Kako urediti dom u belgijskom stilu?

Jednostavan, luksuzan sa kombinacijom starih i novih elemenata, riječi su koje savršeno opisuju belgijski stil uređenja. Često ga uspoređuju sa shabby chic estetikom, premda postoje sličnosti između ova dva stila, važno je istaknuti da se belgijski sastoji od jednostavnih čistih linija za razliku od konvencionalnog shabby chic stila.

Obilježavaju ga tople neutralne nijanse, organski materijali i preveliki namještaj. Belgijski uređeni interijer ostavlja dojam bogatog i elegantnog doma, zadržavajući ugodan i prijatan osjećaj dobrodošlice.

Ljepota belgijskog stila je u tome što nam daje dovoljno prostora za igru te mogućnost prilagođavanja našem osobnom ukusu. Bez obzira želite li u potpunosti transformirati svoj prostor ili jednostavno dodati nekoliko segmenata ovog privlačnog stila, smjernice koje ćemo navesti dalje u članku uvelike će vam pomoći da upoznate elemente koji ga definiraju.

Tople neutralne nijanse

Neutralne boje presudna su karakteristika belgijskog interijera, dodajući toplinu i osjećaj mira u prostor. No, ne radi se o bilo kakvim neutralnim nijansama. Tonovi slični nedovršenom drvu i prirodnom kamenu, poput sivih i bež boja kao prikazanih ispod na slici savršeni su odabir za belgijski stil uređenja.

Mnogo lana

Lan je dugogodišnji prirodni resurs u Belgiji, pa ima smisla da je postao jedan od elemenata stila. Jedan od jednostavnih načina da uvrstite ovaj materijal u svoj dom je da postavite zavjese koje će vas štititi od neželjenih pogleda, a isto tako obasjati vašu prostoriju svijetlom. Također, lanene prostirke i pokrivači više su i nego dobrodošli.

Elementi iz prirode

Organski materijali, poput prirodnog drveta, keramike i kamena, igraju glavnu ulogu u belgijskom dizajnu. Umjesto poliranih i besprijekorno obrađenih površina koristi se polu obrađeno ili sirovo drvo poput ovog na fotografijama.

Predimenzionirani namještaj

Predimenzionirane fotelje, obično presvučene lanenom tkaninom, glavni su sastojak ove estetike. Belgijski stil cijeni udobnost koju donosi veliki namještaj, ali važno je da zadrži svoju jednostavnost. Velika fotelja presvučena lanom u kombinaciji sa predimenzioniranim stolićem ili ogroman kuhinjski stol za bogate večere sa obitelji ili prijateljima za kojim će uvijek biti dovoljno mjesta za sve pun je pogodak!

Obilje patine

Kad bi samo jedna riječ mogla definirati senzibilitet belgijskog stila, to bi bila patina. Patina opisuje pojavu oksidacije na metalima i sjaj na drvenom namještaju iz godina poliranja i čišćenja. Inače nastaje zbog utjecaja vlage i zraka, a može se postići i različitim kemijskim sredstvima.

Ovaj stil je prepun starinskih, vremenom iscrpljenih elemenata koji daju bogat i istrošeni izgled pojedinim komadima namještaja. Starinsko kiparsko umjetničko djelo i prirodno ostarjelo drvo odlično se nadopunjuju kao što je prikazano na fotografiji ispod.

Spoj starog i novog

Osim patine, belgijski stil sastoji se od kombinacije novih i starih elemenata, što je jedna od komponenti koja tu estetiku čini tako dinamičnom. Akcenti starog svijeta stapaju se s potpuno novim kako bi se stvorio vizualno slojevit izgled.

Prirodno svjetlo

S obzirom na to koliki se naglasak stavlja na elemente iz prirode, ima smisla da su belgijske prostorije često obasjane prirodnim svijetlom. Sunčeva svijetlost ovom zapanjujućem prostoru daje mekši, topliji i primamljiviji izgled.

Izbacite nepotrebne stvari

Neredu nije mjesto u belgijskom interijeru.  Jednostavnost je primarno načelo ovog stila, stoga izbacite sve nepotrebne stvari koje samo služe za sakupljanje prašine.

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu