Što morate znati o tabularnoj ispravi

Pronašli ste stan, dogovorili cijenu, obavili potpisivanje kupoprodajnog ugovora i isplatu dogovorenog iznosa, pa vam preostaje još samo upisati se kao novi vlasnik nekretnine. Kupoprodajni ugovor utvrđuje obveze prodavatelja i kupca u kupoprodajnom procesu kao što su isplata dogovorene cijene, rok do kojeg će se ona isplatiti i kad će nekretnina biti predana u posjed kupcu, ali on nije dovoljan da bi kupac upisao svoje pravo vlasništva na nekretnini.

Bez tabularne isprave ne možete se uknjižiti kao novi vlasnik nekretnine koju ste kupili jer je ona jedan od preduvjeta za upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama. Radi se o dokumentu kojim prodavatelj izjavljuje da je kupac nekretnine u potpunosti isplatio ugovorenu kupoprodajnu cijenu te njome dozvoljava kupcu da se upiše kao novi vlasnik. Tabularna isprava obavezno mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, a ovjerava se samo potpis prodavatelja.

Međutim, tabularna isprava, odnosno clausula intabulandi može biti i sastavni dio kupoprodajnog ugovora i tom slučaju ne mora biti izdana kao zasebni dokument. Najčešće je to slučaj kod kupnje nekretnine gotovinom.

Kad se tabularna isprava izdaje kao zaseban dokument, mora sadržavati osobne podatke prodavatelja kupca, kao i podatke nekretnine iz zemljišnoknjižnog izvatka. U njoj mora biti izričito navedeno kako je kupac u potpunosti isplatio dogovoreni iznos i da mu prodavatelj dozvoljava upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama i svim ostalim javnim očevidnicima u kojima se upisuje vlasništvo i posjedovno stanje na nekretninama. 

Tabularna isprava može biti uvjetna, odnosno kupac se može upisati kao vlasnik po isplati kupoprodajne cijene ili bezuvjetna, kad se kupcu dozvoljava upis bez ikakve daljnje suglasnosti.

Ako je kupac uredno izvršio sve svoje obveze, a prodavatelj ne želi izdati tabularnu ispravu, kupac može tražiti raskid ugovora ili tužbom zahtjevati izdavanje tabularne isprave.

Vrlo važna napomena za sve kupce je da prijedlog za upis prava vlasništva moraju podnijeti najkasnije u roku od šezdeset dana od dana stjecanja uvjeta za upis, jer će se u protivnom pristojba obračunati u peterostrukom iznosu.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu