Dvobojni zidovi najnoviji su trend u uređenju doma

Možda planirate malo osvježiti zidove u svom domu i želite nešto novo i drugačije, pa su možda prava stvar za vas napola obojeni zidovi. Na ovaj način možete dobiti priliku da eksperimentirate s bojama koje možda ne biste nikad koristili u uređenju. Ovakav stil bojenja zidova je u trendu i čini se da će se zadržati još neko vrijeme. Donosimo što smijete i što nikako ne biste smjeli napraviti kada zidove bojite u dvije boje.

Ako već imate zid obojen u neku svjetliju nijansu, možete ga iskoristiti tako da jedan dio zida obojite u tamnu, dramatičnu boju. Crna ili tamnoplava boja mogu se iskoristiti u gotovo svakoj prostoriji u domu.

Liniju razdvajanja ne morate smjestiti točno na polovicu zida. Umjetnici, fotografi i dizajneri koriste pravilo trećine kako bi kreirali vizualno zanimljive kompozicije, pa možete kod njih potražiti inspiraciju. Zamislite da je zid koji želite obojiti podijeljen na tri jednaka dijela. Liniju postavite tamo gdje se dodiruju dva dijela, što će vizualno biti zanimljivije od toga da liniju postavite točno na polovicu zida.

Naglasite zanimljivu arhitekturu svog doma napola obojenim zidom. Ukoliko imate sobu s visokim stropovima, stubište ili neko drugo zanimljivo arhitektonsko obilježje koje biste željeli naglasiti, slijedite linije napola obojenim zidom. Vjerujemo da će takva ideja svakoga oduševiti.

Iako je napola obojeni zid lakši za samostalno bojenje nego što možda mislite, a vi imate na umu ideju za koju ne znate kako sami provesti u djelo, razmislite o tome da unajmite profesionalce.

Objesite sliku koja se nalazi na liniji razdvajanja boja, što je izvrstan način da se vaš oslikani zid čini kao dio dobro smišljene sheme dizajna. Možete upotrijebiti slike, zrcalo ili viseću zidnu tkaninu. Pripazite da su to komad odgovarajuće veličine – sićušni okvir neće ostaviti isti dojam.

Koristite istu boju, ali različite nijanse. Ako želite imati u svom domu dvobojni zid, ali ste oprezni pri odabiru boja, ovo može biti dobar kompromis. Što su boje u nijansama bliže jedna drugoj, to je efekt suptilniji. Odlično je rješenje da za gornju polovicu zida odaberete svjetliju neutralnu, a za donju polovicu jedno do dvije nijanse tamniju boju.

Za male kupaonice predlažemo obojene zidove s visokim kontrastom. Sivo-bijeli zidovi, podne pločice s uzorkom i tkani dodaci dobitna su kombinacija za bogat neutralni izgled prostorije.

Izvor: https://www.houzz.com/photos/santa-monica-full-remodel-mediterranean-powder-room-los-angeles-phvw-vp~78730283?epik=dj0yJnU9Y2tIMUVuWWRyYXpOVkE4LW92QjQtWEhERG5OUTllOHomcD0wJm49VmlaOGNpNnBzbnZQTzNGNjZiVlRqQSZ0PUFBQUFBR0RzUjVN

U nastavku donosimo savjete kako najlakše napraviti dvobojne zidove.

Kao prvo, nemojte žuriti s pripremom. Ako inače sami bojite zidove, lako ćete izići na kraj i s ovim dvobojnim. Uzmite si vremena, pronađite pomagače i sve potrebne alate prije nego što krenete s projektom.

Potrebna vam je kvalitetna slikarska samoljepiva traka, ako želite dobiti čistu, oštru liniju. Za to će vam pomoći i libela, pa je bitno da i nju nabavite.

Ako želite ostaviti postojeću boju zida, morate samo napraviti liniju i obojiti polovicu koju želite. U suprotnom morate prvo obojiti zid i pustiti ga da se osuši.

Upotrijebite libelu da biste liniju dobili na željenoj razini, te zamolite nekoga da vam pomogne i ocrta liniju olovkom. Jednom kad imate liniju tamo gdje ju želite, prekrijte je slikarskom trakom. Ako nemate libelu, odmjerite od poda visinu na nekoliko mjesta i svako označite, a zatim ravnim rubom povucite liniju između oznaka.

Bojite s jedne strane trake, pustite da se osuši i zatim stavite i drugi sloj ako želite. Pričekajte da se boja osuši i tek tada uklonite traku.

Ne bojte se isprobati dijagonalnu liniju. Možda izgleda nezgodno, ali dijagonalnu liniju je lako dobiti kao i vodoravnu. Najlakši način da to učinite je pomoću libele projicirati liniju od jednog kuta zida do drugog, dok vam pomagač ocrtava liniju olovkom.

Izvor: https://www.houzz.com/magazine/how-to-get-a-half-painted-wall-right-stsetivw-vs~83612620

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu