Kako izabrati prave zavjese u uređenju doma

Odabir pravih zavjesa za vaš dom  je važan i može utjecati na to kako se osjećate u prostoru, kako svjetlost ulazi u sobu i kako će ona izgledati. Posebno je nezgodno kako odabrati zavjese za vaš dom kad imate na izbor toliko različitih stilova, materijala i boja. Također ćete se morati zapitati želite li da zavjese  budu više ukrasne, praktične ili oboje? Kako bismo olakšali postupak donošenja odluke, donosimo vam kratak vodič o opcijama odabira pravih zavjesa za vaš dom.

Prva stvar koju ćete morati uzeti u obzir kada birate zavjese je stil koji vam se sviđa i koji će najbolje funkcionirati u vašem domu. Nekoliko glavnih stilova zavjesa koje ćete zasigurno razmotriti navedeni su u nastavku.

Klasične zavjese s naborima

Izbor zavjesa s naborima prostoriji može dati dubinu i dramu i izvrsni su za one koji žele eleganciju i formalniji efekt. Ovo je najpopularniji dizajn zavjesa, a dostupne su u obliku jednostrukih, dvostrukih ili trostrukih nabora. Stvaraju elegantan izgled i omogućuju prekrasno slaganje zavjesa kad se povuku.

Valovite zavjese

Valovite zavjese izvrsne su za prozirne tkanine na velikim prozorima. Mekim, kontinuiranim, fluidnim pokretima stvara se jednostavan izgled dok mekani valovi tkanine tvore oku ugodan dodatak svakoj prostoriji.

Zavjese s ušicama

Ovakve zavjese imaju prečku na koju se nanižu ušice koje drže tkaninu, postižu ležeran i suvremen efekt koji se uredno slaže kad se otvori, te su odličan izbor za do poda dugačke zavjese.

Zavjesa sa trakama

Slične su zavjesama s ušicama, samo što imaju tkaninu koja se povlači na prečki, a pružaju jednostavan, privlačan izgled. Naročito su dobar izbor za kupaonice i kuhinje. Ako su izrađene od lana, mogu stvoriti  ležeran izgled u vašem domu.

Kratke zavjese

Lagane zavjese ili poluzavjese savršeno su rješenje za kuhinjski prozor jer propuštaju puno svjetla, ali pružaju dovoljno privatnosti ako ne želite neželjene poglede s ulice. Lanene ili prozirne tkanine će najbolje pristajati kraćim zavjesama.

Odabir tkanine još je jedan važan element koji treba pažljivo razmotriti. Morat ćete uzeti u obzir stil svoje sobe jer željet ćete odabrati tkaninu koja nadopunjuje cjelokupnu sliku, a ne da se sukobljava s njom.

Razmislite o upečatljivim motivima zelenih listova, apstraktnim i ostalim uzorcima na zavjesama koje privlače pogled čim netko uđe u sobu. Odabir uzorka može biti nevjerojatan način dodavanja dekorativnog detalja u inače običnu i mirnu prostoriju bez narušavanja trenutnog dekora. Pogotovo su odličan izbor ako recimo unajmljenom stanu želite dodati vaš osoban detalj.

Pruge na zavjesama mogu vizualno učiniti prostoriju većom nego što ona jesti. Klasični uzorak pruga zaista nudi bezvremenski izgled i mogu se vrlo lako upariti s ostalim uzorcima u prostoriji, što vam omogućuje da unesete promjenu u prostoriju bez potrebe za promjenom ostalih dekorativnih detalja.

Moderne čipkaste zavjese ili prozirne zavjese izrađene od šifona izvrsna su opcija za postavljanje na prozore u sobama u kojima želite propustiti svjetlost, ali ne želite da slučajni prolaznici mogu vidjeti što se događa iza njih.

Ako ste se mučili ne znajući kako odabrati zavjese za svoj dom, nadamo se da će vam ovi savjeti olakšati postupak.

Izvor: https://www.thedesignsheppard.com/window-treatments/how-do-i-decide-on-the-right-style-of-curtain

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu