zavjese, tepisi koji su još k tome često imali i gusti uzorak… Sve je to stvaralo osjećaj prenatrpanosti i zatvorenosti prostora.

1970.-1980.

Glavne karakteristike dizajna interijera iz 1970-ih su bile povratak prirodi, funky technicolor naglasci, uporaba svijetlih boja, geometrijskih oblika i uzoraka i otvorenost prostora. Naftna kriza 1973. i hipi kultura duboko su utjecali na interes za prirodnijim stilovima života. Upotreba drvnih materijala bila je široko rasprostranjena, uglavnom namještaj od bora ili tikovine, kao i puno kamena. Sobne biljke također su bile obilježje 1970-ih i njegove urbane oaze ili zatvorenih vrtova. Veliki prozori, krovni prozori i francuska vrata kako bi imali što veću količinu prirodnog svjetla. I dok je sve to u teoriji idealno, u praksi je izgledalo tako da to više ne želimo ponoviti.

1980.-1990.

Preppy stil (subkultura mladih u SAD-u povezana sa starim privatnim pripremnim školama za fakultete), pastelne boje i cvjetni uzorak – vaša je kuća vjerojatno imala jedan od ovih trendova u 1980-ima. Shabby chic stil rodio se u 1980-ima tako da su sve prostorije bile obilježene cvjetnim uzorkom do početka 1990-ih, ali kada s njim spojite čipkaste zavjese, plastične stolnjake i volane na posteljini i ovo postaje razdoblje uređenja interijera koje ne želimo ponovo vidjeti.

1990.-2000.

Ovo desetljeće donijelo nam je Backstreet Boyse, Spice Girls i Prijatelje, ali isto tako i neke od najgorih trendova za uređenje doma. Dizajn interijera devedesetih često je bio splet stilova i boja. Početkom

1990-ih police za knjige i medijski centri (oramrići za TV, liniju i ostalu medijsku tehnologiju) koji su izgledali prikladnije za ured, postali su trend u našim domovima. Tepisi u kupaonicama, spavaćim i dnevnim sobama prekrivali su podove od ruba do ruba. Hvala 1990-ima, ali stil i moda nisu bile njihova najjača strana.

2000.-2010.

Iako su 2000-e imale puno toga za ponuditi, moramo priznati da ovo desetljeće nije bilo poznato po svojim vrhunskim trendovima u dizajnu interijera. Jacuzzi i TV s ravnim zaslonom tih godina postali su hit pa su se kupaonice i dnevne sobe uređivale kako bi naglašavale ova dva predmeta. Sjedeće garniture i dalje su često bile tamnih boja, kao i kuhinjski elementi. Ovih godina miješali su se shabby chic, rustikalni i vintage stilovi – ne nužno u najboljoj izvedbi.

Zaustavit ćemo se ovdje, a ukoliko u svom interijeru pronalazite neke od navedenih primjera dizajna koji možda ne pripadaju današnjem dobu, ne brinite, uz male preinake sve se to može ispraviti nabolje.

Pročitajte još

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu. Pomaže nam održavati naše domove čistima i urednima, ali kao...

Komentari

Povezano

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Vodič za odabir umjetničkih djela za dnevnu sobu

Ako mislite da vam dnevna soba izgleda nepotpuno ili...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu