Donesena odluka o prodaji stanova u vlasništvu države

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je odluku koja je stupila na snagu u srpnju ove godine o prodaji stanova koji su u vlasništvu, odnosno suvlasništvu Republike Hrvatske, a kojima upravljaju već spomenuto ministarstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, te druga državna tijela. Odluka se ne odnosi na one stanove kojima upravlja Ministarstvo obrane i koji su predmet prodaje po Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Riječ je o stanovima koje na temelju ugovora o najmu ili nekih drugih ugovora koriste najmoprimci i članovi njihove uže obitelji, odnosno osobe koje su uz njih navedene u ugovorima o  najmu. Oni mogu predati zahtjev za kupnju stana nadležnim državnim tijelima koja upravljaju stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske, u roku od šest mjeseci od dana stupanja odluke na snagu. Što se tiče stanova koji su u vlasništvu Republike Hrvatske, a nalaze se  izvan područja posebne državne skrbi i njima upravlja Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, i za koje s najmoprimcima još nije zaključen ugovor o najmu, rok za podnošenje zahtjeva za kupnju stana je šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o najmu.

Ispunjenje uvjeta za kupnju stana dokazivat će se dokumentacijom koju će zainteresirani morati prikupiti i predati nadležnim tijelima.

Otplata stanova moguća je odjednom u cijelosti u roku od 30 dana od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora ili obročnom otplatom u jednakim mjesečnim obrocima do najdulje 20 godina, pri čemu kamatna stopa iznosi 2 % i nije promjenjiva, te se obračunava dekurzivnom metodom.

Za stanove u gradovima s više od 100.000 stanovnika površine veće od 65 m2 utvrđuje se tržišna vrijednost po procjeni ovlaštenog sudskog vještaka kojeg bira Prodavatelj, dok trošak procjene snosi kupac.

Ugovor o kupoprodaji stana obavezno mora sadržavati odrebu o zabrani otuđenja nekretnine u roku od 5 godina od dana sklapanja ugovora, bez suglasnosti Prodavatelja.

Izvor: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu