Stanje na tržištu nekretnina u cijelom svijetu kod kupaca izaziva frustraciju

Tržište nekretnina u doba pandemije dalo je vjetar u leđa prodavateljima, ali kod kupaca ono izaziva glavobolju. Nestašica nekretnina za prodaju nastavlja dizati cijene diljem Sjedinjenih američkih država, čime se istovremeno vrši pritisak na kupce koji moraju ići u ekstreme da bi njihova ponuda bila prihvaćena od strane prodavatelja. Primjer takve ekstremne situacije je nekretnina u okolici Seattlea čija je početna cijena bila 725.000,00 dolara, a za koju su kupci dali čak 400.000,000 dolara veću ponudu, bez da su uopće došli pogledati kako izgleda.

Iako je sve više ponuda koje su veće od početne tražene cijene, ni to nije dovoljno jamstvo za kupca da će baš on biti taj čija će ponuda proći. Davanje ponude iznad tražene cijene samo je prvi korak, jer kupci dodatno nude čak i besplatne „povratne leasinge” prodavateljima , što ukratko znači da kupac prodavateljima nudi da ostanu u najmu nekretnine između jednog i šest mjeseci nakon kupoprodaje – bez plaćanja najamnine.

Sve to s razlogom zabrinjava analitičare i agente za nekretnine koji smatraju da cijene nekretnina postaju prenapuhane, a još se svi dobro sjećaju nekretninskog balona iz 2006. godine koji nije baš lijepo završio. Na kraju 2020. godine, cijene nekretnina su bile 15% veće nego godinu ranije, prije nego što je pandemija koronavirusa usporila američko tržište.

Premda neki misle kako cijene jesu napuhane, s druge strane postoje i oni koji smatraju da cijene još nisu došle do te točke. Zanimljiva je i činjenica da će gotovo 5 milijuna milenijalaca ove godine ući u tridesete godine života, što znači da će ući u dekadu u kojoj će se vrlo vjerojatno skrasiti i početi tražiti svoj dom. Povijesno niske kamatne stope na kredite pomažu da kupnja nekretnina osobama koje prvi put kupuju nekretninu bude još pristupačnija.

Pandemija je potaknula ljude da traže nove domove, osobito nekretnine koje imaju kućne urede i dvorište, zahvaljujući trendu rada od kuće od prošle godine. I dok neki vlasnici nekretnina njihovom prodajom mogu ostvariti vrlo visoke prodajne cijene, postoje i oni koji brinu o mogućnosti pronalaska novog doma, ako se uzmu u obzir rast cijena i nedostatak nekretnina, što dodatno pridonosi zastoju u ponudi raspoloživog stambenog prostora.

Činjenica je da na ovakvom konkurentnom tržištu ima kupaca koji plaćaju gotovinom, primjerice kupci luksuznih nekretnina koji imaju novac zahvaljujući rekordno visokim cijenama dionica i snažnom oporavku djelatnika u profesionalnim zanimanjima, za koje je manje vjerojatno da su izgubili posao tijekom trajanja pandemije nego djelatnici radničke klase.

Rast cijena i potražnje na tržištu nekretnina priziva u sjećanje nekretninski balon iz 2006. godine. Bolno pucanje tog balona koji se pretvorio u veliku recesiju 2008. godine, postavlja pitanje ponavlja li se povijest.

Uvjeti za odobrenje kredita puno su stroži nego što su bili prije 2006. godine, a od kupaca se zahtjeva da dostave porezne podatke, podatke o plaći i ostale informacije kako bi potvrdili da si mogu priuštiti dizanje kredita, čime se smanjuje vjerojatnost ponavljanja stambene krize.

Plaćanje znatno veće cijene od one tražene moglo bi dovesti kupce u situaciju da istu nekretninu zbog mogućeg pada cijena neće prodati po istoj ili većoj cijeni, već po sniženoj, što će ih odvesti u gubitak.

Savjet svim kupcima nekretnine je da pričekaju s kupnjom ako su mladi i ne znaju hoće li živjeti negdje duže od nekoliko godina. Troškovi kupnje nekretnine nisu beznačajni, jer kad se jednom uđe u nadmetanje, postoji velika mogućnost da će se nekretnina preplatiti.

Izvor: https://www.cbsnews.com/news/housing-real-estate-market-home-buying-difficulty/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu