Francuska provincijalna arhitektura kao inspiracija u gradnji doma

Francuski provincijalni stil popularan je stil gradnje još od 17. stoljeća pa sve do danas, a poznat je po svojoj veličanstvenoj, vlastelinskoj pojavi.

Provincijalne domove gradili su francuski aristokrati u pokrajinama ili ruralnim područjima izvan Pariza. Osim za francusku aristokraciju, neki su činili središnji dio koji je okruživala farma, a na kojima su stanovali oni koji su ju obrađivali.

Iako su se elementi francuskog provincijalnog stila gradnje mijenjali tijekom posljednjih nekoliko stoljeća, stil gradnje kakav imamo danas zadržao je mnoge tradicionalne značajke kao što su fasada od opeke ili kamena fasada, strmi i kosi krovovi i visoki prozori s lukovima. Pridjev provincijalan može označavati ono što je neugledno i zaostalo, ali seoske kuće inspirirane ovim stilom sve su samo ne to.

U nastavku ovog članka donosimo koji su ključni elementi ovog stila gradnje.

Fasada od opeke ili kamena fasada

Neki domovi mogu imati polu-drvenu konstrukciju, ali većinom su ta veličanstveni zdanja završena fasadama od opeke ili kamena. Fasada je obično ravna, ali neke imaju zaobljene tornjeve u blizini ulaza ili drugih dijelova kuće.

Simetrija

Francuski provincijalni domovi iznimno su simetrični. Obično ćete vidjeti da je ulaz u kuću u središtu prednje strane kuće, a isti broj visokih, pravokutnih prozora sa svake strane ulaza. Ovi su prozori obično okruženi jednostavnim, obojenim kapcima. Jedino što prekida simetriju na nekim kućama su spomenute zaobljene kule.

Strmo nagnuti krov

Skoro svi francuski provincijalni domovi imaju strmo nagnut krov, što znači da sve četiri strane krova imaju nagib prema dolje i spavaće sobe koje su mali produžeci i protežu se iznad ruba krova. Mnogi krovovi su napravljeni od škriljevca ili bakra što daje jedinstven izgled i ljepotu.

Dva kata su minimum

Ovakav stil gradnje je veličanstven, zato nije iznenađenje što takvi domovi imaju barem dva kata. Gornje etaže često imaju visoke prozore s lukovima. Mnoge kuće imaju prozore koji se protežu iznad nadstrešnice krovne linije kako bi strukturi dali još viši i veličanstveniji izgled.

Jednostavni, ali elegantni interijeri

Unatoč ravnim, simetričnim linijama koje ćete naći u eksterijeru francuskih domova, interijer je obično nježniji, sa zakrivljenim linijama i sa puno teksture od materijala kao što su lan, drvo, kovano željezo i kamen. Boje u interijeru odražavaju okolni krajolik, pa su tako bijela, smeđa, zelena i plava česti izbor. Tradicionalni francuski provincijalni interijeri vrlo su slični popularnim modernim seoskim kućama kakve možemo naći danas. 

Izvor: https://www.thespruce.com/what-is-french-provincial-architecture-5072408

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu