11 velikih sobnih biljaka koje će uljepšati svaku prostoriju

Kad se radi o sobnim biljkama, slobodno može vrijediti pravilo – što veće, to bolje. Tko ne bi volio imati lijepu zelenu biljku kao detalj koji će svakome privući pažnju? Ne samo da su prekrasni dašak prirode u domu, već mogu ispuniti prazne zidove, kutove i unijeti malo života u inače dosadnu prostoriju. Možda ste od onih kojima biljke baš ne uspijevaju bez obzira o tome koliko brinete o njima, ili jednostavno nemate vremena brinuti za hrpu sićušnih biljaka u vašem domu, ali ovih 11 biljaka o kojima pišemo danas će zasigurno nevjerojatno izgledati u vašem prostoru.

Veličanstvena palma (ravenea rivularis)

Uređenje vašeg doma svijetlim listovima jedan je od načina da mu date poseban štih. Veličanstvena palma ima bogate i pune listove, te je prilično laka za održavanje. Može preživjeti u uvjetima slabijeg osvjetljenja, ali će uspjeti i pri jakom neizravnom svjetlu. Pazite da tlo bude vlažno tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Zbog tankog lišća ovo je biljka koja voli vlagu pa razmislite o držanju ovlaživača zraka ili boce s raspršivačem u blizini.

Rajska ptica (strelitzia)

Ova uzvišena ljepotica nalazi se na popisu želja svih ljubitelja biljaka. U odgovarajućim uvjetima može narasti preko metar i pol u zatvorenom prostoru. Uspijevaju na jakom izravnom svjetlu, što ih čini savršenim za prozore okrenute prema jugu ili zapadu.

Monstera (monstera deliciosa)

Poznata po velikom fenestriranom lišću, monstera je grmolika i tropska biljka. Brzo će rasti na jakom svjetlu i vlažnom (ali ne mokrom) tlu. Osim toga, lako se razmnožava pa ju možete podijeliti prijateljima. Jednostavno odrežite reznicu u podnožju biljke, pazeći da uključite barem jedan čvor i stavite je u vodu da pusti korijen.

Svekrvin jezik (sansevieria trifasciata)

Poznata kao jedna od najjednostavnijih kućnih biljaka za njegu, svekrvin jezik je visoka biljka nalik koplju koja ima prekrasne šare u lišću. Postavljanje u visoku sadilicu ili lonac ne samo da će je doslovno uzdići, već će joj pomoći da se uklopi u vaš dekor.

Osim toga, postoji mnogo vrsta ove biljke, što znači da možete izavrati boju koja vam se najviše sviđa.

Šeflera (schefflera arboricola)

Nazvana po velikim listovima nalik kišobranima, ova će biljka narasti visoka i ponosna u gotovo svakom okruženju. Morate samo paziti da ima dovoljno vremena da se osuši između zalijevanja, jer je osjetljiva na truljenje korijena. Iako ćete u trgovinama vidjeti male primjerke ove biljke, neke mogu narasti i do 3 metra u zatvorenom prostoru.

Juka (yucca gloriosa)

Porijeklom iz pustinje, biljka juka naviknuta je na teške uvjete s malo vode. Kad dođe dan zalijevanja, pobrinite se da se posuda potpuno isprazni i ne dopustite biljci da bude u vodi. Ovaj stanovnik pustinje prilično je osjetljiv na truljenje korijena. Također je potrebna pristojna količina sunčeve svjetlosti da bi narasla velika i visoka, ali može preživjeti i u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Lirasti fikus (ficus lyrata)

Ovo prekrasno drvo poznato je po širokom lišću i visokom stasu, ali je i ozloglašeno. Kad nađete mjesto na kojem je vaš fikus sretan, neka ostane tamo, jer je biljka koja ne voli promjene. Najbolje se snalazi pri jakom, neizravnom svjetlu, poput prozora na istočnoj strani. Ako dobije previše svjetla, možete primijetiti da se na lišću počinju pojavljivati ​​smeđe mrlje, što može biti znak opeklina od sunca.

Listovi fikusa obično skupljaju prašinu, stoga ih povremeno obrišite vlažnom krpom kako bi mogao pravilno fotosintezirati.

Sobna jela (araucaria heterophylla)

Iako ovo igličasto drvo može izgledati kao da je povezano s borom, zapravo je bliže povezano s orhidejom. Sobna jela voli jako svjetlo i vlagu, što znači da će se najbolje snaći na toplom prozoru okrenutom prema jugu. Kako biste povećali vlažnost oko stabla, razmislite o upotrebi plitka posuda s kamenčićima i vodom u njoj, kako bi zrak bio vlažan. Držanje u blizini drugih biljaka također mu može pomoći da zadrži vlagu.

Banana (musa acuminata)

Biljka banana često se miješa s rajskom pticom. Iako izgledaju slično, zahtijevaju različitu njegu. Za razliku od rajskih ptica, ove su biljke gušće i lišće im izraste sve do stabljike. Postavite ih na mjesto gdje ima puno sunca. Što se tiče zalijevanja, pokušajte izbjeći da se osuši. Ravnomjerno vlažno tlo učinit će ovu biljku sretnom i zdravom.

Kao i ostale biljke s velikim listovima, i ova lako skuplja prašinu. Očistite ju svaki tjedan ili dva kako bi bila zdrava.

Zlatni puzavac (epipremnum aureum)

Gotovo svaki puzavac može narasti prilično velik i grmovit ako mu se da dovoljno svjetla i vode. Ako želite da lišće bude šire, razmislite o tome da svoju biljku stavite na stup mahovine kako biste oponašali njihovo prirodno okruženje – u divljini se loza puzavca penje na drveće. Možete ga pustiti i da se penje po vašim zidovima.

Kineski dolar (pilea peperomioides)

Potrebne su godine da biljka kineski dolar naraste velika, ali vrijedi čekati. Redovitim okretanjem vaše biljke tako da bude osvjetljena sa svih strana, imat će jednake grmove na svim stranama i neće naginjati prema izvoru svjetlosti.

Kad je u pitanju zalijevanje, provjerite je li biljka potpuno suha prije nego što je dobro zalijete. Kako bi izgledala još punija, možete ostaviti izboje koje niču oko podnožja matične biljke. Redovitim zalijevanjem i ljetnim gnojenjem vaša biljka mogla bi izrasti u divovsku ljepoticu.

Izvor: https://www.mydomaine.com/large-indoor-plants-5194896

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu