Načini na koje možete svoj dom učiniti energetski učinkovitijim

Ako vaš dom nije energetski učinkovit, vjerojatno će vas to koštati novca, no to nije najveći problem. Sada više nego ikad pokušavamo svoje domove i živote učiniti energetski učinkovitijima kako bismo dali svoj doprinos očuvanju planeta i manje pridonijeli problemu klimatskih promjena koje izazivaju zabrinutost.

Što je stoga potrebno učiniti da bi vaš dom postao energetski učinkovitijim? Postoje razni načini kako to postići, a neki su toliko jednostavni da ćete ih vrlo lako uvesti u svoju svakodnevicu.  

Koristite što više prirodnog svjetla

Prije svega, razmislite na koji način možete doprinijeti smanjenju korištenja unutarnjeg umjetnog osvjetljenja, koje je veliki potrošač energije. Pustite danje svjetlo u svoj dom, a možete ga naglasiti tako što će se ono odražavati u prostoru na svjetlijim podovima i zidovima, te ogledalima.

Izolirajte svoje potkrovlje

Potkrovlja je vjerojatno posljednja prostorija na koju ljudi pomisle kad je u pitanju zaštita njihovog doma i poboljšanje energetske učinkovitosti. Jedno od mjesta u vašem domu kroz koje se često gubi energija je tavan. Da bi se to izbjeglo, potrebno ga je izolirati jer će to spriječiti gubljenje topline. Toplina odlazi u visinu i stoga lako može izaći kroz krov ako on nije pravilno i sveobuhvatno izoliran.

Podesite svoj termostat

Prilagodba termostata u vašem domu i nastojanje da ga smanjite malo više nego što je to uobičajeno, pomoći će vam da uštedite energiju tijekom vremena. Sve te male promjene zbrajaju se i pretvaraju u prilično veliku uštedu tijekom godine, pa ih imajte na umu. To ćete najlakše postići postavljanjem pametnog termostata. Oni vam daju mnogo veću kontrolu nad grijanjem vašeg doma, pa instalirajte jedan od njih čim prije.

Zabrtvite prozore

Ako vaši prozori već dugo nisu zabrtvljeni, pokušajte to promijeniti čim prije. Brtvljenje prozora stavlja vas u puno bolji položaj s obzirom na zadržavanje topline u domu. Praznine u brtvilu uzrokuju gubitak topline, a vi ćete tada trošiti više novca pokušavajući održati svoj dom toplim. U osnovi ćete voditi unaprijed izgubljenu bitku što nije održivo. Prilično je lako samostalno ponovno zatvoriti okvire prozora.

Zamjenite stare prozore

Brtvljenje prozora nije vam pomoglo? Vrijeme je da razmotrite zamjenu prozora. Ovo je realna opcija o kojoj trebate razmisliti ako u svom domu imate prozore koji su vrlo stari i koji više ne mogu zadržati toplinu. Zamjena starih prozora će olakšati zadržavanje topline i utrošit ćete puno manje energije pokušavajući održati toplim svoj dom tijekom zimskih mjeseci u godini.

Posadite drveće za sjenu tijekom ljeta

Svatko tko traži načine da svoj dom održi hladnijim tijekom ljetnih mjeseci, trebao bi razmisliti o tome da ispred kuće posadi stabla. Visoka stabla oko kuće pružaju hlad kad je vruće i sunčano. Ta dodatna sjena će zaštititi vaš dom i spriječiti da se zagrijava, jer ga sunce neće izravno obasjavati tijekom najtoplijih dana.

Izbjegavajte upotrebu grijalica

Grijalice su odlično rješenje kao dodatni izvor topline u najhladnijim zimskim danima, ali troše dosta energije i vrlo su energetski neučinkovite. Ako želite upravljati svojim domom na energetski učinkovitiji način, najbolje što možete učiniti je da uopće ne koristite grijalice.

Prijeđite na LED žarulje

Ako još niste razmišljali o prelasku na LED žarulje, sada je definitivno vrijeme da razmislite o toj promjeni. LED žarulje mnogo su energetski učinkovitije od ostalih opcija, posebno žarulje sa žarnom niti, za koje se zna da su nevjerojatno neučinkovite s energetskog stajališta. LED žarulje također traju puno duže od ostalih žarulja, što znači da trošite manje novca na njihovu zamjenu cijelo vrijeme.

Pobrinite se o svom sustavu grijanja, ventilacije i klimatizacije

Sustav grijanja, ventilacije i klimatizacije treba redovito provjeravati, jer ako se nakupljaju prašina i nečistoća ili je prisutan bilo koji drugi problem, sustav će raditi manje učinkovito. Niža stopa izvedbe i učinkovitosti značit će da morate potrošiti više novca i više energije da bi funkcioniralo onako kako treba, pa ga svakako servisirajte ako je prošlo već neko vrijeme od posljednjeg servisa.

Razmislite o vodovodnim uređajima s malim protokom

Smanjivanje količine vode koju koristite u kući možda je još jedna stvar na kojoj želite poraditi. Očuvanje vode je legitiman cilj sam po sebi, ali je također važno s energetskog stajališta jer i toplu vodu treba grijati. Stoga razmislite o postavljanju vodovodnih instalacija s malim protokom, kao što su vodokotlić, slavine i tuš. Spriječit će da ne potrošite mnogo vode za osnovne stvari poput pranja i tuširanja koliko biste inače mogli.

Kupite energetski učinkovite proizvode i uređaje

Kad god dođe vrijeme za ulaganje u nove uređaje ili proizvode za vaš dom, pokušajte kupiti one koji su energetski učinkovitiji. Takvi proizvodi i uređaji trošit će iz dana u dan puno manje energije u vašem domu, a to je ono što želite. Ovih dana većina proizvoda dolazi s ocjenom energetske učinkovitosti, zato ju provjerite prije kupnje.

Potrudite se uvijek maksimalno napuniti perilicu rublja

Pranje rublja je još jedan zadatak koji može potrošiti puno energije u vašem domu, i zato biste trebali unijeti određene promjene u svoje navike i rutinu pranja rublja koje će vam omogućiti bolju uštedu energije. Jedan od načina za to je pranje rublja na malo nižoj temperaturi. Također biste trebali paziti da da je uključujete samo kad je puna. S vremenom će vam to omogućiti manje pranja, a time i uštedu energije na rublju.

Provodite redovite energetske preglede

Na kraju, trebali biste razmisliti o redovnom provođenju energetskih pregleda u vašem domu. To je važno jer vam daje jasniju predodžbu o tome kakav je vaš dom s energetskog stajališta i gdje je neučinkovit. Postoje profesionalci koji to mogu učiniti za vas i podnijeti izvještaj s preporukama, ovisno o tome što pronađu.

Izvor: https://www.ginakaydaniel.com/2020/10/ways-to-make-your-home-more-energy-efficient.html

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu