Inspirirajte se nizozemskim slikama za izradu proljetnih aranžmana

Zlatno doba nizozemskog slikarstva izvor je nadahnuća za mnoge umjetnike, redatelje, književnike, pa tako i za cvjetne dizajnere.

Obilježavaju ga tamne pozadine u kontrastu sa šarenim domaćim cvijećem, razbarušeni buketi puni raznolikih cvjetova i lišća koji odaju dojam pravog bogatstva.

Stoga vam donosimo ideju kako napraviti jedan netradicionalni cvjetni aranžman za moderan obiteljski stol inspiriran predivnim nizozemskim slikama cvjetnih aranžmana.

Pa, krenimo otpočetka! 

Prvo je potrebno provjeriti je li unutrašnjost vrča potpuno čista. Bakterije značajno skraćuju životni vijek cvijeta, a ako ste imali hrpu cvijeća koje je prethodno istrunulo u spomenutoj vazi / vrču (znamo, znamo nikada to ne biste dopustili….), najvjerojatnije je potrebno izbijeliti i dobro očistiti ostalu prljavštinu.   

Da bi cvijeće bilo lijepo raspoređeno u vazi, zalijepite vrh vaze trakom koja će je podijeliti na jednake dijelove te dati osnovnu strukturu na kojoj možete početi graditi buket.

Započne se dodavanjem najviših i najdebljih stabljika. Zatim se uklone svi listovi sa donjeg dijela koji ulazi u vodu, a na gornjem ih se ostavi dovoljno da pomognu u podupiranju ostalih stabljika.  

Ovim aranžmanom želi se postići elegantan, nonšalantni, šareni buket koji ne izgleda umjetno i nije u savršenom skladu. Primjerice, sjetite se kada berete cvijeće na polju, od svake vrste uberete po šaku te ih stavite zajedno u košaru. Krajnji rezultat je da su sve vrste cvijeća zajedno bez obzira na razlike među njima.

U ovo doba godine u trgovinama i cvjećarnama možete naći zaista široku ponudu cvijeća, pa umjesto da kupite već gotov buket, napravite ga sami. Ako slučajno naletite na zlatni Ranunculus preporučamo da ga uzmete jer će dati određenu toplinu cijelom aranžmanu.

Sljedeći korak je prilagođavanje buketa obliku vrča. Koristite njegove unutarnje zakrivljene linije koje služe kao potpora stabljikama. Želimo postići da ovaj aranžman ne bude ukočen i previše uspravan, pa koristimo stabljike svih oblika i veličina. Neke od stabljika vise dok druge održavaju uspravnost buketa.

Primijetite kako čvršće, svjetlije stabljike (poput svijetloplavog Delphiniuma) služe za podizanje cijelog buketa.   

Maćuhice se stavljaju u podnožje aranžmana pošto nemaju duge stabljike, ali zato svojim predivnim ljubičastim cvjetovima osvježavaju buket.

Inspirirani raznolikim i šarenim buketom birajte i kombinirajte boje za stolnjak, tanjure i šalice, a zatim sezonskim proizvodima i buketićem tratinčica dekorirajte jedan netradicionalni banket koji odiše luksuzom i elegancijom, ali i pristupačnošću.

Ako niste sigurni koje boje kombinirati skupa kako bi cijeli buket došao do izražaja upišite u  internetsku tražilicu „komplementarne boje“ te birajte one koje se nalaze na suprotnim stranama kruga boja. Te boje nadopunjuju jedna drugu. Budite kreativni te se poigrajte sa različitim nijansama i vrstama cvijeća.

P.S. donosimo vam i par savjeta kako produžiti životni vijek cvjetnog aranžmana:

  • Ovako veliki aranžman popit će puno vode, stoga svakako dodajte svježu vodu svaki dan
  • Najbolje da voda bude odstajala i mlaka
  • Režite stabljike pod kutom od 45 stupnjeva te koristite posebne škare
  • Otklonite lišće sa dijela stabljike koji se nalazi u vodi
  • Protiv bakterija u vodu stavite par kapi octa ili votke

Držeći se ovih savjeta vaš buket bi mogao potrajati i do 2 tjedna! 😊

Izvor: https://www.cocokelley.com/2018/03/dutch-painting-floral-tutorial/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu