5 savjeta za uređenje doma u neutralnim nijansama

Neutralne boje obično su jednostavne i elegantne za uređenje, ali također biste trebali pripaziti kada koristite ovu paletu boja. Uobičajena dilema oko uređenja je postizanje ravnoteže u našim domovima između onoga što je lijepo i onoga što je funkcionalno.

Dodavanje teksture

Važan aspekt koji treba uzeti u obzir pri uređenju nekretnine u neutralnim nijansama je unijeti što je moguće više teksture koja stvara interes i slojeve, što su važni čimbenici kada nema jarkih boja. Uz platno, baršun, kožu i krupno pletivo razmislite o toplim metalima kao što su elementi od mesinga i bronce ili prirodnog drveta.

Što se tiče korištenja drveta, Barak Alberro, arhitekt i voditelj dizajna, iz Band Design Studija, savjetuje da je siva svestrana boja koja se dobro slaže s namještajem od prirodnog drveta, a posebno uspješno djeluje u velikim prostorima gdje bi odvažnije boje bile previše.

Ne morate koristiti odvažan namještaj i dekoracije

Korištenje neutralnih tonova u vašem domu elegantan je način za stvaranje izgleda koji kanalizira podcijenjeni šik. Ne morate dodavati jarke boje ili odvažne uzorke koji bi zaokupljali pozornost u prostoru prigušenih tonova.

Uložite u jednostavne uzorke na tkaninama za presvlake sjedala i rolete. Jednostavni organski oblici umjesto uzorka koji je trenutno popularan, izdržat će test vremena.

Pribor i vaze od žice, keramike, kože i kamena dodaju dodatnu teksturu zadržavajući prirodne materijale i neutralne tonove.

Potrudite se ostati unutar izabrane palete boja

Neutralne nijanse ne znači da je to samo dosadna bež boja.

Odaberite nijansu taupe i pomiješajte čokoladno smeđe, sive i dodirne boje crne boje za sofisticirani dojam prirodne palete.

Neki se ljudi okreću neutralnoj pozadini kako bi odabrali naglaske u drugim bojama, ali ako želite ostati unutar iste palete neutralnih boja, radije upotrijebite uzorke i teksture kako biste dodali interes i sklad.

Ne dozvolite da se prostorija doima prepunom

Postoji tendencija stvaranja kaosa u prostoru koji je uređen u neutralnim nijansama pa savjetujemo da se pri odabiru namještaja pristupa prema načelu manje je više. Jednostavna shema boja savršena je za stvaranje utočišta mira, mira i tišine. Za dojam opuštenosti u prostoru neka ne bude nereda. Jednostavan prostor za odlaganje i nekoliko vaših omiljenih, najcjenjenijih dodataka dodat će osobnu završnu notu.

Korištenje pogrešne nijanse

Ideje je o neutralnim bojama da one smiruju i lako se koriste u uređenju jer se dobro slažu s gotovo svakom drugom bojom, ali da biste to učinili ispravno, važno je razumjeti osnovni pigment koji odgovara količini svjetlosti koju soba prima. Svjetlo u prostoriji je ključan faktor na koji morate obratiti pozornost kad razmišljate o tome hoćete li koristiti tople ili hladne tonove.

Postoji razlika između toplog neutralnog tona (sa zelenim ili žutim podtonom) koji će dobro izgledati u sobama okrenutim prema sjeveru jer pomažu odbijanje svjetlosti i hladnog tona (s malo ružičaste, ljubičaste ili plave boje).

Za kraj, najbitniji je element kod uređenja u neutralnim nijansama, već spomenuta tekstura. Dodavanjem teksture shemi, bez obzira na njezinu osnovnu boju, vaša će shema uvijek izgledati zanimljivija, a i prostorija će se osjećati toplije. Tekstura dolazi u mnogim oblicima – od grubog, zalizanog platna do tkanih materijala, poput pruća, od zrnastog pletenog materijala, do grubih kamenih posuda.

Ako želite da boje u vašoj dnevnoj sobi ostanu u velikoj mjeri neutralne, ali ih želite s vremena na vrijeme mijenjati, najjednostavniji način dodavanja boje je pomoću ukrasnih jastuka ili prekrivača, ​​sjenila od lampi ili namještaja poput podnožja za stolove ili pomoćnih stolića.

Ono što odaberete uvelike će ovisiti o tome koliko vam je soba već obiluje toplim tonovima – ako su joj potrebni hladniji tonovi,  neutralne boje možete uskladiti s blijedoplavom i zelenom bojom, a ako joj  treba malo topline, jarke nijanse sjajno funkcioniraju s neutralnim shemama boja.

Neutralne boje su doista svevremenske pa možete odabrati mnogo različitih boja koje će ih nadopuniti. Ono što ipak najbolje funkcionira je pridržavati se ograničene palete – bit će dovoljne samo dvije do tri nadopunjujuće naglašene boje koje se slažu s vašom neutralnom bazom.

Najjednostavnije boje za dodavanje pri uređenju u neutralnim bojama su druge prirodne nijanse kao što su zemljane nijanse ili možete odabrati živahnije zelene i plave boje, ili toplije boje koje ćete pronaći u prirodi, poput crvenih i narančastih. Naravno, možete odabrati i druge neutralne tonove s kojima ćete rasporediti svoju shemu – siva, smeđa pa čak i crna izgledat će elegantno.

Izvor: https://www.homesandgardens.com/news/decorating-with-neutrals

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu