Savjeti za lakše uređenje doma

Loše vam je od same pomisli na uređenje kuće? Gledate u prazan prostor i ne znate odakle krenuti? Niste jedini. Donosimo vam jednostavne savjete koji će vam pomoći kada se osjećate kao da ste zaglavili i ne znate odakle početi.

Zapamtite da dom ne može biti uređen u jednom danu te nikada nije uistinu „završen“ već se stvara i uređuje s vremenom. Ne stvarajte si pritisak oko uređenja jer će uvijek postojati pokoja sitnica koju ćete htjeti nadodati.

Nekoliko stvari koje morate imati na umu prilikom uređenja doma su sljedeće:

  • Ne morate imati baš sve isplanirano prije nego što započnete s uređenjem
  • Ništa što radite nije trajno – sobe se mogu prebojiti, a namještaj preurediti
  • Ne mora izgledati savršeno kao na Pinterestu
  • Oduprite se nagonu da odmah “završite” s uređenjem svog doma – u redu je da on bude “u tijeku“ uređenja

Krenite s malim koracima

Ne možete istovremeno uređivati sve prostorije u svojoj kući. Uređenje doma oduzima puno vremena i živaca pa možete započeti s manjom prostorijom poput ulaznog hodnika ili ostave.

Također, ne smatramo da biste trebali uređivati jednu po jednu sobu. Često je bolje pustiti da se soba uređuje postepeno nego je pokušati preurediti u zadanom vremenskom roku. Ako vam treba poticaj za početak uređenja, ograničavanje vašeg fokusa na jednu sobu koristan je način motivacije.

Odredite namjenu prostorija i identificirajte problematična područja

Napravite popis svih problematičnih područja u prostorijama. Što ne radi najbolje, što bi trebalo u potpunosti promijeniti, a što samo popraviti?

Zapitajte se za što će je vaša obitelj koristiti i za koju namjenu je stvorena.

Odlučite kako se želite osjećati u prostoriji

Kakav ugođaj želite stvoriti? Odvojite nekoliko minuta te smislite popis riječi kojima biste opisali prostor. Razmislite kako se želite osjećati dok boravite u određenoj prostoriji.

Želite li da bude privlačno, vedro, nadahnuto i organizirano? Ili se nadate postići takvo uređenje sobe u kojoj se osjećate ugodno, razigrano i opuštajuće? Ovaj savjet vam može dosta pomoći kod odabira boja jer one ipak uveliko utječu na naše raspoloženje.

Sakupite inspiraciju i ideje

Sada kad znate kako se želite u nekoj prostoriji osjećati te koju namjenu treba ispuniti, vrijeme je za prikupljanje ideja! Tada se najbolje okrenuti Pinterestu, ali ostanite usredotočeni na svoje ciljeve jer vam previše inspiracije može odvratiti pažnju.

Potražite ideje za stilove koje biste voljeli vidjeti u svom domu, namještaj te kombinacije boja.

Pronađite inspiracijski komad

Često zaobiđemo ovaj korak, ali uvijek je tako koristan! Prije nego što započnete raditi na prostoriji pronađite nešto što može poslužiti kao nadahnuće za cijeli prostor. Ovo bi mogao biti tepih, ukrasni jastuk ili umjetnina.

Pronalazak jedne stvari koja odgovara vašoj viziji pomoći će da sve ostalo dođe na svoje mjesto. Koristite ga kao vodič za odabir boja, namještaja i dekora.

Inspiracija u ovoj prostoriji definitivno je bila umjetnina, a na drugoj fotografiji predivna zelena fotelja.

Napravite plan

Plan DIY (do it yourself) projekata, popis trgovačkih centara, glavnog namještaja koji vam je potreban te izračun cjelokupnog budžeta može vam podosta olakšati cijeli kaos oko preuređenja. Svakako preporučamo da ga napravite.

Samo počnite!

Vrlo je lako zaglaviti u fazi planiranja, ali prava tajna leži u tome da samo treba započeti! Ne morate imati sve do zadnjeg detalja isplanirano jer onda nikada nećete krenuti. Nadam se da su ovi savjeti bili od koristi. Zapamtite da je uređenje proces, zato uživajte u  putovanju.

Izvor: https://smallstuffcounts.com/how-to-start-decorating-a-house/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu