Vaš vodič za uskršnja jaja u prirodnim bojama

Bojanje uskršnjih jaja stoljetna je tradicija te danas postoji raznolika paleta umjetnih boja koje ovaj zadatak čine brzim i lakim. Međutim, postoji jednako lak način za odbacivanje kemikalija i izradu lijepo obojenih uskršnjih jaja na prirodan način.

Zašto uopće bojimo uskršnja jaja?

Postoji više teorija, a jedna od njih nam govori kako su ljudi u srednjem vijeku u zapadnoj Europi tijekom korizme kuhali jaja, kako bi ih na taj način sačuvali. Zatim kako ne bi došlo do zabune koja su kuhana koja ne, kuhana su počeli bojati.

Međutim, nekoliko izvora vuče uskršnja jaja do Perzije, odakle su pronašla put do ranih kršćana Mezopotamije. Odatle su se proširili u istočnu Europu, a kasnije i u druge dijelove Europe. No ukrašavanje ljuske jaja očito ima još dužu povijest. U stvari, ukrašena, urezana nojeva jaja za koja se smatra da su stara više od 60 000 godina pronađena su u Africi.  

No, vratimo se mi u sadašnjost i na temu bojanja jaja prirodnim bojama. Ako ovih dana zakoračite u lokalni supermarket, jedna od prvih stvari koje ćete primijetiti biti će veliki izbor boja za uskršnja jaja. Možete pronaći jarke, svijetlije te pastelne boje među kojima se neke navode kao organske. Iako danas nema dvojbe da su sastavi boja mnogo održiviji nego što su bili u prošlosti, istina je da su te boje nažalost daleko od ekološki prihvatljivih.

Stoga ako želite probati metodu bojanja potpuno prirodnim bojama nastavite čitati jer vam donosimo detaljan vodič kako to postići😊

Što sve trebate znati o korištenju prirodnih sastojaka za bojanje uskršnjih jaja

Ovakav način bojanja je mnogo lakši i jednostavniji nego što mislite, međutim postoji nekoliko stvari kojih biste trebali biti svjesni prije nego se bacite na posao.

 • Postupak bojanja uskršnjih jaja prirodnim sastojcima trajat će dulje u usporedbi sa gotovim umjetnim bojama.
 • Obavezno pripremite dovoljno tekućine da bojite sva jaja koja želite. Kao pravilo, treba vam oko jedna litra tekućine da u potpunosti prekrije dva do tri jaja.
 • Korištenje prirodnih sastojaka rezultirat će nešto svjetlijom i neujednačenijom bojom u usporedbi sa kupljenim umjetnim bojama te će im dati puno prirodniji izgled.
 • Ne djeluju svi sastojci jednako dobro. Vrlo vjerojatno da će vam trebati malo vježbe kako biste dobili savršeno obojana jaja.
 • Imajte na umu da će jaja ostati nekoliko nijansi svjetlija od pripremljene vode za bojenje. Stoga, ako želite jaču, tamniju nijansu dodajte u vodu više bojila te pustite jaja da se namaču preko noći.
 • Nakon što završite sa bojanjem, jaja će imati mat izgled. Možete učiniti boju sjajnijom premazivanjem s malo maslinovog ulja, ali tek nakon što se boja osuši.
 • Imajte na umu da se prirodna boja lakše skida.

Kako bojiti uskršnja jaja na prirodan način

Za bojanje vam je potrebno različito povrće, začinsko bilje i sokovi.

Prema sastojcima koje odaberete, postoje dva različita načina bojanja jaja.

 1. Pripremate boju pomoću povrća ili začinskog bilja, pustite da se ohladi i namočite već tvrdo kuhana jaja.
 • Ako koristite sokove ili čajeve, drugi način bojanja je kuhanjem jaja u boji, a nakon toga ih je potrebno ostaviti da se namaču određeno vrijeme.

Za prvu otopinu stavite da boja (povrće, začinsko bilje, itd.) i voda prokuhaju. Smanjite vatru i na umjerenoj vatri pustite da se krčka 15 do 60 minuta dok ne dobijete željenu nijansu boje.

Ostavite sa strane da se ohladi, a zatim u mrežnu cjediljku ulijte u posudu ili čaše. Zatim dodajte ocat.

Stavite tvrdo kuhana jaja u boju te u hladnjak dok ne dobiju željenu boju. To može potrajati nekoliko sati ili do jedan dan.

Nakon što jaja poprime željenu boju, žlicom ih izvadite iz tekućine te stavite na stalak za sušenje.

Kad se boja osušila imati će mat nijansu, a ukoliko želite dodati malo sjaja namažite ih maslinovim uljem.  

Što se tiče boja koje možete dobiti korištenjem prirodnih sastojaka, raspon će se kretati od žute do narančaste, ružičaste, crvene, zelene, plave i sive.

U nastavku navodim različito povrće, začinsko bilje, čajeve i sokove koji će vaša jaja pretvoriti u željenu nijansu boja.

Bojanje u žuto i narančasto: Kurkuma

Ako želite uskrsna jaja bojati u žutu ili narančastu boju, najbolji sastojak za upotrebu je mljevena kurkuma.

 • 1 litra vode
 • 4 žlice mljevene kurkume
 • 4 žlice octa

Za dobivanje žute boje koristite bijela jaja, a za dobivanje narančaste smeđa jaja.

Bojanje u žuto: čaj od kamilice

U vodu dodajte 4 do 5 vrećica čaja te ubacite tvrdo kuhano jaje i zatim pustite da se namače dok ne dobiju svijetlo žutu nijansu.

Bojanje u ružičasto i crveno: cikla

 • 1 litra vode
 • 1 kg naribane cikle
 • 4 žlice octa

Upotrijebite bijela jaja da biste dobili ružičastu boju, a za smeđe-crvenu nijansu koristite smeđa jaja.

Bojanje u crveno: ljuske crvenog luka

 • 1 litra vode
 • 1 kg ljuske crvenog luka
 • 4 žlice octa

Bijela jaja koristite da biste dobili svijetlocrvenu boju, a za tamnocrvenu koristite smeđa jaja.

Bojanje u crveno: sok od brusnice ili čaj od hibiskusa

Za svijetlocrvenu nijansu kuhajte tvrdo skuhana jaja u litri soka od brusnice ili upotrijebite 4-5 vrećica čaja od hibiskusa.

Bojanje u plavo: Crveni kupus

 • 1 litra vode
 • 1 kg crvenog kupusa, grubo nasjeckanog
 • 4 žlice octa

Upotrijebite bijela jaja kako biste dobili različite nijanse plave boje (ovisno o tome koliko dugo ostavljate namakati jaja), a smeđa za tamniju petrolej nijansu.

Bojanje u zeleno: špinat ili zelene šparoge

 • 1 litra vode
 • 1 kg lišća špinata ili zelenih šparoga, grubo nasjeckanih
 • 4 žlice

Koristite bijela jaja.

Kao što smo gore u drugoj metodi naveli, jaja možete bojati i izravnim kuhanjem u čajevima ili sokovima te ih ostaviti da se namaču neko vrijeme.

Ponovno pripremite otprilike jednu litru tekućine da prekrije dva do tri jaja.

Izvor: https://carrotsandtigers.com/2021/03/05/your-guide-to-natural-coloured-easter-eggs/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu