Greške koje najčešće radite prilikom čišćenja i s kojima biste trebali prestati odmah

Svi pokušavamo naći načine kako čišćenje učiniti lakšim i bržim. Nikad ne znate – vi i vaša obitelj možda ste stekli neke loše navike koje koče vašu spobnost učinkovitijeg čišćenja, a možda čak i štetite svom domu.

Vrijeme je da se tih navika riješite kako biste imali čišći dom.

Čak i u današnje digitalizirano doba postoji šansa da se nagomila hrpa papira u našim domovima. Časopisi, novine, školski materijali i slično jednostavno imaju tendenciju nagomilati se. Odredite mjesto u svom domu gdje ćete odlagati sav papir i barem jednom tjedno prođite kroz sve račune i papire, te odvojite ono što ćete baciti i što ćete zadržati.

Želite li trošiti manje vremena na pranje rublja i uklanjanje plijesni s kupaonskih površina? Ne ostavljajte mokre zavjese za tuširanje zavezane i mokre ručnike na hrpi na podu. Ovo je jedna od najjednostavnijih loših navika s kojom trebate smjesta prekinuti. Zatvaranjem zavjese za tuširanje nakon svake uporabe, brže će se osušiti i spriječiti stvaranje plijesni. Vješanjem mokrih ručnika da se osuše moći ćete ih iskoristiti bar još jednom i tako smanjiti često pranje rublja.

Ako mala količina sredstva za čišćenje djeluje, onda će veća količina raditi bolje i brže, zar ne? Odgovor je, naravno, ne. Korištenje previše sredstva za čišćenje ili deterdženta za rublje zapravo može nanijeti više štete nego koristi. Ako se višak proizvoda za čišćenje ne ispere u potpunosti, ostatak postaje magnet za prljavštinu.  Zato biste trebali pročitati upute i uvijek koristiti preporučenu količinu ili čak malo manje.

Kako možete očekivati ​​čiste rezultate ako koristite prljava pomagala za čišćenje? Ako vaša perilica rublja ima neugodan miris koji nastaje nakupljanjem bakterija u ostacima deterdženta, vaša odjeća neće biti čista i mirisati kao svježe oprana. Prepuna vakuumska vrećica ili filter napunjen prašinom u usisavaču također nisu poželjni. Prljave krpe i spužve neće ukloniti nečistoće i bakterije, već će ih samo dodatno raširiti.

Odvojite vrijeme za temeljito čišćenje kućanskih aparata, usisavača i spužvi nakon svake upotrebe tako da se potpuno isprazne ili operu u vrućoj vodi koristeći dezinfekcijska sredstva. Pripazite da neka pomagala kao što su krpe i spužve na vrijeme zamijenite novima.

Dezinfekcijske maramice za jednokratnu upotrebu izvrsne su za brzo brisanje umivaonika u kupaonici. Međutim, jedna mala maramica jedva sadrži dovoljno dezinficijensa za čišćenje cijele kupaonice. Kad stignete do WC školjke i ručki, kvalitete koje dezinficijens ima nestaju i jednostavno širite bakterije s jedne površine na drugu.

Kako bi bila učinkovita, maramica bi trebala sadržavati dovoljno vlage za dezinfekciju tako da površina ostane vlažna najmanje četiri minute. Za temeljito čišćenje upotrijebite više maramica ili čistu krpu te dovoljno otopine za dezinfekciju i vodu.

Koliko je više vremena potrebno za staviti prljavo posuđe odmah u perilicu umjesto u sudoper? Ostavljanje prljavog posuđa u sudoperu savršeno je mjesto za razmnožavanje bakterija i jackpot za gladne insekte. Naučite sve ukućane da posuđe stave u perilicu posuđa ili ga odmah operu.

Uzimanje samo nekoliko dodatnih sekundi za skidanje cipela svaki put kad uđete izvana uštedjet će vam sate usisavanja. Ne trebamo posebno govoriti o bakterijama i klicama koje će ostati izvan vašeg životnog prostora. Bilo da se ulazi kroz ulazna ili neka druga vrata, učinite ovu naviku jednostavnom za svakoga tako što ćete osigurati klupu ili stolicu za lakše skidanje cipela. Odredite mjesto za sklanjanje mokrih ili blatnih cipela u blizini, kao i ormarić za ostalu obuću za svakog člana obitelji.

Provodite li polovicu svog vremena za čišćenje pokušavajući pronaći odgovarajuća sredstva i pomagala? Ovo je još jedna loša navika koju je lako promijeniti. Prikupite potrepštine za čišćenje koje su vam potrebne za svako prostoriju u domu i spremite ih u blizini te prostorije. Primjerice, sredstva za čišćenje kupaonice mogu se staviti u mali plastični spremnik i spremiti na policu ili ispod umivaonika.

Ako znate da vaša obitelj ne voli jesti ostatke hrane, zašto se onda trudite spremiti ih u hladnjak? Neispravno skladištena hrana potiče rast plijesni i bakterija te čini čišćenje hladnjaka mnogo većim zadatkom nego što bi trebao biti.

Čak i ako je ostatak spavaće sobe uredan i čist, nenamješten krevet čini da ona izgleda neuredno. Samo namještanje kreveta svakog jutra navika je koja će održati ostatak sobe (a možda i cijele kuće) organiziranim. Odaberite posteljinu koju je lako uredno složiti. Krevet s jednostavnim prekrivačem i jastucima mnogo je lakše pospremiti od kreveta s bezbroj jastučića.

Jeste li ikada morali uklanjati ostatke sredstva za čišćenje s  pločica? Većina sredstava za čišćenje ne djeluje odmah i potrebno im je malo vremena kako bi sastojci mogli razgraditi prljavštinu tako da se može lako obrisati ili isprati. Provedite 30 sekundi čitajući upute kako biste izbjegli 30 minuta dodatnog ribanja.

Baš kao što korištenje previše sredstva za čišćenje može biti loša navika, korištenje sredstva za čišćenje koje je preoštro također je pogrešno. Možete učiniti više štete nego koristi ako sredstvo za čišćenje ošteti završni sloj ili dovede u opasnost vaše ljubimce i obitelj. Dobar primjer je izbjeljivač na bazi klora. Iako je dobar dezinficijens, nije dobro sredstvo za uklanjanje prljavštine, a isparavanje može biti otrovno. Uvijek koristite blaga sredstva za čišćenje.

Uštedite malo truda brisanjem prašine prije usisavanja. Prostoriju treba očistiti odozgo prema dolje kako bi prašina pala na pod kako bi se pomela ili usisala. Ako je prošlo neko vrijeme otkad ste obrisali prašinu, uzmite čistu krpu za brisanje prašine jer sa prljavom ne hvatate prašinu, već je samo širite dalje.

Često se dogodi da nas prekinu usred čišćenja, ali pokušajte dovršiti zadatak nakon što ste ga jednom započeli. Ako izvadite dasku za glačanje, nemojte provjeravati društvene mreže sve dok glačanje ne bude gotovo. U malo vremena možete dosta toga napraviti, kao što je uklanjanje nereda i stavljanje predmeta na odgovarajuće mjesto.

Odlaganje čišćenja i čekanje dok se ne nakupi nered najlošija je navika koju treba prekinuti. Znamo da je najlakše izbjegavati čišćenje, ali ako vi i vaša obitelj svaki dan malo čistite, na primjer napunite i ispraznite perilicu posuđa, pospremite odjeću i usisate jednu ili dvije sobe, tada čišćenje cijele kuće neće biti tako strašno.

Izvor: https://www.thespruce.com/bad-cleaning-habits-4158122

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu