Završila predaja zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Nakon dva prošlogodišnja kruga u kojima su se mogli predati zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita, ove godine bio je samo jedan, koji je završio prošlog petka. Za razliku od prijašnjih godina kad su pozivi bili raspisivani na jesen, s izuzetkom prošle kad smo imali i jedan proljetni krug, ove godine zahtjevi su se mogli predati već krajem ožujka. U posljednjih malo više od godinu dana tako smo imali čak tri kruga, dok će sljedeći biti tek za godinu dana.

Kakve će to posljedice ostaviti na tržište nekretnina i koliko su tri kruga u jednoj godini utjecala na cijene nekretnina na tržištu, tek ćemo vidjeti.

Da interes građana za subvencioniranim stambenim kreditima ne jenjava, pokazuju i službeni podaci koje je obajvio APN prema kojima je broj zahtjeva predanih do 14. svibnja – 4739.

Zahtjevi su se obrađivali prema redoslijedu zaprimanja i do sad je obrađeno 2134 zahtjeva, od kojih je odobreno 2066 zahtjeva, za 60 je zatražena dopuna, 5 ih je odbijeno i 3 podnositelja su odustala.

Zaprimanje zahtjeva trajalo je u periodu od 29. ožujka do 14. svibnja, te je vremenski ovo najduži krug, za koji planirana sredstva iznose 50 milijuna kuna.

U ovom krugu Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama sklopila je ugovore s 14 banaka, te su najviše efektivne kamatne stope za kune iznosile od 2,09 do 3,50 posto, dok su za eure iznosile 2,15 do 3,50 posto.

Podaci pokazuju kako je prosječni iznos traženog kredita 76.620 eura, s prosječnim rokom otplate od 22 godine. Prosječna dob tražitelja kredita je 33 godine, iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuje je 395 eura, odnosno 2986 kuna za koji mjesečna subvencija iznosi 130 eura, odnosno 985 kuna.

Uvjeti su ostali nepromijenjeni, što znači da su se mogli prijaviti svi građani mlađi od 45 godina, subvencioniranje kredita bilo je odobreno do najviše 1500 EUR/m2, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 EUR. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Svi oni koji su imali dijete u trenutku prijave za kredit dobili su dodatnu godinu za svako dijete, dok se za svako novorođeno dijete subvencija produžuje za dodatne dvije godine. Ako podnositelj zahtjeva ili član njegovog obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet veći od 50% tjelesnog oštećenja, subvencija se produžuje za jednu godinu.

Izvor: Interentska stranica Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu