Cijene nekretnina u Hrvatskoj imaju najslabiji rast u posljednje tri godine

Novo izvješće Eurostata donosi podatke o kretanju cijena nekretnina u prvom tromjesečju ove godine, iz kojih je vidljivo da su cijene nekretnina mjerene indeksom cijena kuća na razini Europske unije porasle 6.1% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su u eurozoni porasle 5.8%. Time su cijene dostigle razinu koja nije zabilježena od 2007. godine.

Gledano za pojedine države članice, najveći skok cijena u prvom tromjesečju ove godine zabilježio je Luksemburg, gdje su one porasle 17%. Slijede ga Danska sa 15.3%, Litva sa 12%, Češka sa 11.9% i Nizozemska sa 11.3%. Smanjenje cijena zabilježeno je samo na Cipru, za 5.8%. 

Države čanice Europske unije zabilježile su porast cijena od 1.7% u odnosu na prethodno tromjesečje, a u eurozoni on iznosi 1.3%.

U odnosu na prethodno tromjesečje, početak ove godine donio je povećanje cijena u Estoniji za 6.6%, Danskoj za 5.8% i Litvi za 5.0%. Među državama članicama kojima su pale cijene opet se nalazi Cipar, s istim postotnim padom od 5.8%, te Malta s 1.6% i Slovačka s 1.2%.

Kad se radi o cijenama nekretnina u Hrvatskoj, one su u prvom tromjesečju porasle za 4.6% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, i to je najslabiji porast još od drugog tromjesečja 2018. godine. U prva tri mjeseca ove godine cijene su porasle za 0.9%, u odnosu na prethodno tromjesečje kad su porasle za 2.5%.

Izvor: Eurostat

Pročitajte još

Cijene nekretnina nezaustavljivo rasle i u prvom ovogodišnjem tromjesečju

Prvi ovogodišnji kvartal donio je nastavak rasta cijena nekretnina. Izvješće Državnog zavoda za statistiku pokazuje da su cijene nekretnina...

Komentari

Povezano

Cijene nekretnina nezaustavljivo rasle i u prvom ovogodišnjem tromjesečju

Prvi ovogodišnji kvartal donio je nastavak rasta cijena nekretnina....

Drveće u dvorištu – što sve morate uzeti u obzir

Ljubitelji uređenih vrtova i dvorišta složit će se da...

Rashladite spavaću sobu uz pomoć ovih savjeta

Ljeta su ispunjena zabavom i stvaranjem uspomena, kao što...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu