Vodič za uređenje doma u obalnom stilu

Zamislite onaj osjećaj kao da ste na godišnjem odmoru svaki put kad se nakon posla vraćate kući nakon dugog dana na poslu, bez obzira koje je godišnje doba i u kojem mjestu stanujete.

Upravo takav opuštajući i bezbrižan efekt možete postići uredite li svoj dom u obalnom stilu.

Krenimo s kratkim pregledom kako možete i svoj dom urediti tako da vas podsjeća na more i duge dane provedene na plaži.  

Kakav je zapravo obalni stil uređenja? Interijeri su inspirirani plažom, oslanjaju se na prirodno danje svjetlo, a boje koje prevladavaju su naravno plava i svjetloplava. Dekorativni predmeti su povezani s ljetom i morem, a cijelim prostorom vlada osjećaj prozračnosti.

Obalni stil uređenja ćete voljeti upravo zbog tog osjećaja da se nalazite u kakvoj kućici u blizini mora, zbog čega ćete misliti da ste uvijek na godišnjem odmoru.

Boje kod obalnog stila su bitne

Izbor palete boja trebala bi vam pružiti osjećaj kao da gledate u stvarnu plažu: bijela od tropskog pijeska izbijeljenog suncem, plave i svijetloplave nijanse mora, pješčana bež, boja šljunčane plaže, i žuta, narančasta ili crvena boja zalaska sunca uz more.

Trik u skladnom kombiniranju nekoliko ovih boja je da kao primarne boje upotrijebite bijelu, neutralne boje poput bež boje ili vrlo blijedo svijetloplavu. Plave, svijetloplave i akvamarin nijanse izvrsno djeluju kao sekundarne boje, a kao naglaske upotrijebite smjelije i toplije nijanse, primjerice žutu i crvenu.

Izvor: Pinterest

Prirodna vlakna, materijali i teksture

Koji je bolji način za postizanje onog osjećaja kad vam trebaju samo ručnik za plažu i vrući ljetni dan uz more od odabira prirodnih tekstura u uređenju doma?

Pamuk i lan najbolje su tkanine za obalni ukras, a prvu možete koristiti i za presvlake za sjedenje, što je izuzetno popularan element u ovom stilu.

Drveni namještaj je neophodan, posebno u svjetlijim završnim obradama ili obojan u jednu od boja vaše palete, ali nemojte se bojati eksperimentirati s drugim bojama.

Prozirne zavjese jedan su od dva najjednostavnija načina za pojačavanje ovog osjećaja, a druga glavna opcija zavjesa je odabir morskog ili nautičkog printa.

Razmislite o tome da uvrstite nekoliko komada pletenog namještaja i namještaja od ratana kako biste stvorili osjećaj opuštenosti i spontanosti.

Juta i sisal također su neki od popularnih izbora, posebno za prostirke.

Ležerno i opuštajuće neka vam bude inspiracija

Dekor bi se trebao odnositi na opuštenu i ležernu jednostavnost koju doživite kada idete na spontani izlet na plažu ili se družite u stvarnoj kući na plaži.

Iako će vam bijeli zidovi i elementi pomoći da pojačate prozračnost i svjetlinu, potrudite se propustiti što više  prirodnog svjetla u svoje sobe (još jednom, prozirne zavjese su ovdje veliki plus).

Također preporučujemo izbjegavanje pretrpanog osjećaja fokusiranjem na manje ukrasnih predmeta i komada namještaja, a ne na puno različitih. Za potonje također pomaže u odabiru jednostavnijih i jednostavnijih oblika.

Uvedite više prirodnih elemenata

Sa svom pozornošću usmjerenom na more, nije ni čudo što vas obalni dekor potiče da unesete prirodu u svoj dom. Ali ne bilo koje vrste prirodnih elemenata: uglavnom oni koji su povezani s plažom i morem, naravno!

To možete učiniti i sa stvarnim komadima i s ukrasnim elementima napravljenim da izgledaju baš poput njih. Na primjer, birajte među školjkama, morskim zvijezdama, koraljima ili čak DIY staklenoj vazi punoj pijeska i školjkama koje ste sami pronašli.

Morski motivi i nautički detalji

Kao i ukrasne prirodne predmete, i praktičnijim komadima možete dodati detalj nadahnut morem. Na primjer, možete potražiti udice, ormariće s kvakama u obliku morskog konjica ili držače za knjige u obliku ribe.

Ne zaboravite uključiti i neke motive nadahnute morem u posteljini, zavjesama i ukrasnim jastucima.

Važno je naglasiti da obalni i nautički dekor nisu isti. Međutim, malo nautičkog dekora neće štetiti. Neki pomorski dekorativni elementi su bezvremenski plavo-bijeli ili crveno-bijeli uzorak u prugama ili prepoznatljivi motivi poput sidra, kompasa, volana i užadi.

Ipak pripazite kad dodajete nautičke i brodske predmete, kako biste izbjegli pretrpanost u svom domu.

Stvorite pogled na more

Ne može svatko gledati u more kroz svoj prozor, pa naš savjet nije da se odmah preselite na obalu kako biste imali najautentičniji obalni ukras.

Ako zaista imate pogled na more, nemojte ga skrivati ​​iza debelih zavjesa.

Svi oni koji ne žive u blizini mora mogu staviti veliku sliku svog omiljenog krajolika na plaži ili neke relevantne slike i umjetnička djela.

Popularni obalni ukrasi koje možete iskoristiti

Za kraj donosimo kratki pregled najprepoznatljivijih obalnih elemenata, kao i još nekoliko ideja koje će vam omogućiti da svoju morsku inspiraciju učinite kristalno jasnom čim vam netko prijeđe prag:

Okrugli prozori

Sobna palma

Izložene grede

Ugrađene police

Katedralni stropovi

Ukrasi s užetom

Izvor: https://www.decoraid.com/blog/interior-design-style/coastal-decor-guide/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu