Zašto je bitan kućni red u zgradama?

Kad se radi o suživotu s ostalim stanarima u stambenim zgradama koje mogu imati i na desetke stanova, jasno je da uvijek postoje neke situacije oko kojih postoji neslaganje. Sigurni smo da svatko može izdvojiti bar jedan primjer kad mu je bio prekinut mir koji je konačno pronašao unutar svoja četiri zida.

Osim što se moraju usuglasiti oko brojnih pitanja koja se tiču održavanja zgrade i funkcioniranja zajedničkih uređaja u njoj, tu je i pitanje poštivanja kućnog reda.

Kućni red kratko je spomenut u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, gdje se navodi samo da su suvlasnici zaduženi za njegovo određivanje i promjene. Zapravo je on pravilnik o lijepom ponašanju kojeg bi se trebao pridržavati svaki stanar i mora biti istaknut na ulazu u svakoj zgradi.

Problemi koji se najčešće javljaju su ostavljanje stvari na stubištu ili gomilanje otpada primjerice u zajedničkim prostorijama, izvođenje radova koji nisu najavljeni ili se obavljaju u vremenu koje je predviđeno za odmor stanara, ali i susjedi koji remete red i mir preglasnim puštanjem glazbe u noćnim satima. Stanari koji se ne pridržavaju svojih dužnosti

Da bi se takve situacije izbjegle, potrebno je odrediti pravila koje su svi obvezni poštivati. Prvenstveno se mora navesti koja je njegova svrha i na koje se osobe odnosi, a bilo bi dobro da sadržava informacije o tome tko je predstavnik stanara, upravitelj zgrade, koje su tvrtke koje izvrašvaju hitne popravke, te informacije o komunalnim tvrtkama, javnim službama i osiguravatelju zgrade.

Neke od odredbi koje kućni red može sadržavati su obveza informiranja svih stanara o izvođenju radova, vremenu kad bi se oni izvršavali i u kojem roku bi trebali završiti, bilo da se radi o adaptaciji nečijeg stana ili održavanja zgrade. Moguće je odrediti u kojem vremenu se radovi mogu obavljati, kao i vrijeme koje je predviđeno za dnevni odmor. Pristup priključcima komunalne infrastrukture mora biti omogućen u svakom trenutku. Njime se regulira i način korištenja zajedničkih prostorija i uređaja.

Svako kršenje kućnog reda treba prijaviti predstavniku stanara koji će izdati službeno upozorenje, a ukoliko se kršenje nastavi, potrebno je poduzeti daljnje mjere o kojima bi se trebali dogovoriti svi suvlasnici u zgradi.

Znamo da nije uvijek lako, ali da bi se kućni red održao, svatko se mora pridržavati pravila. Dobrom komunikacijom može se riješiti većina problema, a ukoliko je potrebno, svaki se stanar za pomoć može obratiti predstavniku stanara ili upravitelju zgrade, koji će znati što sljedeće poduzeti.

Pročitajte još

Sjajne ili mat kuhinje? Pomažemo vam da lakše odlučite koju ćete izabrati

Za neke ljude izbor između kuhinje visokog sjaja i mat kuhinje je jednostavan izbor. Kao i kod svega ostalog...

Komentari

Povezano

Idealan namještaj za uređenje malog dnevnog boravka

Iako imate mali dnevni boravak, ne znači da ste...

Cijene nekretnina u Hrvatskoj imaju najslabiji rast u posljednje tri godine

Novo izvješće Eurostata donosi podatke o kretanju cijena nekretnina...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu