Tko procjenjuje vrijednost nekretnine?

Procijeniti nekretninu i donijeti odluku koja je njena vrijednost ne može raditi bilo tko, već su za to ovlašteni stalni sudski vještaci i stalni sudski procjenitelji. Procjena je regulirana Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina iz 2015. godine.

Uvid u cijene koje se kreću na tržištu nekretnina moguć je putem informacijskog sustava eNekretnine koji je dostupan samo ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretnina. Riječ je o bazi koja sadržava podatke o broju transakcija za pojedino područje, vrste nekretnine i podatke o nekretnini koja je bila predmet transakcije, što mogu biti stan, kuća, poslovni prostor, poljoprivredno, građevinsko ili šumsko zemljište. Informacijski sustav vodi se u elektroničkom obliku.

Dokument kojim se vrijednost nekretnine predstavlja i koja obuhvaća nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka za procjenu nekretnina ili procjenu stalnog sudskog procjenitelja naziva se procjembeni elaborat.

Procjenitelj je fizička osoba stalni sudski vještak za procjenu nekretnina odnosno pravna osoba koja ispunjava uvjete za sudska vještačenja. Osim toga, on može biti i stalni sudski procjenitelj imenovan u skladu s posebnim propisom kojim se uređuju uvjeti, postupak imenovanja, prava i dužnosti stalnih sudskih procjenitelja. Dužan je svoj posao obavljati stručno, neovisno i nepristrano.

Osnovica za vrednovanje nekretnina prema već spomenutom Zakonu je tržišna vrijednost nekretnina, koja se utvrđuje prema propisanim metodama za procjenu vrijednosti nekretnina. Ona se Zakonom definira kao procijenjeni iznos za koji bi nekretnina mogla biti razmijenjena na dan vrednovanja, između voljnog kupca i voljnog prodavatelja, u transakciji po tržišnim uvjetima nakon prikladnog oglašavanja, pri čemu je svaka stranka nastupila upućeno, razborito i bez prisile.

Izvor: Web stranica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu