Novi krug prijava za subvencionirane kredite

Vijest koja je prošli tjedan zasigurno razveselila mnoge je novi krug subvencija stambenih kredita, čije prijave kreću 29. ožujka. Do tad su ostala još dva tjedna, pa je za one neodlučne krajnje vrijeme za donošenje konačne odluke.

Uvjeti su ostali nepromijenjeni – mogu se prijaviti građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju drugu nekretninu, subvencionirani kredit se odobrava za kupnju nekretnine, odnosno za gradnju do najviše 1500 EUR/m2 odnosno najvišeg iznosa kredita do 100.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti. Otplata kredita ne smije biti kraća od 15 godina, a visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta gdje se nekretnina nalazi ili će se tek graditi, te se kreće od 30 do 51% iznosa rate kredita.

Zahtjeve za subvencioniranje kredita moguće je predati u jednoj od 14 banaka, a to su: Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka Umag, BKS Bank AG, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steiermarkische Bank, Karlovačka banka, Raiffeisen bank Austria, Podravska banka, Agram banka, Samoborska banka, Kentbank i Croatia banka. Efektivne kamatne stope kreću se između 2,09 i 3,50%.

Zahtjevi će se odobravati do utroška planiranih sredstava koji iznose 50 milijuna kuna.

Hrvatski sabor je izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita produljio rok u kojem će APN raspisivati javne pozive za subvencije do kraja 2023. godine. Osim toga kandidati za kredite će morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Isto tako će subvencije biti odbijene onim kandidatima koji su ih već ranije dobili, a uplaćena sredstva se neće morati vraćati ako se subvencionirana nekretnina prodaje zbog kupnje ili izgradnje veće nekretnine. 

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu