Psihologija boja u dizajnu interijera

Boje u svima nama izazivaju emocionalne reakcije. Psihologija boja svakodnevno se koristi oko nas i važan je alat za prijenos informacija. Crveni znak stop traži da stanete i pogledate oko sebe, a igralište jarkih boja izaziva osjećaje radosti i mladosti.

Boje koje ćete izabrati za svoje zidove i namještaj imat će veliki utjecaj na vaše raspoloženje i osjećaje. Psihologija boja sugerira da neke boje mogu povećati tjeskobu, dok ostale mogu povećati razinu energije. Vaš dom bi trebao biti vaše utočište, stoga je važno razumjeti kakav će emocionalni utjecaj imati boje u njemu.

U nastavku donosimo što trebate uzeti u obzir kad birate palete boja u uređenju.  

Crvena boja

Crvena je boja strasti i drame. Privlači najviše pažnje i često je povezana s jakim emocijama kao što su ljubav i ljutnja. Svuda se koristi za komunikaciju o opasnosti ili moći. Crvena je živahna i uzbudljiva boja, no također potiče osjećaje požude.

Psiholozi su dokazali da crvena boja može povećati krvni tlak i stimulirati rad nadbubrežne žlijezde. U terapiji bojama, često se koristi da bi pomogla rastjerati negativne misli i osloboditi ljutnju.

Narančasta boja

Narančasta je boja optimizma i poziva na društvenost. Namijenjena je ekstrovertima, za izlučivanje energije i motivaciju. Dobiva se kombinacijom crvene i žute, čime se prenosi toplina i uzbuđenje, a tipično se odnosi na mlađe osobe. Često se koristi kao prirodni antidepresiv u terapiji bojama i može djelovati oslobađajuće od osjećaja samosažaljenja. Također se smatra da jača imunološki sustav i pomaže probavi. 

Žuta boja

Ova boja je prepuna sreće i energije. Donosi mladenački optimizam i svježinu. Boja sunčeve svjetlosti podiže raspoloženje, prosvjetljuje i često se povezuje s uspjehom i povjerenjem. Stimulira lijevu stranu mozga što pomaže jasnijem razmišljanju i brzom donošenju odluka.

U terapiji bojama koristi se kako bi podigla raspoloženje, stimulira rad mozga i može vas učiniti budnijima i energičnijima. Gradi samopouzdanje, ali kod nekih ljudi ipak može potaknuti osjećaj straha i tjeskobe.

Zelena boja

Okruženi smo zelenom bojom, bojom rasta i zdravlja koja znači obnovu i život. Zelena ima snažnu asocijaciju kao mirna i osvježavajuća boja. Izaziva osjećaj obilja, a istovremeno pruža osjećaj miran i siguran osjećaj. Za zelenu boju smatra se da je dobra za srce i da pomaže sporijem i dubljem disanju. Stvara osjećaj udobnosti i relaksacije te nas podsjeća na prirodu. Međutim, treba uzeti u obzir da neke nijanse ipak potiču drugačije osjećaje, kao što je maslinasto zelena koja prenosi misli o propadanju i smrti pa može biti štetna za psihičko i emocionalno zdravlje.

Plava boja

Nijansa mora i neba, plava, prenosi spokojne emocije koje izazivaju mir i spokoj. Ova umirujuća boja ulijeva povjerenje i nadahnjuje osjećaj lojalnosti, integriteta i odgovornosti. Hladnija plava boja konzervativna je, odgovorna i može uliti osjećaj sigurnosti.

Često se koristi za smanjenje stresa, opuštanje i dokazano snižava krvni tlak. Plava boja nadahnjuje mentalnu kontrolu i jasnoću. Iako smiruje, previše plave boje može povećati osjećaj depresije.

Ljubičasta boja

Ljubičasta se često povezuje s duhovnošću i kraljevstvom. Crvena energija u kombinaciji s mirnoćom plave boje daje ljubičastu koja nadahnjuje unutarnje kvalitete i refleksiju, te je boja introverta. Često se koristi za poticanje kreativnosti i komunikaciju luksuza.

Ljubičasta boja ima antiseptički učinak. U terapiji bojama koristi se za liječenje mentalnih i živčanih poremećaja jer može pomoći uravnotežiti um i transformirati opsesije i strahove. Također ima učinak čišćenja s obzirom na emocionalne smetnje.

Izvor: https://www.sarahjacquelyninteriors.com/blog/the-psychology-of-color-in-interior-design

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu