Sve što morate znati o suvremenom dizajnu u uređenju doma

Bez obzira jeste li novi u svijetu dizajna interijera ili ste zaljubljenik godinama, ponekad može biti teško razlikovati stilove dizajna. Suvremeni stil ima mnogo sličnih značajki sa drugim stilovima, a ako ste se ikada zapitali što točno čini neku prostoriju „suvremenom“, niste jedini.  Nastavite čitati kako biste saznali koje značajke ovaj stil razlikuju od ostalih, te što možete učiniti da biste ga iskoristili u uređenju svog doma.

Što je suvremeni dizajn?

U osnovi riječ „suvremeni“ znači „u ovom trenutku“, što ovaj stil čini posebno teškim za definiranje. Od 1970-ih, suvremeni stil jedinstven je jer posuđuje elemente iz mnogih drugih estetika. U njemu možete vidjeti križanje s modernim, tradicionalnim, art deco, pa čak i futurističkim dizajnom, a obilježava ga jednostavnost, praktičnost i funkcionalnost. Druga odrednica suvremenog dizajna je da se on neprestano razvija. Za razliku od ostalih stilova koji su nepromjenjivi, ono što je „suvremeno“ danas može se promijeniti u idućih nekoliko godina. Trenutno je definiran zakrivljenim linijama, neutralnim bojama i minimalizmom, ali u budućnosti će možda izgledati malo drugačije.

Usredotočite se na formu  

Obično, kada razgovaramo o tome kako sastaviti sobu, preporučujemo da se usredotočite na funkciju umjesto na formu. Međutim, u ovom slučaju njih dvoje moraju imati jednak prioritet. Forma je jedan od temeljnih elemenata suvremenog dizajna, koji ovaj stil izdvaja od ostalih sličnih estetika poput modernog dizajna.

Kad govorimo o “formi”, zapravo razgovaramo o obliku. Moderni dizajn je sinonim za čiste, kockaste ili pravokutne linije, a suvremeni dizajn ide korak dalje. Prostori uređeni u ovom stilu često sadrže mješavinu ravnih i elegantno zakrivljenih linija, što se može vidjeti kao lagano naginjanje korijenima art deco stila.  

Ako radite na preuređivanju, razmislite o dodavanju privlačnog arhitektonskog elementa poput oblikovanog kamina ili pregrade za sobu. Ako ne, potrudite se uključiti neke zakrivljene dijelove namještaja, rasvjete ili ukrasa.

Neutralni tonovi u kombinaciji sa raznim materijalima

Neutralne nijanse temelj su suvremenog dizajna. Ako želite odati počast ovom stilu, crna, bijela, siva, te zemljane nijanse trebale bi činiti većinu vašeg dizajna. Također, kako bi razbili tu neutralnost možemo koristiti razne materijale i teksture kao što je drvno, kamen, čelik, staklo pa čak neke plastične elemente.

Pustite svjetlost

Jedna od ključnih stvari za postizanje suvremenog stila je velika količina svjetlosti u prostorijama, s fokusom prvenstveno na prirodno svijetlo. U ovom slučaju, suvremeni stil posuđuje detalje modernog dizajna sredinom stoljeća. Ukoliko nemate previše prozora koji bi mogli dati određenu svjetlinu prostoriji, potražite neke druge opcije za osvjetljenje kao što su:

  • Ambijent osvjetljenje – poznato kao i općenito osvjetljenje, ono ispunjava većinu prostorije i omogućuje vam sigurno kretanje. Obično dolazi od ugradbene rasvjete, stropne reflektore ili zidnih lampi.
  • Naglašeno osvjetljenje – koristi se za isticanje određene žarišne točke, poput umjetnine na zidu. Koriste se kao svjetla za slike, zidna rasvjeta te prigušivači koji se koriste za postizanje intimnije atmosfere.
  • Zadano osvjetljenje –  kao što i samo ime govori, lampice zadataka koriste se za pomoć u izvršavanju određene funkcije. To može biti bilo što, od stolnih do visilica koje vise nad kuhinjskim otokom.

Idealno bi bilo da vaša soba sadrži barem jedan rasvjetni element iz svake kategorije.

Za razliku od ostalih stilova, suvremeni je u biti mješavina drugih stilova iz kasnijeg dijela prošlog stoljeća. Prema našem mišljenju, uzeti su najbolji elementi kako bi se stvorio jedan jednostavan i uvijek poželjan stil uređenja te ako koristite gore navedene savjete možete to lako postići.

Izvor: https://www.mymove.com/home-inspiration/decoration-design-ideas/the-defining-a-style-series-what-is-contemporary-design/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu