Organizirajte svoj dom uz novu metodu ”švedskog čišćenja smrti”

Premda zvuči kao neko morbidno čišćenje mjesta zločina, ”švedsko čišćenje smrti” zapravo je promišljen i efikasan pristup kojim se možete riješiti nepotrebnih stvari i nereda u svom domu.

Definicija kaže da se radi o metodi organiziranja i rješavanja nepotrebnih stvari prije nego osoba umre, kako bi najbliži članovi obitelji kasnije bili oslobođeni tog tereta.  Obično se ovdje radi o starijim osobama ili onima koje su u terminalnoj fazi bolesti.

Zvuči doista morbidno, ali u svakodnevnom životu može pomoći da odlučite koje predmete želite zadržati, a s kojima ste se voljni rastati.

Metoda čišćenja je zamisao Margarete Magnussen koja je skovala termin 2017. godine, kad je pisala knjigu u kojoj traži od svojih čitatelja da razmisle kroz što bi njihovi bližnji mogli prolaziti nakon njihove smrti, u smislu rješavanja stvari i predmeta koje je osoba posjedovala za života. 

Promatrajući iz praktične perspektive radi se o organiziranju i smanjenju nereda kako biste izbjegli teret probiranja kroz velik broj predmeta u pokušaju odlučivanja o tome koji za vas ima neko značenje.

”Švedsko čišćenje smrti” je jednostavna metoda koju možete primijeniti na brojne aspekte u vašem domu. Ne radi se samo o dubinskom čišćenju, cilj je donošenje odluka o tome što ćete zadržati i čega ćete se riješiti.

Počnite s odjećom  

Niste sigurni gdje početi? Predlažemo da krenete sa svojim ormarom. Vjerojatno često sređujete odjeću i odlučujete što vam odgovara, a što ne. Kad ste već kod toga, organizirajte se i stvorite sistem u svom ormaru kao što je rezerviranje odjeljaka u koji ćete staviti odjevne predmete koje redovito nosite, dok ćete sezonsku odjeću pospremiti u ostatak ormara, možda na neku višu policu.

Krenite od većih predmeta prema manjima

Kod namještaja i ostalih predmeta u vašem domu, počnite s onima koji zauzimaju najviše prostora. Od toga možete krenuti prema manjim predmetima i osobnim uspomenama – razmislite o kutiji u koju ćete odlagati stvari od kojih vam se teško rastati, kao što su pisma i fotografije. Kako ćete čistiti nemojte dvojiti oko toga koji ćete predmet ostaviti, a koji ne. Umjesto toga, jednostavno pogledajte koje se stvari primjerice gomilaju u vašoj kuhinji i izaberite one koje zapravo koristite u svakodnevnom životu.

Razmišljajte digitalno

Čišćenje se ne mora primijeniti samo na materijalni posjed, već morate razmisliti i o onom digitalnom, kao što su online bankovni računi i ostale važne informacije koje ste pohranili u digitalnom obliku. Uzmite si vremena i u jednom poslijepodne i očistite svoj desktop i tvrdi disk – sve je to nered kojem se nitko ne raduje.

S ovom metodom čišćenja možete krenuti već danas i ne morate čekati kasnije razdoblje u svom životu. Eksperiment s ovim minimalističkim stilom može vam dati jasniji osjećaj što je za vas značajno. Umjesto da ste okruženi svakakvim predmetima koje ste nagomilali, odlučite se za one koji su prožeti dubljim, trajnijim značenjem.

”Švedsko čišćenje smrti” možete biti odličan način da darujete svoju obitelj i prijatelje s predmetima koji vama više ne trebaju, a njima bi mogli dobro doći, kao što je dragocjen set posuđa. Također mnoge predmete možete prodati ili donirati umjesto da ih bacite u smeće.

Na kraju, nema pravog ili krivog načina da se koristite ovom metodom čišćenja. Sve dok se rješavate nereda u svom domu i zadržite samo one najosnovnije stvari, ne samo da si olakšavate život, već uživate u svrhovitosti svog života.

Izvor: https://www.thespruce.com/swedish-death-cleaning-4801461

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu