Poslovi koje morate napraviti u svom dvorištu sad kad je ljeto završilo

Jesen nisu samo opadanje lišća ili duži i kišni dani, već i sezona ubiranja voća i povrća, te obrezivanje i pospremanje biljaka koje su proteklog ljeta krasile vaše dvorište. Nekima najljepše godišnje doba je posljednja prilika da svom dvorištu date malo ljubavi i pažnje prije početka hladnih mjeseci.

Slijedite današnje savjete kako bi ono dobro izgledalo tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Pospremite namještaj

Ljeto i ugodna večernja druženja su završila pa je vrijeme da sada pokrijete ili spremite vrtni namještaj kako biste spriječili štetu koju bi vam moglo prouzročiti jesensko ili zimsko vrijeme. Pospremite i opremu od roštilja ili ostalog pribora za kuhanje koji koristite vani.

Pobrinite se da vrtni namještaj dobro očistite prije nego ga pospremite.

Počistite dvorište i terasu

Pometite i očistite dvorište, šetnicu, terasu i prilaz od automobila. Ako je vaše dvorište otvoreno i okruženo drvećem, potrebno je redovito čišćenje lišća. Opadanje lišća i vlažni vremenski uvjeti mogu uzrokovati opasne skliske površine, ali i trulež.

Pometite lišće i spremite ga u kompost. Uređaj za pranje pod tlakom i obično sredstvo za čišćenje mogu se koristiti za čišćenje nakupljene prljavštine ili plijesni na terasi.

Provjerite i ostale objekte u svom dvorištu

Staklenici, spremišta i šupe mogu biti osjetljivi na zimske uvjete. Održavajte staklenik čistim kroz cijelu zimu kako bi u proljeće čišćenje bilo lakše, jer se prljavština može nakupiti kroz mjesece i kasnije ju je teže ukloniti. Tretirajte bilo koju drvenu šupu ili spremište sredstvom za zaštitu drva kako biste spriječili blijeđenje boje ili oštećenje drva.

Očistite i uredite unutrašnjost šupa i staklenika spremnih za zimsko skladištenje, što će vam također olakšati pronalaženje alata kada počnete ponovo s vrtlarenjem na proljeće.

Podrežite živicu i lišće

Upotrijebite dobar par vrtnih škara ili škare za živicu kako biste podrezali debele stabljike i uklonili sve osušene grane i lišće. To će olakšati održavanje u proljeće, spriječiti prerastanje i pretrpanost, te smanjiti opadanje lišća. Jesen je također idealno vrijeme za orezivanje ribizla i malina, mladog drveća koje još nije poprimilo svoj oblik i trajnica poput božura i kokotića.

Pobrinite se za travnjak

Zime mogu biti suhe, pa će vaš travnjak zbog manjka vode svejedno biti potrebno zalijati. 

Pokosite ga prije nego što nastupi hladno i kišno vrijeme. Redovito provjeravajte ima li korova i uklonite otpalo lišće s travnjaka kako biste spriječili truljenje.

Zaštitite tegle i biljke

Vrtlarenje u jesen služi pripremi biljaka za zimu, kako bi bile zaštićene od vode i mraza. Pažljivo čuvajte prazne tegle, ali i one u kojima se nalaze biljke, tijekom zimskih mjeseci. Podignite posađene biljke sa zemlje kako biste spriječili truljenje ili izolirajte posude sijenom, kartonom ili omotom od mjehurića.

Ako imate biljke za koje znate da su osjetljive na zimske uvjete, pospremite ih u staklenik ili zimski vrt. Prvi mraz obično dođe neočekivano i može uništiti vaše najdraže biljke.

Posadite proljetne lukovice

Da biste uživali u šarenim narcisima, tulipanima i drugom proljetnom cvijeću u vašem vrtu sljedećeg proljeća, ne zaboravite posaditi lukovice u razdoblju između rujna i studenog.

Ne zaboravite na divlje životinje

Nemojte zaboraviti na divlje životinje koje bi mogle posjetiti vaše dvorište. Ostavite sjemenke, orašaste plodove i vodu za ptice. Za njih to može biti spasonosno zbog manjka hrane, a hladnoća može uzeti svoj danak.

Primjerice za ježeve možete napraviti sklonište od gomile drva i za to odaberite mirno mjesto na kojem mu nećete smetati u razdoblju od studenog do ožujka.

Malčirajte zemlju oko biljaka

Kako temperature padnu i vrijeme postane hladnije, vaše biljke postaju ranjivije na previše zaljevanja, truljenje korijena i ako su dovoljno oslabljene, na ličinke štetnika. Malčirajte oko korijena biljaka drvnom sječkom, lišćem ili borovim iglicama.

Što napraviti s jesenskim lišćem?

Jesensko lišće je prekrasno, ali dvorišta mogu biti prepuna lišća. Srećom, ono može biti vrlo korisno i ne morate ga bacati u svoj vrtni otpad. Umjesto toga, razmislite o tome da napravite kompost.

Usitnite otpalo lišće za što će vam trebati nastavak za malčiranje ili kosilica koja može raditi bez kutije za sakupljanje trave. Sitno nasjeckano lišće postupno će se ponovno apsorbirati u zemlju, što je dobro za vaš travnjak.

Izvor: https://www.realhomes.com/advice/autumn-gardening

Pročitajte još

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prošlog tjedna vijest da posljednji krug subvencija za stambene kredite...

Komentari

Povezano

Novi krug subvencija za stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je...

5 znakova da je došlo vrijeme za zamjenu usisavača

Usisavač je jedan od najvažnijih aparata u svakom kućanstvu....

Ostanimo povezani!

Pratite nas i na Instagramu