9 savjeta kako se riješiti neželjenih insekata na otvorenom prostoru

Ljeto je službeno stiglo, pa su i aktivnosti na otvorenom u punom zamahu. Bilo da se radi o uživanju u osvježavajućem piću, roštiljanju ili igranju s djecom i kućnim ljubimcima u dvorištu, otvoreni prostori se puno koriste u ovo doba godine.

Nažalost, zajedno sa svim onim odličnim što ljeto donosi, postoji i jedan nedostatak – insekti. Neželjenih gostiju koji mogu pokvariti vašu ljetnu zabavu ne nedostaje, od osa i pčela pa sve do mrava i komaraca.

Srećom postoji nekoliko jednostavnih načina kako ih zadržati što dalje od vas tijekom uživanja u ljetu.

Postavite vanjski ventilator

Vanjski stropni ventilatori postaju sve popularniji način da se odmorite na svojoj terasi. Osim što pružaju lagani povjetarac, mogu podalje zadržati i insekte, primjerice muhe i komarce.

Riješite se stajaće vode

Stajaća voda je leglo komaraca pa predlažemo da redovito provjeravate svoje dvorište i uvjerite se kako ne postoji ništa što bi moglo privući ove štetnike. Možda ste negdje postavili vodu za ptice, pa je bitno što češće mijenjati tu vodu. Ako skupljate kišnicu, pobrinite se da ju čim prije iskoristite kako ne bi predugo stajala. Poneka zaboravljena tegla za cvijeće ili kanta može također biti izvor štetočina.

Održavajte svoje dvorište

Čisti i dobro njegovani travnjak otjerat će većinu insekata. Visoka trava je najčešće dom krpeljima koji samo čekaju da se uhvate za  vas ili vaše kućne ljubimce. Grmlje ili grane drveća koji su u neposrednoj blizini vašeg doma mogu omogućiti štetnicima da lakše uđu unutar vašeg stambenog prostora.

Očistite oluke

Redovito održavanje oluka može učiniti mnogo više od osiguravanja pravilnog funkcioniranja. Također vam može pomoći u udaljavanju insekata što dalje od vašeg dvorišta i kuće. Puni i prljavi oluci pogodni su za zadržavanje i stalni su izvor hrane i vode štetočinama poput komaraca, mrava i ušiju. Održavajući oluke čistima, manja je vjerojatnost da ćete imati veće probleme s insektima.

Izbjegavajte malčiranje

Malčiranje može vaše dvorište učiniti privlačnijim, ali također je idealno okruženje za razne insekte. Ako ipak ne možete bez malčiranja, pokušajte ga napraviti najmanje 12 centimetara od temelja. Alternativa neka vam budu materijali poput kamena ili šljunka, koji su estetski ugodni, a manje atraktivni za štetnike.

Dodajte vrtne biljke koje će odbiti insekte

Korištenje biljaka koje odbijaju kukce prirodno je rješenje koje također može dodati ljepotu vašem otvorenom prostoru. Međutim, morat ćete odabrati određene biljke, ovisno o određenim insektima koji vas najviše brinu. Primjerice, za krizanteme se kaže da udaljavaju žohare, mrave, krpelje, buhe i stjenice, dok su neven i ružmarin učinkovitiji protiv komaraca.

Isprobajte prirodne repelente

Eterična ulja također mogu udaljiti insekte. Citronela, limunska trava, slatka naranča, limunski eukaliptus, paprena metvica, lavanda i cimet samo su neka od ulja za koja je poznato da odbijaju insekte. Na internetu je dostupno mnogo recepata za repelente protiv kukaca koje možete i sami pripremiti. Gotove svijeće od citronele također su na glasu kao učinkovite u odbijanju komaraca, muha i sličnih štetnika.

Održavajte terasu čistom

Nakon svakog obroka na terasi, obavezno je detaljno čišćenje.  Pokupite sve mrvice i obrišite pod terase prije nego insekti pronađu svoj put do nje. Obavezno pospremite posuđe s ostacima hrane jer fermentirana hrana i piće brzo privuku ose i stršljene.

Promijenite osvjetljenje

Insekti imaju vid koji im pomaže da bolje vide kraće valne duljine svjetlosti, uključujući plavu i ljubičastu.  Međutim, njihov vizualni domet ne uključuje dulje valne duljine, poput crvene, narančaste i žute. Ako želite držati insekte podalje od terase noću, pokušajte zamijeniti hladna svjetla toplijim, posebno žutom.

Navedeni savjeti će vam pomoći da uživate u ljetu u svojim dvorištima i terasama bez insekata. Ako ste pak poduzeli sve mjere da ih držite na udaljenosti i sumnjate na veći problem, najbolje je da se obratite stručnjacima.

Izvor: https://eu.lansingstatejournal.com/story/marketplace/real-estate/2020/06/18/9-tips-keep-bugs-away-your-patio-space-summer/3213526001/

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu