Kako pravilno osvjetliti svoj dom uzimajući u obzir dizajn unutarnjeg interijera i funkciju svjetla u određenim prostorijama

Rasvjeta je jedan od elemenata dizajna interijera koji se često zanemaruje te kada razmislite, nedostatak odgovarajuće može imati ogroman utjecaj na vaš prostor. Osvjetljenje može utjecati na vaše raspoloženje, pa čak i na ukupnu percipiranu veličinu prostora, zbog čega je ono važan element bilo koje sheme dizajna. Pravilno osvjetljenje može drastično promijeniti atmosferu vaše sobe, poboljšati boje korištene u vašem dekoru, a može se čak pokazati korisnim za označavanje različitih područja vašeg doma. U osnovi postoje tri vrste rasvjete koje dizajneri koriste za stvaranje stila i funkcionalnosti – općenito osvjetljenje, osvjetljenje zadataka i naglašeno osvjetljenje.

Jednostavno rečeno, općenito osvjetljenje čini sobu vidljivom, osvjetljavajući velik dio prostora. Osvjetljenje zadataka je vrsta rasvjete koja se koristi za olakšavanje rada iz blizine, poput čitanja, rada na hobijima, zanatima ili pripreme hrane. I na kraju, naglašena rasvjeta koristi se za promjenu raspoloženja i atmosfere vašeg prostora. Ova rasvjeta koristi se za stvaranje ambijenta i drame isporučujući svjetlost do žarišne točke u sobi, a sveukupno je jedna od najtežih vrsta rasvjete koju treba pravilno stvoriti.

Da biste pravilno osvijetlili svoj prostor, prvo morate razmisliti za što ćete ga točno koristiti, pa prema tome birate vrstu rasvjete. Zamislite sebe u svakom scenariju i razmislite odakle želite da dolazi vaše svjetlo. Na primjer, u dnevnoj sobi pokušajte zamisliti funkcionalnost tog prostora u različito doba dana. Hoće li se vaši gosti povući u dnevnu sobu nakon što ste priredili večeru? Hoće li ovo biti odredište za zabavu vaše obitelji? Hoćete li provesti vrijeme čitajući na svojoj omiljenoj stolici u dnevnoj sobi? Svi ovi različiti scenariji zahtijevaju određene vrste osvjetljenja. Nakon što odredite kako želite koristiti svoj prostor, možete prijeći na odabir osvjetljenja i njihovu poziciju u prostoru.

PREDVORJE

Prva prostorija koju ugledamo kada ulazimo u nečiji dom u većini slučajeva je predvorje, stoga je prvi dojam itekako važan. Rasvjeta bi trebala stvoriti topao i dobrodošao efekt, a lusteri i zidne svjetiljke učiniti će upravo to.

DNEVNA SOBA

Većinu vremena provodimo ovdje, stoga je važno imati rasvjetu koja je funkcionalna te koju možemo lako kontrolirati (na primjer prigušivače svijetla). Pokušajte kombinirati gornju rasvjetu sa mješavinom podnom i stolnim svjetiljkama.

Ne zaboravite iskoristiti prirodno svjetlo!

Dok još vani dan, povucite rolete i zavjese te pustite dnevno svjetlo. Ne samo da vaš dom izgleda lijepo, već štedite i energiju.

BLAGOVAONICA

Vaša blagovaonica mjesto je za opuštanje – mjesto gdje ćete dijeliti mnoga obiteljska jela i organizirati zabave, pa je rasvjeta u ovom prostoru izuzetno važna. Strateški postavljene visilice ili lusteri iznad stola u blagovaonici su neophodni. I naravno, ne zaboravite instalirati prigušivače. To je fantastičan način za dobivanje dramatičnijeg efekta te stvaranja intimnije atmosfere.

KUHINJA

Kuhinja je izvrsno mjesto za kombiniranje estetike i funkcionalnosti. Jedan dio rasvjete trebao bi biti koristan i usmjeren na zadatke, pokazujući dolje prema radnoj površini. Korištenje osvjetljenja ispod ormarića može uvelike definirati karakter tog prostora, a  istovremeno nam dati određenu funkcionalnost. Također, potrebno je i opće osvjetljenje kako bi cijela prostorija bila ravnomjerno osvijetljena, na primjer možete ugraditi stropni reflektor,  visilice sa sjenilima ili ugradbena stropna svijetla.

SPAVAĆA SOBA

Laganu i prigušenu rasvjetu najbolje je koristiti u spavaćoj sobi jer pruža opuštajuću atmosferu  koja je nakon napornog dana i više nego potrebna. Stolne lampice na ormarićima pored kreveta su „must have“, a u ukoliko se prije spavanja volite opustiti uz dobru knjigu pripazite da svijetlo bude dovoljno jakog intenziteta kako u suprotnom ne biste pokvarili svoj vid. Također, zidna rasvjeta sa prigušivačima savršen je izbor za spavaću sobu.

Osvjetljenje i dizajn interijera idu ruku pod ruku kad stvarate svoj savršeni prostor.

Nakon što ste savladali koju vrstu osvjetljenja trebate za svaku sobu, pokušajte se igrati različitim intenzitetima svijetlosti i sjenama kako biste naglasili arhitektonske značajke u svom domu. Zapamtite, pravilno osvjetljenje može dramatično utjecati na sobu te promijeniti njezinu snagu iz običnog i nepozvanog u topli i prijatan prostor. Stoga, svakako odaberite rasvjetu koja neće odgovarati samo stilu i funkciji vašeg prostora već će i poboljšati ambijent vašeg doma.

Izvor:

https://www.romanza.com/blog/properly-light-space-interior-design-style-function

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu