Ministarstvo odobrilo preko 53,8 milijuna kuna za radove na hitnoj sanaciji

Zaključno s datumom 24. svibnja ove godine, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo je povrat sredstava u iznosu od točno 53.876.758,77 kuna, te je riješilo 1610 pristiglih zahtjeva.

Jednokratna pomoć od 12.000 kuna za obnovu krovišta, dimnjaka, zabata i nabavu kondenzacijskih bojlera po posebnom dijelu obiteljske kuće ili zgrade povećana je početkom travnja odlukom Vlade na 16.000 kuna, odnosno na 25.000 kuna ako se radi o obiteljskoj kući u cjelini. Građani imaju pravo i na isplatu razlike, za što nije potrebno dostavljati dodatnu dokumentaciju, već je potrebno ispuniti Zahtjev za novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećene postojeće višestambene, stambeno-poslovne, poslovne zgrade ili obiteljske kuće te se pozvati na klasifikacijsku oznaku rješenja na temelju kojeg je isplaćena svota od 12.000 kuna. Zahtjev mogu predati vlasnik, suvlasnik, predstavnik suvlasnika, odnosno upravitelj višestambene ili poslovne zgrade, a predaje se na adresu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, osobno ili poštom. Zahtjev je moguće predati i putem aplikacije e-Obnova u sustavu e-Građani. Rok za predaju je 31. prosinca 2021. godine.

Svi oni građani koji su sami krenuli sanirati štetu na krovištima, dimnajcima, zabatima, dizalima i stubištima, mogu ostvariti pravo na povrat novca, a da bi se ono ostvarilo moraju angažirati ovlašenog inžinjera koji će napraviti elaborat popravka, izvođača radova i ovlaštenog građevinskog inženjera odnosno ovlaštenog inženjera strojarstva za  popravak bojlera i plinskih instalacija. Također obavezno moraju čuvati originalne račune.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi pokazali su se kao najveća prepreka podnošenju zahtjeva za obnovu, stoga Ministarstvo poziva građane da čim prije upišu pravo vlasništva pred nadležnim zemljižno-knjižnim odjelom, odnosno da pokrenu zemljišno-knjižni ispravak postupaka ili postupak pred nadležnim sudom, kako bi mogli ostvariti potrebne uvjete za ostvarivanje prava na obnovu.

Izvor: internetska stranica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu