Sjajne ili mat kuhinje? Pomažemo vam da lakše odlučite koju ćete izabrati

Za neke ljude izbor između kuhinje visokog sjaja i mat kuhinje je jednostavan izbor. Kao i kod svega ostalog u uređenju doma, prevladat će ili kvaliteta ili izgled.

Kuhinje visokog sjaja godinama su bile prisutne u domovima. Međutim, tržište se preokrenulo u korist dramatičnijeg i prigušenijeg mat izgleda, a ta se zasluga pripisuje proizvođačima koji su učinili dostupnim mat kuhinje većem broju ljudi pa one nisu više rezervirane samo za luksuzne domove.

I kuhinje visokog sjaja i mat kuhinje izvrsno pristaju uz svaki stil kuhinje, pa je pravo pitanje kako onda izbarati? U nastavku ćete možda pronaći svoj odgovor na pitanje.

Kuhinje visokog završnog sjaja

Prije svega morate znati da će se kuhinja u boji sa visokim sjajem razlikovati ovisno o reflektiranju svjetlosti.  Primjerice jedinice kao što su kuhinjski ormarići koji se nalaze u razini očiju primaju i reflektiraju većinu svjetlosti koja ulazi u prostor. Uz to, sjajna površina također može reflektirati ostale vidljive boje u sobi. Dakle, kada se odlučujete za boju, preporučujemo da se pridržavate jedne palete boja, a u slučaju da zapnete s odlukom koju boju koristiti, potražite savjet iskusnih diazjnera interijera. Tako ćete moći u potpunosti postići i cijeniti zadivljujuću ljepotu završnog visokog sjaja.

Kuhinje s visokim završnim sjajem zapravo se lako čiste. Sve što vam treba je mekana krpa od mikrovlakana i malo vode za one uobičajene svakodnevne kuhinjske mrlje. Međutim, za tvrdokornije mrlje izbjegavajte upotrebu abrazivnih sredstava za čišćenje jer bi to moglo oštetiti sjajnu površinu. Najbolje je da koristite mlaku vodu i malo blagog deterdženta.

Izbor kuhinje visokog završnog sjaja čini da se prostorija čini većom i otvorenijom. Sjajne kuhinje su postale popularne zbog malih kuhinjskih prostora. Budući da se svjetlost reflektira u prostoru, kuhinja izgleda veća i svjetlija.

Nedostaci kod kuhinje sa završnim sjajem je to što čini vidljivijim mrlje i otiske prstiju na površini. Ako ne želite svako malo brisati kuhinjske površine, upotrijebite završni sjajni sloj samo na višim vratima ormarića.  

Visok završni sjaj dostupan je u širokom spektru boja, od bijele do sive, kao i u tamnijim tonovima, što vam olakšava usklađivanje postojeće boje zida s bilo kojom drugom bojom. Također je  dostupan u različitim materijalima, od sjajnog akrila, laminata, stakla do laka.

Koliko će se svjetlost reflektirati, ovisi o završnoj obradi materijala i o tome kako je napravljen.

Mat kuhinje

Slično kao i kuhinje sa visokim sjajem, kvaliteta završne obrade vrlo je važna da bi se dobila elegantna kuhinja dramatičnog izgleda. Mat završni sloj kuhinje upija svjetlost, umjesto da je odbija u površini što rezultira prigušenijim izgledom. Sam po sebi ima određene osobine koje dizajneri interijera i arhitekti smatraju vrijednima pažnje. Budući da mat ne ovisi o svjetlu u održavanju njegove nijanse, na svim je stranama i u svim kutevima iste boje. Drugim riječima, bez obzira na to iz kojeg kuta ga gledate ili ako je osvjetljenje slabo, boja je postojana.

Zbog toga što se svjetlost ne odražava, otisci prstiju, mrlje i druge nepravilnosti nisu toliko vidljivi u usporedbi sa završnim sjajem. Isto tako to ne znači da mrlja ili otisaka prstiju nema, samo nisu toliko vidljivi.

Mat obrada je također otporna na ogrebotine i izdržljiva.

Nedostatak je što, budući da se svjetlost neće odbijati u sobi, već će biti apsorbirana, možda ćete htjeti preispitati svoju odluku ako imate male kuhinjske prostore jer će ih vizualno dodatno smanjiti. Međutim, umjesto tamnih, možete koristiti bijele i svjetle nijanse jer one uvijek doprinose postojanju svjetla u prostoru.

Mat završna obrada se također može naći u širokom rasponu boja, materijala i cijena, te dobro izgleda u kombinaciji s drugim teksturama, pa čak i visokim sjajem.

Izvor: https://www.designer-kitchens.co.uk/gloss-matt-kitchens-decide-best-home/

Pročitajte još

Kako malu kuhinju vizualno učiniti većom?

Za mnoge od nas kuhinja je u posljednjih godinu dana postala vrlo važna prostorija u domu. Mnogi su naučili...

Komentari

Povezano

Kako malu kuhinju vizualno učiniti većom?

Za mnoge od nas kuhinja je u posljednjih godinu...

Energetska obnova obiteljskih kuća nastavlja se do kraja godine

Vlada Republike Hrvatske na svojoj je sjednici u srpnju...

Zašto je tepih bolja opcija za spavaću sobu?

Podovi od drveta u posljednjih nekoliko godina su sve...

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu