Ideje za uređenje male spavaće sobe

Uređivanje male spavaće sobe može biti teško i izazovno, pogotovo ako je morate koristiti za više od samog spavanja. Želite imati mjesta za sve, a da se pri tome ne osjećate tjeskobno i skučeno.

U ovom blogu pokazat ćemo vam kako možete ukrasiti svoju malu spavaću sobu uz brojne primjere malih elegantnih soba, od pametnih ideja za raspored malih spavaćih soba do nadahnjujućih boja te savjeta kako postići da izgledati veće.

Mala spavaća soba ne znači da morate štedjeti na stilu ili funkcionalnosti. Uz neke pametne dizajnerske ideje možete stvoriti ugodnu, elegantnu i prostranu sobu.

Uštedite prostor

Kako maksimalno uštediti prostor ako imate malu spavaću sobu? Pametnim dizajnerskim rješenjima koja štede prostor. Morate postati kreativni!

Multifunkcionalni namještaj

Naravno, savjet broj jedan za dizajniranje bilo kojeg malog prostora, uključujući spavaću sobu, jest korištenje višenamjenskog namještaja. Noćni ormarić može biti i radni stol, vaš krevet može biti i kauč, a krevet može biti i garderoba/spremište.

Mala spavaća soba s ladicama za odlaganje ispod kreveta radi veliku uštedu prostora (foto: Jonas Gustavsson)

Ovaj IKEA krevet savršen je za male prostore. Može se prilagoditi kako god želite, s pohranom ispod kreveta kao na slici, gdje možete držati knjige, odjeću, posteljinu itd.

Na prvoj slici imamo kombinaciju prostora za odlaganje i radnog stola, a na drugoj bočni stol sa skladišnim prostorom te male stoliće za odlaganje. (fotografije: Paper & Stitch i Homepolish)

Krevet koji također može biti kauč s prostorom za odlaganje. Ovo je win-win-win komad namještaja za malu spavaću sobu (foto: @alessmalpica).

Ovaj se krevet lako pretvara u sofu s dodatnim jastucima i pokrivačima. Pomoćni stol može biti noćni ormarić i stolić. Na taj način možete tijekom dana svoju spavaću sobu pretvoriti u mini dnevni boravak (foto: Lundin)

Iskoristite visoki strop sobe

Ukoliko je vaša soba blagoslovljena visokim stropom smatrajte se sretnikom. Bila bi prava šteta to ne iskoristiti! Krevet smjestite u potkrovlje te tako otvorite prostor cijele sobe. Donji prostor možete koristiti kao ured ili kutak za čitanje.

Gornji krevet u potkrovlju omogućava ovoj maloj spavaćoj sobi da ima dovoljno mjesta za trosjed i radni stol.

Ova malena spavaća soba koje je dekorirana IKEA namještajem ima sve. Krevet u potkrovlju otvara prostor, tako da možete dodati i ugodan kutak za čitanje ili mini dnevni boravak sa televizorom, a bijeli okrugli stol dodaje radni prostor spavaćoj sobi.

Imate puno knjiga? Dodajte police u svoju sobu te je stavite što više možete.

Iskoristite prostor iznad kreveta s policama za odlaganje (Slika: Alvhem)

Kao što smo već spomenuli, visoki stropovi doista olakšavaju posao dajući dodatni prostor za korištenje. Međutim ako ih nemate morate smisliti drugačiji raspored koji će vam pomoći stvoriti najfunkcionalniju malu spavaću sobu.

Stavite krevet na kraj sobe

Ako svoj krevet smjestite na kraj sobe (obično ispod prozora), ostavit ćete preostali prostor za ostale stvari. Dakle prvo namjestite krevet pa prema njemu rasporedite ostatak sobe.

Mala spavaća soba s krevetom na kraju sobe i duplim radnim stolom koji koristi nekadašnji ugrađeni ormar kao mjesto za računalo.

KAKO UČINITI DA MALA SPAVAĆA SOBA IZGLEDA VEĆE?

Postoji nekoliko načina na koje možete stvoriti dojam da imate više prostora u svojoj sobi. Ne nadoknađuje u potpunosti malu količinu kvadratnih metara, ali svakako pomaže.

Ogledala

Ogledala su premalo iskorišteno čudo dizajna interijera. Ona nisu namijenjena samo za dekor i kako biste mogli vidjeti kako izgledate, već mogu učiniti da soba izgleda čak dvostruko veća nego što zapravo je. Također, pomaže u održavanju svjetlosti, tako da mračnu sobu možete učiniti beskrajno svjetlijom strateškim dodavanjem ogledala u svoju sobu.

Spavaća soba s podnim ogledalom koja odbija svjetlost zaista čini sobu većom.

Dodajte boje

Nije tajna da svijetli tonovi boje čine sobu većom, ali to ne znači da morate imati bijelu spavaću sobu. Možete odabrati svijetlo ružičastu ili žutu ako želite unijeti malo topline.

Dakle, svijetle boje čine da soba izgleda veća, ali što ako je želite potamniti? Osobno mislimo da biste trebali bojiti sobu u bilo koju boju. Ako volite smaragdno zelenu ili duboko plavu boju, odlučite se za to! Jer imati sobu s dekorom i bojama koje apsolutno volite uvijek je bolje nego koristiti boju za koju smatrate da je morate koristiti. Ukoliko se odlučite za tamne boje obojite strop u bijelu boju ili odaberite neki svjetliji ton boje, čime ćete stvoriti iluziju da je strop viši nego što zapravo jest. Također, ako se odlučite za tamne zidove ostavite pod u svijetlim tonovima.

Tamne boje zidova te svijetli strop koji otvara cijelu prostoriju (foto: Birgit Fauske)

Kao što vidite mogućnosti za uređenje male spavaće sobe su beskrajne. Nekoliko stvari koje treba zapamtiti:

  • Kakvu će funkciju imati vaša spavaća soba. Samo za spavanje, rad i učenje, primanje gostiju? Svakako razmislite o tome prije nego što počnete uređivati sobu
  • Uvijek koristite višenamjenski namještaj
  • Budite organizirani. Nered će vašu sobu učiniti manjom.
  • Upotrijebite svaki prostor koji imate. Zidovi, prostor iznad vrata, ispod vašeg kreveta itd.
  • Ne bojte se boja!
  • Ne zaboravite: “pravila dizajna” su tu da vam pomognu, ali nisu postavljena u kamenu.

I za kraj uživajte u uređenju svoje sobice! 😊

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu